Pokrój marchewkę, wlej rosół i przygotuj szybką zupę. Ta najlepsza zupa marchewkowa znika w try miga. Zrób ją, gdy masz niewiele czasu

Anna Daniluk
Domową zupę marchewkową warto wzbogacić o dodatek mięsa z rosołu lub podsmażonego kurczaka.
Domową zupę marchewkową warto wzbogacić o dodatek mięsa z rosołu lub podsmażonego kurczaka. freepik.com/KamranAydinov/zdjęcie ilustracyjne
Tradycyjna zupa marchewkowa gotowana jest na bazie wcześniej przygotowanego rosołu. Możesz zrobić ją również z bulionem warzywnym. Do zupy marchewkowej dodaję kawałki mięsa z rosołu lub podsmażonego kurczaka. Dzięki temu zupa jest pożywniejsza. Poznaj przepis na domową zupę marchewkową dla całej rodziny.

W skrócie:

Zupa marchewkowa z kawałkami kurczaka charakteryzuje się łagodnym smakiem, kremową konsystencją, którą warto podkreślić orzeźwiającym smakiem soku z cytryny. W połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka tworzy posiłek zaspokajający głód i większy apetyt. Zachęcam cię też do użycia mielonego imbiru lub startego korzenia, który doda ostrości lekko słodkiej zupie.

Zupa marchewkowa – prosty przepis na domowy obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 40 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g marchewki,

  • 300 g piersi z kurczaka,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 litr rosołu,

  • 2 łyżki olej rzepakowy,

  • 1 łyżeczka suszonego imbiru,

  • 1 łyżeczka masła,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 20 g posiekanej natki pietruszki do podania,

  • 100 ml śmietany 18 procent,

  • 1 łyżka soku z cytryny.

Jak zrobić zupę marchewkową?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj marchewki, obierz i pokrój na kawałki.

  2. Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj.

  3. Następnie osusz pierś z kurczaka i pokrój w kostkę.

  4. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej olej rzepakowy z masłem.

  5. Wsyp cebulę i smaż na średniej mocy palnika, aż się zarumieni. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez minutę.

  6. Dopraw mielonym imbirem i dodaj kawałki kurczaka. Smaż do momentu, aż będzie rumiany z każdej strony. Odłóż dwie łyżki do dekoracji.

  7. Do garnka przełóż podsmażoną cebulę, czosnek i kurczaka. Wrzuć pokrojone marchewki, przypraw solą, pieprzem i zalej rosołem.

  8. Bazę do zupy marchewkowej zagotuj. Następnie gotuj na średniej mocy palnika przez 20 minut.

  9. Gdy marchewki zmiękną, wyłącz palnik i zmiksuj składniki przy pomocy blendera ręcznego na gładką masę.

  10. Dodaj śmietanę i sok z cytryny, aby otrzymać delikatniejszy smak.

  11. Podawaj zupę marchewkową na gorąco. Przy pomocy chochli rozlej porcje zupy do miski i udekoruj podsmażonym kurczakiem i posiekaną natką pietruszki.

Dodatki do zupy marchewkowej

Domową zupę marchewkową możesz także doprawić szczyptą mieszanki przypraw curry bez soli. Znakomicie pasuje do niej odrobina mielonego cynamonu. Ponadto możesz podawać ją z grzankami czosnkowymi, kromką świeżego chleba lub podczas gotowania dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka. Pyszna zupa marchewkowa to także okazja do przemycenia zmiksowanego selera lub korzenia pietruszki.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niech ten przepis zainspiruje cię do odświeżenia wcześniej przygotowanego rosołu. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni