Wiosenna zupa krem ze szparagów. Skorzystaj z przepisu na delikatną zupę, która posmakuje każdemu. Prosty sposób na szparagową ucztę

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Kremowa, lekka i aromatyczna zupa ze szparagów. Podpowiadamy, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i oglądaj zdjęcia.
Kremowa, lekka i aromatyczna zupa ze szparagów. Podpowiadamy, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i oglądaj zdjęcia. Katarzyna Puczyńska
Mamy dla ciebie przepis na zupę z zielonych szparagów. To doskonała potrawa na lekki, wiosenny obiad. Szparagi to sezonowe warzywa, które najlepiej smakują właśnie teraz, czyli w maju i czerwcu. Proponujemy przygotować zupę krem, delikatnie doprawioną jedynie solą, pieprzem i odrobiną chili, z dodatkiem serka topionego, śmietankowego. Możesz podać ją z grzankami i odrobiną jogurtu naturalnego. Zobacz przepis i przygotuj zupę krem ze szparagów.

W skrócie

Mamy dla Ciebie przepis na pyszną kremową zupę ze szparagów. Jej przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy ugotować warzywa w bulionie, a na koniec je zmiksować na gładki krem. Dzięki dodatkowi ziemniaków zupa będzie mieć bardziej zawiesista i będzie stanowić pożywny obiad.

Przepis na zupę krem ze szparagów

Liczba porcji dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: ok. 50 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów,
  • 1 cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 łyżka masła,
  • ok. 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 40 g serka topionego śmietankowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki chili,
  • opcjonalnie do podania: gęsty jogurt, grzanki, płatki migdałowe.

Czytaj także:

Jak zrobić zupę krem ze szparagów?

  1. Przygotowanie zupy ze szparagów zacznij od umycia wszystkich warzyw.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  3. Cebulę posiekaj.
  4. Oderwij końcówki szparagów, a resztę pokrój na kawałki.
  5. W dużym garnku rozpuść masło, dodaj cebulę i podsmaż ją na złoty kolor.
  6. Następnie wrzuć do garnka ziemniaki i szparagi.
  7. Dolej bulion warzywny i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. pół godziny.
  8. Gotową zupę zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiego kremu i dopraw do smaku solą, pieprzem i chili.

Czytaj także: Wiosenne dania ze szparagami na obiad. Zobacz 7 sprawdzonych przepisów na pyszne posiłki. Wśród nich polecamy przysmak z boczkiem

Sposób podania

Zupę ze szparagów możemy podać z grzankami, groszkiem ptysiowym, podprażonymi migdałami w płatkach, jogurtem naturalnym i odrobiną śmietany kremówki. Można też sięgnąć po puree ziemniaczane, dzięki któremu zupa krem ze szparagów będzie pożywniejsza.

Właściwości odżywcze szparagów

Szparagi to pyszne, małokaloryczne i lekkostrawne warzywa - w 100 g produktu jest ok. 20 kcal. Najlepiej smakują w maju i czerwcu, gdy są młode i nie wymagają dużej obróbki. Szparagi warto wprowadzić do swojej diety nie tylko za walory smakowe, ale także ze względu na liczne właściwości zdrowotne. Są one bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawierają dużo białka i błonnika.

Wśród istotnych wartości odżywczych są:

  • są bogatym źródłem witaminy K, która odpowiada m.in. za krzepliwość krwi i prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych;
  • zawierają dużo kwasu foliowego, wapnia, potasu, magnezu i selenu;
  • usuwają nadmiar cholesterolu z organizmu;
  • pomagają w kształtowaniu prawidłowej mikroflory jelit;
  • mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Kremowa, lekka i aromatyczna zupa ze szparagów. Podpowiadamy, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i oglądaj zdjęcia.

Wiosenna zupa krem ze szparagów. Skorzystaj z przepisu na de...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Domowa granola czekoladowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!