Najlepszy przepis na frittatę ze szparagami i szynką. Jest prosta, sycąca i bardzo smaczna. Błyskawiczny obiad z jednej patelni

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszna i pożywna frittata ze szparagami. Doskonały pomysł na wiosenny obiad z jednej patelni. Zobacz przepis i kliknij w galerię. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszna i pożywna frittata ze szparagami. Doskonały pomysł na wiosenny obiad z jednej patelni. Zobacz przepis i kliknij w galerię. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Masz ochotę na szybki obiad ze szparagami? Proponuję przygotować wyśmienitą frittatę ze szparagami, szynką, serem i szczypiorkiem. To szybkie i bardzo proste do wykonania danie z jednej patelni, które rewelacyjnie smakuje, jest sycące i pożywne. Przekonaj się i wypróbuj przepis na frittatę ze szparagami.

Spis treści

Co można zrobić ze szparagów na obiad?

Sezon na szparagi rozpoczyna się mniej więcej w połowie kwietnia. Warto sięgnąć po to zdrowe i smaczne warzywo i przygotować z niego pyszne potrawy. Mam dla Ciebie przepis na wyśmienitą i pożywną frittatę ze szparagami. To najlepszy obiad na wiosnę, który zrobisz szybko, bez problemów i to na jednej patelni. Proponuję dodać do frittaty szynkę i starty żółty ser. Równie dobrze sprawdzi się wędzony boczek, czy kiełbasa chorizo. Przed podaniem warto posypać danie posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz w galerii, jak przygotować frittatę ze szparagami i szynką.

Przepis na frittatę ze szparagami

czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja dla 5-6 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • 250 ml mleka,
  • 10 jajek,
  • 10 dag szynki lub boczku,
  • 10 dag żółtego sera np. gouda,
  • szczypiorek,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • szczypta chili,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Jak zrobić frittatę ze szparagami?

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni góra-dół.
  2. Szparagi umyj i odłam końcówki.
  3. Szynkę i ser pokrój w kostkę.
  4. Jajka wybij do miski i dodaj do nich mleko, sól, pieprz i chili. Całość wymieszaj.
  5. Na patelni rozpuść masło klarowane i podsmaż szparagi i szynkę przez ok 5 minut.
  6. Wlej na patelnię masę jajeczną i smaż jeszcze ok 5 minut pod przykryciem.
  7. Następnie włóż patelnię z frittatą do rozgrzanego piekarnika i piecz bez przykrycia ok. 20 minut.
  8. Przed podaniem frittatę posyp posiekanym szczypiorkiem.

Frittata - co to jest?

Nazwa frittata pochodzi od włoskiego słowa „smażony”. To popularne danie, przygotowywane na bazie jajek, smażone na małym ogniu i zapiekane na jednej patelni. Zwykle dodaje się do niej świeże warzywa i wędliny.

Frittata to danie sycące, szybkie i łatwe do przygotowania. Można do niej dodać niemal wszystko, co znajdziemy w naszej lodówce.

Popularne przepisy na frittatę:

  • frittata ze szparagami,
  • frittata ze szpinakiem,
  • frittata z szynką,
  • frittata z serem feta,
  • frittata z brokułami.

Frittatę może podać na śniadanie, a także na obiad. Świetnie sprawdzi się również na zimno, pokrojona w małe kawałki i podana jako przystawka na imprezę.

Sezon na szparagi

Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do czerwca. Możemy kupić:

  • szparagi zielone, które są miękkie, najcieńsze i nie wymagają obierania,
  • szparagi białe, które są grubsze, bardziej twarde, wymagają obierania przed gotowaniem,
  • szparagi fioletowe, o delikatnej skórce, nie wymagają obierania.

Szparagi to wyjątkowo zdrowe i lekkostrawne warzywa, o małej kaloryczności - w 100 g szparagów jest ok. 20 kcal. Zawierają dużo błonnika, dzięki czemu są sycące. Są także cennym źródłem m.in. kwasu foliowego, witaminy K i potasu.

Czytaj także: Prosta sałatka ze szparagami na lunch. Wyjątkowy przepis na sezonowy posiłek pełny witamin. Sekret tkwi w połączeniu świeżych warzyw

Pyszna i pożywna frittata ze szparagami. Doskonały pomysł na wiosenny obiad z jednej patelni. Zobacz przepis i kliknij w galerię. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Najlepszy przepis na frittatę ze szparagami i szynką. Jest p...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!

Materiały promocyjne partnera

Słodko-kwaśna sałata do obiadu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie