W skrócie:
Ciastka jajka sadzone to pyszne i zabawnie wyglądające ciasteczka wielkanocne. Ich przygotowanie i dekorowanie nie jest trudne i sprawia dużo radości. Z powodzeniem możecie zaprosić do pomocy najmłodszych. Proponuję doprawić je skórką z cytryny. Świetnie sprawdzi się także odrobina esencji waniliowej.
Zobacz w galerii, jak zrobić ciastka wielkanocne jajka sadzone.
Przepis na ciastka wielkanocne jajka sadzone
Czas przygotowania: ok. 1 godzina.
Liczba porcji: na ok. 40 małych ciasteczek.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki,
- 100 g masła,
- 50 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- skórka otarta z cytryny,
Lukier:
- 150 g cukru pudru,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka wrzątku,
- żółty barwnik spożywczy lub łyżeczka kurkumy.
Jak zrobić ciastka jajka sadzone?
- Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj zimne masło i posiekaj.
- Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.
- Schowaj ciasto do lodówki na ok. 30 minut.
- Porcje ciasta wałkuj i wycinaj kształt jajka za pomocą foremki. Możesz także przygotować sobie tekturowy szablon i wycinać ciastka nożykiem.
- Piecz ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 15 minut w 170 stopniach.
- Zrób lukier, ucierając cukier puder z wrzątkiem i sokiem z cytryny.
- Kilka łyżek lukru odłóż do miseczki i wymieszaj z żółtym barwnikiem spożywczym lub kurkumą.
- Dekoruj ciastka wielkanocne: najpierw polukruj całe ciastko białym lukrem.
- Jak lukier zastygnie, udekoruj ciastka żółtym lukrem.
Kulinaria
Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓

Wideo
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Do koszyczka upiecz wielkanocne ciasteczka jajka sadzone. Pr...
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
- To ciasto to świąteczny hit. Wielkanocny mazurek z masą kajmakową
- Na Wielkanoc upiecz wyśmienity sernik z brzoskwiniami. Na kruchym cieście to rarytas
- Wyśmienity sernik krakowski do kawy. Goście za niego cię ozłocą
- Niezawodne ciasto snickers z orzechami na miodzie. Deser palce lizać!
- Fantastyczny mazurek czekoladowy. Pięknie wygląda i obłędnie smakuje
- Perfekcyjny i puszysty biszkopt za każdym razem. Znamy świetny trik