Zrób coś z rzodkiewki! 5 smakowitych pomysłów na sezonowy hit

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Chrupiące rzodkiewki o rubinowej barwie to warzywo, które jednoznacznie kojarzy się z wiosną. Jest jedną z pierwszych nowalijek, które chcesz chrupać, aby uzupełnić brak witamin po zimie. Możesz wybrać podłużne lub okrągłe rzodkiewki i przeistoczyć je w smaczną, zdrową i tanią przekąskę dla całej rodziny. Przyjrzałam się, co możesz zrobić z rzodkiewki na wiosennym stole.

W skrócie:

Szczypiorek i rzodkiewka to duet, który najczęściej możesz spotkać w wiosennych przekąskach. W szczególności w sałatkach i jako pasty kanapkowe. Na całym świecie rzodkiewki przyrządza się jako przystawkę do dania głównego lub jako dodatek do mięsa. Zebrałam 5 najciekawszych zastosowań rzodkiewki w kuchni, które możesz przegryzać przy każdej nadarzającej się okazji.

Tradycyjny twarożek z rzodkiewką

Na lekkie śniadanie sięgnij po sycący, tani i smaczny twarożek z rzodkiewką. Klasycznie twaróg rozrabia się ze śmietaną, ale jeśli chcesz uzyskać mniej kaloryczną wersję, to wymieszaj ser z jogurtem naturalnym. Takie smarowidło to pozycja obowiązkowa na wiosenne kanapki pełne witamin.

Na wiosenne śniadanie na kanapki podaj twarożek z rzodkiewką.
Na wiosenne śniadanie na kanapki podaj twarożek z rzodkiewką.
Anna Daniluk

Co zrobić z rzodkiewki? Wypróbuj niezawodną surówkę z rzodkiewki

Prostą i szybką surówką z rzodkiewki zrobisz w mgnieniu oka. Wystarczy poszatkować cienko warzywa i wymieszać je z posiekanym szczypiorkiem, odrobiną octu jabłkowego, jogurtu naturalnego i przypraw. Jeśli nie przepadasz za intensywnym smakiem rzodkiewek, to możesz przełamać go cienko pokrojonym jabłkiem.

Surówka z młodej kapusty i rzodkiewek

Bogatszą wersją surówki do obiadu jest ta na bazie młodej kapusty i rzodkiewek. To wręcz obłędna w smaku propozycja do soczystych kotletów schabowych, intensywnych w smaku kotletów mielonych lub grillowanej piersi z kurczaka. Możesz też dorzucić wyraziście pachnącego czosnku niedźwiedziego, który podbije kulinarne doznania.

Taka surówka z młodej kapusty i rzodkiewek zachwyci nawet wybrednych smakoszy.
Taka surówka z młodej kapusty i rzodkiewek zachwyci nawet wybrednych smakoszy.
Katarzyna Puczyńska

Kiszone rzodkiewki do dań z grilla

Nietypową przekąską używaną do kanapek i grillowanych mięs są kiszone rzodkiewki. Są słone, stawiają lekki opór podczas gryzienia i przyjemnie gazują. Polecamy ukisić je z dodatkiem koperku, czosnku, ziaren gorczycy, liści laurowych i kawałku chrzanu. W szczelnie zakręconym słoiku będą fermentować do 5 dni. Wtedy uzyskają najlepszy smak.

Rzodkiewki z patelni

To dość zaskakujący sposób na zjedzenie rzodkiewek. Rzodkiewki z patelni podawane na ciepło zmieniają swój smak, pikantny smak ustępuje słodyczy. To także znakomity sposób na odświeżenie zwiędłych warzyw, które nie wyglądają atrakcyjnie. Możesz także upiec je w piekarniku, aby zyskały równomiernie złoty kolor. Co więcej, podsmażona rzodkiewka jest przepyszna podana z zarumienioną bułką tartą i polana roztopionym masłem.

Smakowita rzodkiewka z patelni to sposób na dodanie warzywom drugiego życia.
Smakowita rzodkiewka z patelni to sposób na dodanie warzywom drugiego życia.
Anna Daniluk

Niech te 5 niezawodnych propozycji na przekąskę z rzodkiewką zainspiruje cię do zjedzenia dziennej porcji warzyw w nieco odświeżonej formie. Smacznego!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni