Cebularze z karmelizowaną cebulą. Przepis na wypiek na cieście chlebowym. Takich jeszcze nie jadłeś

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Na wierzchu cebularzy można rozłożyć farsz z czerwonej cebuli wymieszany z szynką.
Na wierzchu cebularzy można rozłożyć farsz z czerwonej cebuli wymieszany z szynką. Anna Daniluk
W Polsce najpopularniejsze cebularze pochodzą z Lublina. Cebularze lubelskie przygotowuje się z ciasta drożdżowego, na wierzchu kładzie duszoną cebulę i posypuje makiem. Zachęcamy do zrobienia wypieku zainspirowanego tradycyjnymi cebularzami. Zobacz przepis na cebularz z karmelizowaną cebulą i jabłkiem.

W skrócie

Cebularz na cieście chlebowym będzie mniej słodki niż tradycyjnie wypiekane drożdżówki z duszoną cebulą posypane makiem. Najważniejsze jest użycie mąki pszennej chlebowej typ 720 oraz powolne obsmażenie cebuli z czosnkiem na oleju. Farsz można wzbogacić posiekanym boczkiem lub szynkę. Zachęcamy, aby pod koniec dodać poszatkowane jabłko, które sprawi, że nadzienie będzie bardziej soczyste, ze słodkawa nutą. Cebularze można zrobić z białą i czerwoną cebulą. Zobacz przepis na domowe cebularze.

Cebularze – przepis z karmelizowaną cebulą i jabłkiem

Liczba porcji: 9 sztuk
Czas przygotowania: 5 godzin + 12 godzin dla wyrastania zaczynu poolish

Składniki na zaczyn:

  • 150 g mąki chlebowej typ 720,
  • 150 g wody,
  • szczypta suszonych drożdży.

Składniki na ciasto właściwe:

  • 300 g zaczynu poolish,
  • 150 g mąki chlebowej typ 720,
  • 57 g wody,
  • 6 g soli,
  • 2 g suszonych drożdży.

Farsz na cebularze:

  • 4 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 30 g szynki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 jabłko,
  • 3 g rozmarynu,
  • 3 g tymianku,
  • 3 g mielonego kminku,
  • 3 g soli,
  • 1 małe jajko,
  • 10 g wody,
  • 20 g czarnuszki.

Jak zrobić cebularz?

Przygotowanie:

  1. Składniki na zaczyn należy połączyć do otrzymania gładkiego ciasta. Miskę z zaczynem trzeba przykryć czystą ściereczką i odstawić do na 12 godzin w temperaturze pokojowej (około 21°C).
  2. Po tym czasie w misce należy połączyć składniki potrzebne do ciasta właściwego. Zaczynając od przesianej mąki pszennej, wody, soli, suszonych drożdży, a na koniec dodać wyrośnięty zaczyn poolish.
  3. Mieszamy do uzyskania gładkiego, elastycznego i luźnego ciasta.
  4. Ciasto odstawiamy do fermentacji na 2,5 godziny. W międzyczasie co 50 minut należy złożyć ciasto tak jak na bochenek chleba.
  5. Następnie ciasto chlebowe należy podzielić na 9 porcji i po 10 minutach każdą z nich składamy jak bochenek, formując kulki złączeniem do góry. Ciasto należy odstawić do fermentacji końcowej na 90 minut.
  6. W tym czasie należy przygotować farsz. Cebulę należy cienko pokroić nożem lub przy pomocy szatkownicy zwanej mandoliną.
  7. Następnie należy pokroić czosnek i posiekać jabłko. Szynkę należy pokroić na kwadraty.
  8. Na patelni o grubym dnie trzeba rozgrzać olej, a następnie wrzucić cebulę, po chwili czosnek i szynkę. Całość trzeba doprawić rozmarynem, tymiankiem i kminkiem. Wszystkie składniki trzeba smażyć, aż cebula zacznie się rumienić. Następnie doprawiamy solą i cienko pokrojonym jabłkiem.
  9. Z wyrośniętego ciasta chlebowego należy uformować spody z lekkim wgłębieniem pośrodku. Wierzch należy posmarować rozkłóconym jajkiem z łyżką wody. Do wgłębienia należy włożyć porcję farszu z karmelizowanej cebuli i na koniec trzeba posypać czarnuszką.
  10. Cebularze należy piec przez 8 minut w 200° Celsjusza.

Cebulniaczki i cebulaki

Ciekawostką jest, że poza cebularzami lubelskimi w Polsce znane są bułki z cebulą pod innymi nazwami. W okolicach Białegostoku popularne są cebulaki. Właśnie cebulniaczki podlaskie są podobnym wypiekiem do cebularza lubelskiego. Różnica tkwi w tym, że nie są posypywane makiem.

Sposób podania

Domowe cebularze mogą być samodzielną przekąską na domówce w rodzinnym gronie lub stanowić dodatek do zupy. Szczególnie będą pasować do barszczu czerwonego lub domowych flaczków. Mini cebularze mogą pełnić też funkcję fingerfoodu, czyli idealnej przekąski do złapania między jednym a drugim tańcem podczas domówki.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie