W skrócie
Cebularz na cieście chlebowym będzie mniej słodki niż tradycyjnie wypiekane drożdżówki z duszoną cebulą posypane makiem. Najważniejsze jest użycie mąki pszennej chlebowej typ 720 oraz powolne obsmażenie cebuli z czosnkiem na oleju. Farsz można wzbogacić posiekanym boczkiem lub szynkę. Zachęcamy, aby pod koniec dodać poszatkowane jabłko, które sprawi, że nadzienie będzie bardziej soczyste, ze słodkawa nutą. Cebularze można zrobić z białą i czerwoną cebulą. Zobacz przepis na domowe cebularze.
Cebularze – przepis z karmelizowaną cebulą i jabłkiem
Liczba porcji: 9 sztuk
Czas przygotowania: 5 godzin + 12 godzin dla wyrastania zaczynu poolish
Składniki na zaczyn:
- 150 g mąki chlebowej typ 720,
- 150 g wody,
- szczypta suszonych drożdży.
Składniki na ciasto właściwe:
- 300 g zaczynu poolish,
- 150 g mąki chlebowej typ 720,
- 57 g wody,
- 6 g soli,
- 2 g suszonych drożdży.
Farsz na cebularze:
- 4 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 30 g szynki,
- 2 łyżki oleju,
- 1 jabłko,
- 3 g rozmarynu,
- 3 g tymianku,
- 3 g mielonego kminku,
- 3 g soli,
- 1 małe jajko,
- 10 g wody,
- 20 g czarnuszki.
Jak zrobić cebularz?
Przygotowanie:
- Składniki na zaczyn należy połączyć do otrzymania gładkiego ciasta. Miskę z zaczynem trzeba przykryć czystą ściereczką i odstawić do na 12 godzin w temperaturze pokojowej (około 21°C).
- Po tym czasie w misce należy połączyć składniki potrzebne do ciasta właściwego. Zaczynając od przesianej mąki pszennej, wody, soli, suszonych drożdży, a na koniec dodać wyrośnięty zaczyn poolish.
- Mieszamy do uzyskania gładkiego, elastycznego i luźnego ciasta.
- Ciasto odstawiamy do fermentacji na 2,5 godziny. W międzyczasie co 50 minut należy złożyć ciasto tak jak na bochenek chleba.
- Następnie ciasto chlebowe należy podzielić na 9 porcji i po 10 minutach każdą z nich składamy jak bochenek, formując kulki złączeniem do góry. Ciasto należy odstawić do fermentacji końcowej na 90 minut.
- W tym czasie należy przygotować farsz. Cebulę należy cienko pokroić nożem lub przy pomocy szatkownicy zwanej mandoliną.
- Następnie należy pokroić czosnek i posiekać jabłko. Szynkę należy pokroić na kwadraty.
- Na patelni o grubym dnie trzeba rozgrzać olej, a następnie wrzucić cebulę, po chwili czosnek i szynkę. Całość trzeba doprawić rozmarynem, tymiankiem i kminkiem. Wszystkie składniki trzeba smażyć, aż cebula zacznie się rumienić. Następnie doprawiamy solą i cienko pokrojonym jabłkiem.
- Z wyrośniętego ciasta chlebowego należy uformować spody z lekkim wgłębieniem pośrodku. Wierzch należy posmarować rozkłóconym jajkiem z łyżką wody. Do wgłębienia należy włożyć porcję farszu z karmelizowanej cebuli i na koniec trzeba posypać czarnuszką.
- Cebularze należy piec przez 8 minut w 200° Celsjusza.
Cebulniaczki i cebulaki
Ciekawostką jest, że poza cebularzami lubelskimi w Polsce znane są bułki z cebulą pod innymi nazwami. W okolicach Białegostoku popularne są cebulaki. Właśnie cebulniaczki podlaskie są podobnym wypiekiem do cebularza lubelskiego. Różnica tkwi w tym, że nie są posypywane makiem.
Sposób podania
Domowe cebularze mogą być samodzielną przekąską na domówce w rodzinnym gronie lub stanowić dodatek do zupy. Szczególnie będą pasować do barszczu czerwonego lub domowych flaczków. Mini cebularze mogą pełnić też funkcję fingerfoodu, czyli idealnej przekąski do złapania między jednym a drugim tańcem podczas domówki.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ciasto salceson
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?