W skrócie
Cebularz na cieście chlebowym będzie mniej słodki niż tradycyjnie wypiekane drożdżówki z duszoną cebulą posypane makiem. Najważniejsze jest użycie mąki pszennej chlebowej typ 720 oraz powolne obsmażenie cebuli z czosnkiem na oleju. Farsz można wzbogacić posiekanym boczkiem lub szynkę. Zachęcamy, aby pod koniec dodać poszatkowane jabłko, które sprawi, że nadzienie będzie bardziej soczyste, ze słodkawa nutą. Cebularze można zrobić z białą i czerwoną cebulą. Zobacz przepis na domowe cebularze.
Cebularze – przepis z karmelizowaną cebulą i jabłkiem
Liczba porcji: 9 sztuk
Czas przygotowania: 5 godzin + 12 godzin dla wyrastania zaczynu poolish
Składniki na zaczyn:
- 150 g mąki chlebowej typ 720,
- 150 g wody,
- szczypta suszonych drożdży.
Składniki na ciasto właściwe:
- 300 g zaczynu poolish,
- 150 g mąki chlebowej typ 720,
- 57 g wody,
- 6 g soli,
- 2 g suszonych drożdży.