W skrócie
Brukselka pieczona może być podawana jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do pieczonego mięsa. Brukselka z piekarnika przygotowywana dla dzieci powinna mieć łagodniejszy smak. Dlatego zachęcamy, aby zrezygnować z dodatku ostrej papryki na rzecz tymianku lub rozmarynu.
Pieczona brukselka – przepis dla całej rodziny
Porcja dla 2-4 osób,
Przygotowanie: 30 minut, w tym pieczenie: 20 minut.
- 500 g brukselki,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego,
- 1 łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżka wody.
Jak zrobić pieczoną brukselkę?
Przygotowanie:
- Piekarnik należy nastawić na 190° Celsjusza z termoobiegiem. W trakcie rozgrzewania należy zająć się brukselką.
- Brukselkę należy umyć i obrać z wierzchnich listków. Następnie odciąć końcówkę głąba.
- Brukselkę trzeba pokroić na połówki lub ćwiartki.
- Na blasze z piekarnika należy ułożyć papier do pieczenia.
- W dużej misce należy połączyć sos sojowy i olej. Następnie w misce wymieszać pokrojone brukselki z powstałym sosem.
- Brukselkę należy rozłożyć na blaszce z papierem do pieczenia w pojedynczej warstwie, aby warzywa upiekły się równomiernie.
- Brukselkę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
- Następnie w misce należy wymieszać wodę z cukrem, słodką i ostrą papryką. Powstałą mieszaniną należy polać pieczoną brukselkę i piec ją jeszcze przez 5 minut.
- Brukselka pieczona z miodem jest gotowa do podania, gdy się zarumieni i będzie miękka.
Do czego podawać?
Brukselka pieczona z sosem sojowym może być podawana do purée ziemniaczanego, kuskusu, gotowanej kaszy gryczanej. Natomiast brukselka pieczona z czosnkiem może być składnikiem zupy krem. Miłośnicy mięsa mogą zjeść brukselkę upieczoną z dodatkiem boczku.
Zobacz także: Jak zrobić śliwki w boczku i Jak wykonać risotto z cukinią i boczkiem
Pieczona brukselka z warzywami
Warto pamiętać o tym, że pieczona brukselka może być przyrządzona z innymi warzywami. Szczególnie polecamy warzywa korzeniowe, czyli marchewkę, pietruszkę, selera, a także ziemniaki lub bataty. Pieczona brukselka wzbogaci też dania makaronowe inspirowane kuchnią włoską.
Sprawdź inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Domowa kapusta kiszona. Poznaj prosty przepis na tradycyjną kiszonkę do bigosu
- Chcesz zrezygnować z jedzenia mięsa? Weganin wskazuje powody do zmiany diety
- Popularna tłumaczka wydała książkę o historii wegetarianizmu. Impulsem była grahamka
- Jak gotować brukselkę? Znamy sposób, aby nie była koszmarem dzieciństwa
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?