W skrócie
Sezon na gęsinę zaczyna się w listopadzie i trwa aż do lutego. Gęś jest tłustym ptakiem, którego mięso jest świetnym składnikiem do zrobienia rosołu. Na Kaszubach zupa z brukwi przyrządzana jest z gęsiną i doprawiana hojną ilością majeranku. Proponujemy przepis na zupę z brukwi z dodatkiem sycącej gęsiny.
Zupa z brukwi – przepis na gęsinie
Czas przygotowania: 1,5 godziny,
liczba porcji: dla 8 osób,
stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 brukiew,
- 1 pietruszka,
- 2 duże ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1/4 korzenia selera,
- 2 l wody,
- 1 liść laurowy,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 5 g soli,
- 5 g czarnego pieprzu,
- 5 g suszonego majeranku,
- 200 g gęsiny.
Jak zrobić zupę z brukwi?
Przygotowanie:
- Na początku brukiew, pietruszkę, ziemniaki, marchewkę i seler należy obrać, pokroić na kawałki.
- W osolonej wodzie należy gotować do miękkości brukiew z liściem laurowym, zielem angielskim i z gęsiną.
- Gdy brukiew będzie miękka, należy wyjąć ją łyżką cedzakową.
- Następnie ugotowane mięso należy wyjąć, obrać z kości i włożyć do wywaru na zupę.
- Do wywaru mięsnego należy dodać pozostałe warzywa i gotować na wolnym ogniu.
- Brukiew należy rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, rozdrobnić widelcem lub zblendować na gładką masę. Przecier z brukwi należy dodać do zupy.
- Pod koniec gotowania należy dodać świeżo mielony czarny pieprz i suszony majeranek.
- Zupa z brukwi na gęsinie jest gotowa do podania.
Jak usunąć gorycz brukwi?
Najsmaczniejsza jest brukiew żółta, która może mieć charakterystyczną gorycz. Jeżeli jest gorzka, to polecamy przemrozić ją w lodówce lub na balkonie. Szybki efekt do spożycia uzyskacie także poprzez sparzenie warzywa wrzątkiem.
Co dodajemy do zupy z brukwi?
Zupa z brukwi najczęściej kojarzy się z tradycyjnymi obchodami Dnia Niepodległości przypadające 11 listopada. Jednak zupę z brukwi można przygotowywać nie tylko na gęsinie. Jesienią i zimą proponujemy gotowanie zupy brukwiowej na:
- kurczaku,
- żeberkach,
- kaczce.
Zupa z brukwi to także świetne danie w wersji wegetariańskiej. Taka zupa z brukwi bez mięsa gotowana jest z warzywami korzeniowymi i blendowana na zupę krem. W wersji wegetariańskiej można zabielić zupę śmietaną lub wegańskiej jogurtem sojowym. W każdej z tych wersji zupa będzie sycąca i pożywna.
Brukiew – właściwości odżywcze
Mimo że brukiew jest dość zapomnianym warzywem, to warto uwzględnić ją w codziennym jadłospisie. Sama brukiew ma tylko 37 kalorii w 100 gramach. Przy tym jest cennym źródłem witaminy C, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Osoby dbające o zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci powinny włączyć brukiew do swojego menu ze względu na obecność witamin A, E, i K. Jednak warto pamiętać, że są one rozpuszczalne w tłuszczach, więc warto surówkę z brukwi lub wegetariańską zupę brukwiową polać odrobiną ulubionego oleju np.: rzepakowego.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?