Tradycyjne uszka z grzybami do barszczu czerwonego. Wypróbuj przepis na Boże Narodzenie. Patent na wyrazisty farsz z leśnymi grzybami

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Do farszu na uszka z grzybami można dodać podsmażony czosnek.
Do farszu na uszka z grzybami można dodać podsmażony czosnek. 123rf.com/geografika/zdjęcie ilustracyjne
Uszka z grzybami to klasyczny dodatek do wigilijnego barszczu czerwonego na zakwasie. W grudniu przygotowuje się je z suszonych leśnych grzybów, w szczególności z podgrzybków i borowików. W pozostałe dni roku przepis można dostosować do świeżych grzybów. Podpowiadamy przepis na idealne uszka z grzybami, które nie skleją się w gotowaniu.

W skrócie

Farsz do uszek z grzybami nie potrzebuje wielu składników. Wystarczy pamiętać o wcześniejszym namoczeniu grzybów i zmieleniu ich z podsmażoną na maśle cebulą. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić dodatkiem kaszy manny lub bułki tartej. Poznaj przepis na sprawdzone uszka z grzybami.

Uszka z grzybami – prosty przepis na Boże Narodzenie

Liczba porcji: na 80-100 sztuk.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 300 ml gorącej wody,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • opcjonalnie: 1 jajko.

Farsz do uszek z grzybami:

  • 140 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 10 g masła,
  • 30 g bułki tartej,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Jak zrobić uszka z grzybami?

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby należy namoczyć w wodzie przy najmniej 6 godzin wcześniej. Powinny być miękkie.
  2. Następnie grzyby trzeba odcedzić, ugotować i zemleć w maszynce do mięsa. Można także zblendować je na gładką masę.
  3. Cebulę trzeba umyć, obrać i posiekać w kostkę. Następnie podsmażyć z masłem na rozgrzanej patelni i dodać do zmielonych grzybów.
  4. Składniki na farsz należy dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie do nadzienia należy dodać bułkę tartą do zagęszczenia masy.
  5. Z mąki, wody, oleju i soli należy zagnieść zwarte ciasto. Nie należy dosypywać mąki. Ciasto powinno zgęstnieć i wyrobić się w jednolitą kulę pod wpływem dłuższego zagniatania.
  6. Ciasto należy podzielić na cztery kawałki, zostawić na 10 minut do rozwinięcia glutenu. Następnie można je cienko rozwałkować.
  7. Szklanką lub foremką do okrągłych ciastek należy wykrawać porcje ciasta, kłaść na nich łyżeczkę farszu i formować tradycyjne uszka.
  8. Gotowe uszka należy kłaść w odstępach na oprószonej mące drewnianej desce w małych odstępach.
  9. W dużym garnku o grubym dnie trzeba zagotować około 3 l wody i posolić. Na wrzątek należy wrzucać uformowane uszka i gotować aż do wypłynięcia.
  10. Ugotowane uszka z grzybami warto kłaść na szerokiej tacy w odstępach i delikatnie posmarować olej. Dzięki temu nie będą się sklejać.

Uszka na Boże Narodzenie

Na Wigilię i pozostałe dni Bożego Narodzenia można zrobić różne rodzaje farszu do uszek. W szczególności polecamy zrobić uszka z kapustą i grzybami, które świetnie smakują w zupie grzybowej. Z ciasta na uszka można zrobić także pierogi. Na świątecznym stole można postawić pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, pierogi z soczewicą lub dobrze znane pierogi ruskie.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni