Najlepsza surówka z rzodkiewki do obiadu. Prosty i tani przepis podpatrzyłam u koleżanki. Mogłabym ją jeść bez końca

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Domowa surówka z rzodkiewki to szybki i banalnie prosty dodatek do kotleta, ugotowanej kaszy lub upieczonej ryby. Proponuję ci zrobić ją w podstawowej wersji, którą można wzbogacić ulubionymi warzywami. Polecam wymieszać ją z gęstym jogurtem greckim i odrobiną octu jabłkowego. Przekonaj się, jak dobrze smakuje i wypróbuj niezawodny przepis na surówkę z rzodkiewek.

W skrócie

Na wiosnę zachęcam cię do jedzenia świeżych i chrupiących rzodkiewek. Najczęściej szatkuję ją na mandolinie na równe plastry i mieszam z jogurtem. W podobny sposób robię domową mizerię, tylko zamiast ogórków, korzystam z rzodkiewek. Jeżeli pyszna chrupiąca rzodkiewka jest dla ciebie zbyt ostra i nie przepadasz za siarkowym smakiem, to połącz ją ze startym jabłkiem. Dzięki temu surówka będzie znacznie łagodniejsza w smaku. Oto pyszna surówka z rzodkiewki do obiadu.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania surówki z rzodkiewki

Widok z góry na gotową surówkę z rzodkiewki z jogurtem w salaterce, w tle widać pęczek rzodkiewki
Surówka z rzodkiewki jest gotowa. Smacznego! Anna Daniluk

Szybka surówka z rzodkiewki – prosty przepis do obiadu

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • opcjonalnie: szczypta cukru.

Do dekoracji:

  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekany szczypiorek lub koperek

Jak zrobić surówkę z rzodkiewki?

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiewki oderwij od liści, dokładnie oczyść z ziemi, umyj i poszatkuj w plasterki na mandolinie.
  2. Chrupiące rzodkiewki dodaj do szklanej miski.
  3. Ząbki czosnku obierz z łupin i przeciśnij przez praskę do czosnku.
  4. Czosnek dodaj do rzodkiewek i wymieszaj.
  5. Następnie dodaj ocet jabłkowy i trzy łyżki gęstego jogurtu greckiego.
  6. Surówkę z rzodkiewki dopraw solą i pieprzem.
  7. Możesz także dodać cukier.
  8. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  9. Możesz dodać posiekany koperek.
  10. Wedle uznania udekoruj szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Czytaj także:

Wiosenna surówka z rzodkiewek inaczej

Szukasz pomysłu na urozmaicenie prostej surówki z rzodkiewek? Poza wspomnianym wcześniej użyciem startego jabłka możesz sięgnąć po inne warzywa. W szczególności polecam surówkę z rzodkiewki i ogórka, surówkę z rzodkiewki i marchewki, a także połączenie ze sparzonym porem. Co więcej, rzodkiewki świetnie smakują wymieszane z pokrojonym pomidorem i cebulą. W każdej z tych wersji zjesz wyśmienicie smakującą porcję witamin.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Prosta surówka z rzodkiewki do kotleta schabowego, ryby lub kaszy gryczanej. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania surówki.

Najlepsza surówka z rzodkiewki do obiadu. Prosty i tani prze...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni