W skrócie
Nasze mamy i babcie w latach PRL-u przygotowywały grochówkę z zasmażką. Jednak Lucyna Ćwierczakiewiczowa podpowiadała gospodyniom domowym inny patent na gęstą zupę. Wystarczyło miękki groch „przefasować przez sito lub gęsty durszak”. Współcześnie wystarczy wyjąć mięso i za pomocą ręcznego blendera zmiksować groch w zupie. Dzięki temu zupa będzie treściwa i o jednolitej konsystencji. Lucyna Ćwierczakiewiczowa w książce „365 obiadów za 5 złotych” radziła wykorzystać do gotowania zupy grochowej wieprzowinę przerośniętą tłuszczem lub ogon wieprzowy. Znana kucharka dopuszczała też użycie świeżej wędzonki. Sprawdź przepis na grochówkę wojskową.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć pomysły na grochówkę
Grochówka – przepis na tradycyjną zupę
Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 1, 5 godziny
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 2 litry wody,
- 100 g wędzonego boczku,
- 200 g żeberek bez kości,
- 3 ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 korzeń pietruszki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 200 g żółtego łuskanego grochu,
- 2 liście laurowe,
- 4 sztuki ziela angielskiego,
- 10 g suszonego majeranku.
Do podania:
- 10 g posiekanego koperku, natki pietruszki lub szczypiorku.
Do smaku:
- 3 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Jak zrobić domowa grochówkę?
Przygotowanie:
- Do garnka o grubym dnie należy włożyć pokrojony wędzony boczek i żeberka bez kości. Następnie należy zalać je wodą i zagotować na średnim ogniu.
- Potem należy zmniejszyć ogień, jeśli pojawią się białe szumowiny na wierzchu wywaru, to należy je zdjąć przy pomocy sitka. W tym czasie do gotującego się mięsa należy dorzucić przepłukany żółty groch.
- Powstająca zupę grochową należy przykryć pokrywką i gotować przez 45 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu można danie dosolić.
- Gdy groch się gotuje należy umyć, obrać i pokroić w kostkę warzywa.
- Gdy będą gotowe trzeba dorzucić je do wywaru wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
- Wszystkie składniki należy gotować około 20 minut.
- Na oddzielnej patelni należy przesmażyć na rozgrzanym oleju pokrojoną w kostkę cebulę razem z majerankiem.
- Gdy cebula będzie złotobrązowa należy dodać ją do zupy.
- Z grochówki należy wyjąć liście laurowe i mięso.
- Gotową grochówkę należy zmielić blenderem ręcznym, a następnie dodać pokrojone i ugotowane mięso.
- Gotową, gorącą zupę należy rozłożyć do talerzy i posypać posiekaną natką pietruszki, koperkiem albo szczypiorkiem.
Postna grochówka według Ćwierczakiewiczowej
Metoda przygotowania Lucyny Ćwierczakiewiczowej, to dla wielu osób przepis babci. Autorka książek kucharskich w swoim przepisie uwzględniała też postną wersję dania. W wersji bez dodatku mięsa zalecała użycie większej ilości grochu, a także wzbogacenie zupy o ugotowaną osobno kaszę perłową. W innej wersji zachęcała do dodania „dużego kawału masła i grzanek”.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Fasolka po bretońsku na tani i pożywny obiad. Tradycyjny przepis jak od babci
- Aromatyczna kapusta z grochem. Przepis na tradycyjne danie na Boże Narodzenie
- Wegańskie święta. Poznaj przepis Wegan Nerd na pieczoną fasolę z jabłkami i żurawiną
- Piękny Jaś z doliny Dunajca na przekąskę. Przepis na sałatkę z białej fasoli
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?