Spis treści
Fasola Piękny Jaś z doliny Dunajca
Nasiona fasoli „Piękny Jaś” z doliny Dunajca to odmiana fasoli wielokwiatowej, wpisana na listę produktów tradycyjnych w woj. małopolskim. Rzeczne tereny tego regionu gwarantują brak silnych wiatrów i chronią uprawy przed gwałtownym skokiem temperatury.
Fasola Jaś ma nerkowaty, spłaszczony kształt i biały kolor. Charakteryzuje się także dużym rozmiarem.
- Nasiona fasoli Piękny Jaś z doliny Dunajca są duże, o masie tysiąca nasion od 1100 do 1500 g, w zależności od warunków glebowych plantacji i przebiegu warunków meteorologicznych w okresie wegetacji — czytamy na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Fasola Jaś to skarbnica zdrowia
Fasola Jaś jest pyszna i bardzo zdrowa. Ma wiele cennych witamin i składników mineralnych. Zawiera korzystne dla naszego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Dostarcza nam również sporo energii i kalorii — po ugotowaniu w 100 g tego produktu jest 135 kcal.
Biała fasola jest źródłem m.in.:
- białka roślinnego (ma więcej białka niż mięso),
- witamin z grupy B,
- błonnika,
- magnezu,
- potasu,
- żelaza,
- cynku.
Właściwości fasoli doceniane były od dawna. Uprawiana była m.in. w ogrodach zielarskich i przyklasztornych.
- W Europie fasolę uprawiano początkowo w ogrodach botanicznych i przyklasztornych, ale wymieniana jest także jako składnik ogrodów zielarskich w projektowanych ogrodach cesarskich Karola Wielkiego — czytamy na na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Biała fasola stanowi doskonały dodatek do zup, gulaszy, ale można ją przyrządzić także na słodko w postaci brownie fasolowego lub czekoladowych ciastek.
Zobacz także: Przepis na grochówkę
Sałatka z fasoli Jaś
Sałatka z ugotowanej białej fasoli Jaś to pomysł na pyszną i zdrową przekąskę. Proponuję doprawić ją sosem z czosnku, cebuli i natki pietruszki. Całość warto urozmaicić nieco kwaskowym smakiem suszonych pomidorów i sokiem z cytryny.