Takich pierogów z jagodami nigdy nie jedliście. Lepsze od tych, które robiły nasze babcie. Wyjątkowy przepis i kolor

Tomasz Repeta
Tomasz Repeta
Mięta i kokos? Doskonałe uzupełnienie pierogów z jagodami. Smacznego!
Mięta i kokos? Doskonałe uzupełnienie pierogów z jagodami. Smacznego! Tomasz Repeta
Trwa szał na jagody, a jak jagody, to koniecznie trzeba zrobić... pierogi. To klasyka polskiej kuchni i smak dzieciństwa, który pamiętamy z domów naszych babć. My przygotowaliśmy przepis na pierogi, jakich jeszcze nie jedliście. Są zdrowe, wegańskie, bez cukru i - co najważniejsze - przepyszne. Zobaczcie, jak je zrobić i wypróbujcie nasz przepis.

W skrócie

Pierogi z jagodami, jakich jeszcze nie jedliście

Jagody rządzą latem. Furorę robią różne przepisy z ich dodatkiem. My szczególnie polecamy:

Kuchnia w polskim wydaniu ma swoich smakoszy na całym świecie. Korzystając z sezonu na jagody cofnęliśmy się do dzieciństwa i sporządziliśmy wybitną recepturę na pierogi z jagodami. Ostrzegamy! Mogą wam zasmakować bardziej niż te, które serwowane były przez wasze ukochane babcie.

Zobacz zdjęcia naszych wyjątkowych pierogów z jagodami. Kliknij w przycisk:

Przepis na pierogi z jagodami - unikatowa receptura

(około 25 pierogów)

Przepis na pierogi z jagodami, który was zaskoczy.
Przepis na pierogi z jagodami, który was zaskoczy. Pixabay/Tomasz Repeta

Składniki:

  • mąka orkiszowa (250 gramów)
  • ciepła woda (125 mililitrów)
  • szczypta soli
  • łyżeczka oliwy
  • jagody (200 gramów)
  • wegański jogurt kokosowy bez cukru
  • mięta

Jak zrobić pierogi z jagodami krok po kroku?

  • Mąkę orkiszową przesiej i wsyp do dużej miski.
  • Do mąki dodaj sól, łyżeczkę oliwy.
  • Następnie dodaj ciepłą wodę i zacznij wyrabiać ciasto.
  • Gdy uformujesz ciasto, przykryj i odstaw na 15-30 minut.
  • W międzyczasie opłucz dokładnie jagody i osusz je.
  • Gotową kulę ciasta rozwałkuj na podsypanym mąką blacie.
  • Na rozwałkowanym cieście wytnij kółka. Najlepiej od szklanki.
  • Gotowe kółka faszeruj jagodami. Nie żałuj, ale uważaj, żeby nie przesadzić. Tak, aby móc swobodnie zlepić pierogi.
  • Przed lepieniem pierogów możesz lekko zwilżyć wewnętrzne brzegi kółek. Wówczas będą się lepiej lepić.
  • Pierogi z jagodami wrzucić do wrzątku i gotuj kilka minut (maksymalnie 5 minut).

Pierogi z jagodami podawaj z kleksem wegańskiego jogurtu kokosowego i miętą. Orkiszowe ciasto, jagody, kokos i mięta to doskonałe połączenie. Kokos nadaje egzotyki w smaku, natomiast mięta to nuta świeżości. Życzymy smacznego!

Sprawdź także: Wyśmienite ciasto na pierogi jak u mamy. Przepis na ciasto uniwersalne na co dzień i na Boże Narodzenie. Najważniejsze są 2 składniki

Mięta i kokos? Doskonałe uzupełnienie pierogów z jagodami. Smacznego!

Takich pierogów z jagodami nigdy nie jedliście. Lepsze od ty...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Ciasto salceson

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie