Tak przygotowana wieprzowina może cię zaskoczyć. Poznaj sposób na gulasz węgierski na większy głód. Oto przepis na sycący hit

Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Szukasz pomysłu na domowy, pożywny obiad? Gulasz węgierski to strzał w dziesiątkę! Ten klasyczny mięsny przysmak, najczęściej na bazie delikatnej wieprzowiny i aromatycznej papryki, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kluczem do sukcesu jest długie duszenie mięsa oraz odpowiednie przyprawienie mieloną papryką. Podpowiadamy, jak przygotować perfekcyjny gulasz węgierski, który rozpływa się w ustach – idealny do podania z ugotowanymi ziemniakami.

W skrócie

Dania z wieprzowiny najczęściej przygotowuje się z dodatkiem warzyw lub grzybów leśnych. W wersji całorocznej sięga się po pieczarki albo namoczone suszone grzyby. Gulasz najczęściej przygotowuje się z łopatki lub karkówki. Warto zapamiętać, że do duszenia można też dodawać boczek lub żeberka. Mięso wieprzowe najlepiej duś do momentu, aż będzie miękkie i niekoniecznie trzymaj się ustalonych reguł czasowych. Poznaj przepis na domowy obiad.

Widok od przodu na gulasz węgierski w garnkach
Domowy gulasz węgierski możesz zrobić na bazie mięsa wieprzowego i mięsa wołowego. 123rf.com/dar1930/zdjęcie ilustracyjne

Przepis na gulasz po węgiersku

Liczba porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania: 2 godziny (w tym około 1,5 godziny duszenia mięsa)
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej lub karkówki,
  • 2 cebule,
  • 30 g smalcu lub oleju,
  • 10 ml oleju,
  • 2 marchewki,
  • 1 papryka,
  • 30 g mielonej słodkiej papryki,
  • 10 g mielonej ostrej papryki,
  • 400 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 10 g koncentratu pomidorowego,
  • 10 ml sosu sojowego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 150 g pieczarek,
  • do smaku: sól i pieprz.

Jak zrobić domowy gulasz węgierski?

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wieprzowe pokrój w kostkę o boku około 2 cm.
  2. Następnie obierz z łupin cebulę, posiekaj i razem z wieprzowiną przesmaż na smalcu lub oleju na złoty kolor.
  3. W międzyczasie obierz marchewkę i pokrój ją w plastry, a paprykę w kostkę. Tak przygotowane warzywa przesmaż chwilę z wieprzowiną i cebulą.
  4. W kolejnym kroku dopraw gulasz węgierski z warzywami słodką i mieloną papryką.
  5. Następnie mięso delikatnie posól i zalej 150 ml bulionu lub rosołu. Do bulionu dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy i posiekany czosnek.
  6. Całość gotuj około 1 godzinę. Jeśli mięso nie jest wystarczająco miękkie, to przykryj je i duś jeszcze 30 minut.
  7. W tym czasie obierz i pokrój pieczarki w plastry. Następnie przesmaż je na złoto na łyżce oleju.
  8. Na koniec gulasz węgierski dopraw koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem oraz połączyć z przesmażonymi pieczarkami. Gulasz węgierski jest gotowy do podania.
  9. Jeśli uważasz, że gulasz jest za rzadki, to można zagęścić go tradycyjną zasmażką na bazie smalcu i mąki.

Z czym podawać gulasz węgierski?

Gulasz węgierski często serwowany jest plackiem ziemniaczanym jako placek po węgiersku. Danie należy obficie polać mięsnym sosem. W warunkach domowych proponujemy zrobić średniej wielkości placki ziemniaczane. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że zostaną równo usmażone. Tradycyjnemu gulaszowi węgierskiemu towarzyszy dodatek kiszonych ogórków, a także purée ziemniaczane, ugotowana kasza gryczana lub frytki. Świetnym wyborem będą też kopytka lub kluski śląskie.

Z czego zrobić gulasz?

Gulasz po węgiersku przygotowywany jest nie tylko z wieprzowiny. W wielu domach gospodynie eksperymentują z użyciem różnych rodzajów mięsa. Stąd spotyka się dietetyczne wersje gulaszu węgierskiego z indyka i sycący gulasz wołowy w stylu węgierskim.

Zobacz także inne przepisy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni