W skrócie
Ogórki po azjatycku możemy podawać nie tylko do orientalnych dań. Będą ciekawym uzupełnieniem tradycyjnie pieczonych mięs, np. indyka, kaczki czy steków. Choć w internecie znajdziemy wiele przepisów na tę przystawkę, tak naprawdę sekret polega na zastosowaniu prostego triku. Przed pokrojeniem ogórki należy zmiażdżyć, np. końcówką noża. W ten sposób wydobędziemy z nich pełnię smaku. Co ciekawe, ten trik możemy stosować także, przygotowując ogórki do innych sałatek. Spróbuj – efekt przyjemnie Cię zaskoczy!
Surówka z ogórka po azjatycku - przepis na szybką przystawkę
Czas przygotowania: 5 minut
Porcja: 2 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- jeden ogórek wąż lub opakowanie mini ogóreczków
- papryczka chili
- olej sezamowy
- sos sojowy
- miód
- ocet ryżowy
- nasiona sezamu
Zobacz także: 7 przepisów na pyszne surówki z ogórków do obiadu
Jak przygotować azjatyckie ogórki z chili?
- Do sałatki najlepszy jest długi ogórek szklarniowy, tzw. wąż, ale tym razem wybrałam mini ogóreczki, które czasem można kupić w wybranych dyskontach.
- Ogórków nie obrałam ze skórki, ale przekroiłam wzdłuż na dwie części.
- Powstałe paski lekko zmiażdżyłam tępą końcówką noża.
- Pokroiłam zmiażdżone ogórki na plastry (mogą być też mniejsze, nierówne kawałki).
- W miseczce wymieszałam dwie łyżki sosu sojowego, łyżkę oleju sezamowego, łyżeczkę octu i pół łyżeczki miodu.
- Do powstałej zaprawy dodałam posiekane chili.
- Na koniec dodałam ogórki, wymieszałam całość i posypałam sezamem.