Ogórki jak z azjatyckiego baru. Prosty trik sprawia, że smakują wybornie

Karolina Głogowska
Azjatycka sałatka z ogórków i chili to szybka przystawka do mięsa
Azjatycka sałatka z ogórków i chili to szybka przystawka do mięsa Karolina Głogowska
Możemy je zamówić w niemal każdej restauracji specjalizującej się w dalekowschodniej kuchni. Ogórki po azjatycku zaskakują nietypowymi połączeniami smaków, ale bez żadnego problemu przygotujesz je w domu – dosłownie w pięć minut. Koniecznie zastosuj trik, który sprawi, że sałatka będzie niezwykle aromatyczna.

W skrócie

Ogórki po azjatycku możemy podawać nie tylko do orientalnych dań. Będą ciekawym uzupełnieniem tradycyjnie pieczonych mięs, np. indyka, kaczki czy steków. Choć w internecie znajdziemy wiele przepisów na tę przystawkę, tak naprawdę sekret polega na zastosowaniu prostego triku. Przed pokrojeniem ogórki należy zmiażdżyć, np. końcówką noża. W ten sposób wydobędziemy z nich pełnię smaku. Co ciekawe, ten trik możemy stosować także, przygotowując ogórki do innych sałatek. Spróbuj – efekt przyjemnie Cię zaskoczy!

Surówka z ogórka po azjatycku - przepis na szybką przystawkę

Czas przygotowania: 5 minut
Porcja: 2 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • jeden ogórek wąż lub opakowanie mini ogóreczków
  • papryczka chili
  • olej sezamowy
  • sos sojowy
  • miód
  • ocet ryżowy
  • nasiona sezamu

Jak przygotować azjatyckie ogórki z chili?

  1. Do sałatki najlepszy jest długi ogórek szklarniowy, tzw. wąż, ale tym razem wybrałam mini ogóreczki, które czasem można kupić w wybranych dyskontach.
  2. Ogórków nie obrałam ze skórki, ale przekroiłam wzdłuż na dwie części.
  3. Powstałe paski lekko zmiażdżyłam tępą końcówką noża.
  4. Pokroiłam zmiażdżone ogórki na plastry (mogą być też mniejsze, nierówne kawałki).
  5. W miseczce wymieszałam dwie łyżki sosu sojowego, łyżkę oleju sezamowego, łyżeczkę octu i pół łyżeczki miodu.
  6. Do powstałej zaprawy dodałam posiekane chili.
  7. Na koniec dodałam ogórki, wymieszałam całość i posypałam sezamem.
Sos sojowy z chili
Sos sojowy mieszamy z chili Karolina Głogowska
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni