Chrupiąca sałatka z kapusty i marchewki w kremowym sosie. Wypróbuj przepis idealny na grillowanie. Sekretem smaku jest jeden składnik

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wyśmienita sałatka z białej kapusty, czerwonej cebuli i marchewki świetnie smakuje do pieczonego mięsa.
Wyśmienita sałatka z białej kapusty, czerwonej cebuli i marchewki świetnie smakuje do pieczonego mięsa. materiały prasowe wydawnictwa Buchmann
Prosta i szybka sałatka z kapusty i marchewki to propozycja na rodzinny obiad. Sekretnym składnikiem dodającym ostrości jest pikantna musztarda. Taka sałatka będzie smakować jako dodatek do grillowanego mięsa lub niedzielnego obiadu. Przepis pochodzi z książki „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” opublikowanej przez wydawnictwo Buchmann.

W skrócie

Domowa sałatka z kapusty i marchewki świetnie smakuje doprawiona własnoręcznie zrobionym majonezem. Do takiego sosu można dodać ulubione zioła i przyprawy, które nadadzą intrygującego smaku. Szczególnie polecamy posiekany koperek lub natkę pietruszki. Jeżeli szukacie bardziej egzotycznych smaków, to kolendra zaspokoi wasz apetyt. Zobacz przepis na sałatkę z chrupką kapustą i marchewką.

Sałatka z kapusty i marchewki z sosem majonezowym – przepis do grilla

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1/4 główki białej kapusty,
  • 1 duża marchew,
  • 1/2 białej cebuli,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 15 g majonezu,
  • 5 g musztardy,
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • ulubione przyprawy.

Jak zrobić sałatkę z kapusty i marchewki?

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkować i sparzyć – włożyć do miski i zalać wrzącą wodą, po 30 sekundach odsączyć.
  2. Marchew obrać, umyć, osuszyć i pokroić w słupki julienne.
  3. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Z natki oderwać same listki (nie szatkować).
  4. Zrobić sos – majonez połączyć z musztardą i oliwą, dobrze wymieszać.
  5. Pokrojone warzywa włożyć do miski, dodać przyprawy i sos, całość wymieszać i posypać natką.

„Sałatki. Zdrowe i kolorowe” – przepisy dla wegetarian

W książce „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” znaleźć można wiele pomysłów na pożywne i kolorowe sałatki dla wegetarian. W szczególności zachęcamy do wypróbowania przepisu na sałatkę z pomidorkami, awokado i czerwoną kapustą. Nawet dzieci będą zachwycone, widząc takie różnorodne składniki.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.