Błyskawiczna Stefanka na herbatnikach zachwyci twoich bliskich. Wypróbuj przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Stefanka na herbatnikach to ekspresowe ciasto, które wykonasz w kilkanaście minut.
Stefanka na herbatnikach to ekspresowe ciasto, które wykonasz w kilkanaście minut. Katarzyna Puczyńska
Stefanka na herbatnikach to ekspresowa wersja klasycznego deseru, który z pewnością znasz. To ciasto bez pieczenia, które zawsze się udaje i zasmakuje każdemu. Zrób je, gdy nie masz czasu na pieczenie, ale chcesz zrobić wrażenie na gościach. Wypróbuj nasz przepis i zobacz, jak krok po kroku przygotować ją z łatwo dostępnych składników. Wystarczy 30 minut! Przekonaj się, jakie to proste.

W skrócie:

Stefanka to ciasto, które przygotowuje w moim domu na święta. Są to placki miodowe przełożone kremem z kaszy manny i oblane czekoladą. Jej przygotowanie zajmuje kilka godzin. Gdy jednak mam ochotę na taki przysmak, a nie mam czasu na długie wypiekanie ciasta, to sięgam po przepis na stefankę na herbatnikach. Robi się ją błyskawicznie, a w smaku bardzo przypomina ten klasyczny smakołyk.

Ciasto warto udekorować polewą z kakao i mleka w proszku, który nada jej pełniejszego smaku. Równie dobrze sprawdzi się jednak rozpuszczona czekolada.

Zobacz, jak zrobić stefankę na herbatnikach

Stefanka na herbatnikach - przepis

Czas przygotowania: ok. 30 minut,
liczba porcji: 16 kawałków,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • ok. 50 herbatników,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 120 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego 16 g lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 9 łyżek powideł śliwkowych.

Polewa kakaowa:

  • pół szklanki mleka w proszku,
  • 100 g masła,
  • pół szklanka cukru pudru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 25 ml wody.

Jak zrobić stefankę na herbatnikach?

  1. Wlej mleko do garnka, dodaj kaszę mannę i cały przez czas mieszając doprowadź całość do wrzenia. Ostudź.
  2. Miękkie masło utrzyj z cukrem i wanilią. Dodaj stopniowo kaszę mannę i miksuj, aż masa dobrze się połączy.
  3. Przygotuj polewę kakaową: w garnuszku rozpuść masło z cukrem, kakao i wodą, pogotuj dwie minuty i zdejmij z ognia. Dodaj mleko w proszku i wymieszaj.
  4. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
  5. Na dnie wyłóż warstwę herbatników, posmaruj ją połową porcji powideł śliwkowych, a następnie przykryj masą waniliową.
  6. Ułóż kolejną warstwę herbatników, posmaruj je resztą powideł i wyłóż pozostałą masę.
  7. Wierzch przykryj ostatnią warstwą herbatników, a na nie wylej polewę kakaową.
  8. Ciasto włóż do lodówki na minimum godzinę.
Stefanka na herbatnikach to ekspresowe ciasto, które wykonasz w kilkanaście minut.

Błyskawiczna Stefanka na herbatnikach zachwyci twoich bliski...

Zobacz także inne przepisy na ciasta bez pieczenia ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni