Sprawdzony przepis na zrazy. Najprostszy sposób na tradycyjne danie i kruche mięso. Soczyste, miękkie zrazy po gdańsku na rodzinny obiad

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Zrazy po gdańsku to propozycja na pyszny obiad dla osób, które cenią tradycyjną, polską kuchnię. Ich przygotowanie zajmuje mniej czasu niż w przypadku klasycznych zrazów wołowych. Jeśli więc szukasz prostego i szybkiego sposobu na klasyczne, polskie danie, przepis na zrazy gdańskie jest dla ciebie.

W skrócie

Zrazy to jedno z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni polskiej, które przybyło do nas z Litwy. Jest wiele sposobów przygotowania tej potrawy. Mamy np. zrazy wołowe, zrazy wieprzowe, ze schabu i z karkówki. Na plastry mięsa kładzie się kawałki kiszonego ogórka lub papryka konserwowa, a następnie zawija w ciasne roladki, obsmaża i dusi. Przepis na zrazy, który chciałabym dziś zaproponować, w różnych książkach kucharskich funkcjonuje pod nazwą „zrazy gdańskie”. Trudno dociec, dlaczego tak jest. Pewne znaczenie może mieć fakt, że po II wojnie światowej Gdańsk został licznie zasiedlony przez Kresowiaków z Wileńszczyzny. Przygotowane w ten sposób zrazy były tam popularnym daniem. Czym więc różnią się od tradycyjnych zrazów? Nie przygotowuje się ich z wołowiny, ale z karkówki wieprzowej, z kolei zamiast ogórka, kładzie się natkę pietruszki. Zrazy z wieprzowiny duszą się szybciej niż wołowe, więc na pyszny obiad czekamy o wiele krócej.

Zrazy po gdańsku - przepis na rodzinny obiad

Czas przygotowania: 20 minut + 40 minut duszenia
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g karkówki,
  • pół szklanki bulionu,
  • pęczek włoszczyzny,
  • pół szklanki śmietany 18%,
  • pęczek pietruszki,
  • tymianek świeży lub suszony,
  • mąka,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Jak przygotować soczyste zrazy gdańskie?

  1. Karkówkę pokroiłam na niezbyt grube plastry, które rozbiłam tłuczkiem, posoliłam i oprószyłam pieprzem.
  2. Na każdym plastrze mięsa ułożyłam gałązkę pietruszki i tymianku.
  3. Mięso zawinęłam w roladki, spięłam wykałaczkami, obtoczyłam w mące i obsmażyłam, aż zrobiły się rumiane.
  4. Włoszczyznę oczyściłam, obrałam i pokroiłam w słupki.
  5. Przełożyłam zrazy do rondla, dolałam bulion, włoszczyznę i dusiłam na małym ogniu przez 40 minut, aż mięso zrobiło się miękkie.
  6. Śmietanę rozmieszałam w osobnej misce z odrobiną gotującego się wywaru i mąki, a następnie dodałam całość do zrazów.
  7. Zagotowałam zrazy, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  8. Zrazy najlepiej smakują kaszą, gotowanymi ziemniakami i surówką, np. z buraczków.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.