Sposób na te zrazy z mięsa mielonego podpatrzyłam u koleżanki. O niebo lepsze niż tradycyjne kotlety. Jeden krok ułatwia smażenie

Anna Daniluk
Domowe zrazy możesz przygotować z mięsa mielonego i podawać z sosem grzybowym.
Domowe zrazy możesz przygotować z mięsa mielonego i podawać z sosem grzybowym. 123rf.com/ryzhkov86/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na domowy obiad z mięsa mielonego? Proponuję pomysłowe zrazy w sosie grzybowym. Patent podpatrzyłam u koleżanki, która dusi je w sosie z borowików. Najsmaczniejsze są te z mieszanki wołowiny i cielęciny, ale sprawdza się też łopatka wieprzowa. Koniecznie wypróbuj zrazy z mięsa mielonego, gdy chcesz urozmaicić posiłek na lato.

W skrócie:

Zrazy z mielonego mięsa najczęściej miesza się z mięsem wołowym, wieprzowym lub tylko z cielęciny. Często mieli się do nich łatę wołową, cielęcą, szponder, mostek, karkówkę lub łopatkę. Albo tworzy mieszankę mięsa w proporcji 1:1. Z takiego mięsa możesz też uformować pieczeń rzymską. Zrazy z mięsa mielonego możesz faszerować grzybami, ogórkami kiszonymi, ryżem, kaszą lub w przypadku klopsa jajkami ugotowanymi na twardo. Zachęcam cię do podania zrazów z mięsa mielonego z purée ziemniaczanym, ugotowaną na sypko kaszą gryczaną lub buraczkami zasmażanymi.

Zrazy z mięsa mielonego – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 2-4 osób.

Czas przygotowania: 45 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 250 g wołowiny,

  • 250 g cielęciny,

  • 30 g suszonych grzybów np.: borowików,

  • 1 bułka,

  • 20 g masła,

  • 1 jajko,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki,

  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,

  • 20 g mąki pszennej do otoczenia.

Jak zrobić zrazy z mięsa mielonego ?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku w maszynce zmiel mięso z namoczoną i odciśniętą z nadmiaru wody bułką.

  2. Dodaj stopioną łyżkę masła, jajko, roztarty czosnek i dopraw solą i pieprzem.

  3. Do mięsa dodaj posiekaną natkę pietruszki.

  4. Wyrób masę mięsną i odstaw do lodówki na 30 minut, aby można było łatwo zrobić zrazy.

  5. Po tym czasie weź porcję mięsa i uformuj z nich owalne kotlety.

  6. Obtocz je w mące pszennej i obsmaż na pozostałym maśle z obu stron.

  7. Namoczone wcześniej grzyby ugotuj, pokrój w paski, 300 ml wywaru grzybowego wlej na patelnię do zrazów z mięsa mielonego.

  8. Dodaj pokrojone grzyby i duś przez 15 minut.

  9. Wlej śmietankę kremówkę, wymieszaj, dopraw do smaku i posyp natką pietruszki.

  10. Podawaj zrazy z mięsa mielonego, gdy sos z borowików się zagotuje.

Niech ten tradycyjny przepis zachęci cię do kulinarnych eksperymentów z mięsem mielonym w roli głównej.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni