Soczysta karkówka pieczona z cebulą. Wypróbuj przepis na wieprzowinę w plastrach. Kruche i delikatne mięso nie ma sobie równych

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Soczysta i delikatna karkówka pieczona w plastrach z cebulą to idealna propozycja na obiad.
Soczysta i delikatna karkówka pieczona w plastrach z cebulą to idealna propozycja na obiad. Getty Images/Andrew1Norton/zdjęcie ilustracyjne
Karkówka pieczona w plastrach w piekarniku to danie ideale na tradycyjny obiad. Warto zamarynować wcześniej plastry mięsa, aby nadać mu delikatności. Karkówkę pieczoną z cebulą w sosie warto piec dłużej w niższej temperaturze, aby mięso mogło rozpływać się w ustach. Zobacz przepis na karkówkę pieczoną w plastrach z cebulą.

W skrócie

Karkówka pokrojona w plastry i upieczona z cebulą to znakomite proste danie na obiad dla całej rodziny. Danie można upiec na co dzień i od święta. Świetnie smakuje podana na Boże Narodzenie, a także na obiad wielkanocny. Ilość i rodzaj przypraw można modyfikować według swoich upodobań. Szczególnie polecamy mieszankę ziół prowansalskich lub dodatek zmielonego kminku. Podpowiadamy przepis na kruchą karkówkę pieczoną w plastrach z cebulą i czosnkiem.

Karkówka pieczona w plastrach – przepis z cebulą

Liczba porcji: dla 6-8 osób.
Czas przygotowania: 3 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 20 ml oleju,
  • 5 g słodkiej mielonej papryki,
  • 5 g suszonego majeranku,
  • 5 g oregano,
  • 5 g tymianku,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 200 ml bulionu warzywnego.

Jak zrobić karkówkę pieczoną z cebulą?

Przygotowanie:

  1. Mięso wieprzowe należy pokroić w plastry i dokładnie natrzeć ziołami. Następnie należy pokroić czosnek i włożyć między plasterki.
  2. Karkówkę należy włożyć do woreczka strunowego i wstawić do lodówki na godzinę, aby mięso przeszło aromatem przypraw.
  3. W tym czasie należy posiekać plastry cebuli w półplastry.
  4. Mięso należy wyjąć z lodówki i podsmażyć na rozgrzanej patelni, aby zamknąć strukturę mięsa i zezłocić skórkę.
  5. Złoto-brązowe mięso należy przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać bulionem
  6. Cebulę należy ułożyć wokół mięsa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° Celsjusza.
  7. Mięso należy piec przez 70 minut, aż będzie złoto-brązowe.

Propozycja podania

Najlepsza karkówka w cebuli może być podawana z purée ziemniaczanym, frytkami albo ugotowaną na sypko kaszą gryczaną. Takie danie tradycyjnie podawane jest z surówką z kiszonej kapusty, z surówką z kapusty pekińskiej lub z ogórkami kiszonymi. Ponadto warto podawać ją z kluskami śląskimi albo kopytkami.

Sposób pieczenia karkówki

Aby karkówka była delikatna w smaku i dała się łatwo kroić, można ją piec w rękawie lub pod przykryciem w żaroodpornym naczyniu. Dzięki temu na początku mięso będzie się dusić w aromatycznym sosie. Bliżej końca pieczenia należy zdjąć przykrycie, aby sos mógł się zredukować, a całość dania zgęstnieć.

Marynata z ketchupem

Ciekawym patentem na dodanie smaku pieczonemu mięsu jest zrobienie marynaty z dodatkiem ketchupu. Wystarczy łyżkę dobrej jakości sosu wymieszać z sosem sojowym i ulubionymi ziołami, a następnie rozsmarować na mięsie. Pomidory są kwaśnym składnikiem, a sam ketchup bywa doprawiany octem. Kwaśne środowisko wpływa na kruszenie mięsa, w efekcie otrzymuje się rozpływające się w ustach danie.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

kup najtaniej

Twój Pasaż

Trzepaczka ubijak do jajek sosów zestaw 3 szt.

15,41 zł

kup najtaniej

Kamille

Kamille Łyżka Cedzakowa 34.5X6.2Cm

9,39 zł

kup najtaniej

Termisil

Termisil Naczynie Żaroodporne 5.8 L

46,99 zł

kup najtaniej

Fiskars

Fiskars Functional Form 1023614

22,99 zł

kup najtaniej

KINGHOFF

Kinghoff Tortownica Marmurkowa 24Cm (Kh1545)

24,98 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie