W skrócie:
Jeśli lubisz tradycyjne zrazy, koniecznie wypróbuj ten urozmaicony przepis. To zrazy ze schabu, do których dodaję warzywa: paprykę i pieczarki, a także mozzarellę. To także dość nietypowe podejście do zrazów, bo tradycyjnie mięso faszeruje się cebulką, ogórkiem kiszonym, a czasem dodaje się także boczek. Zrazy z mozzarellą są więc nieco lżejszą wersją tego dania, ale równie ciekawą i smakowitą. Po obsmażeniu zrazów nie gotuję ich jak w tradycyjnym przepisie, ale piekę w piekarniku. Dzięki temu obiad robi się prawie sam. Pieczone zrazy ze schabu możesz podać z ziemniakami albo ryżem. Koniecznie zrób do nich pyszną surówkę (polecam tę z kalafiora) albo mizerię.
Zrazy ze schabu z mozzarellą i warzywami - przepis na zrazy z piekarnika
Czas przygotowania: 45 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
500 g schabu,
pół szklanki bulionu,
czerwona papryka,
kilka pieczarek,
kulka mozzarelli,
pęczek pietruszki,
mąka,
olej,
sól, pieprz.
Jak przygotować zrazy ze schabu?
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Schab pokrój na niezbyt grube plastry, rozbij tłuczkiem, posól i oprósz pieprzem.
Paprykę i pieczarki pokrój, a następnie podsmaż 5 minut na patelni.
Mozzarellę pokrój na paski.
Na każdym plastrze mięsa ułóż 1-2 paski mozzarelli oraz trochę podsmażonych warzyw.
Każdy plaster zawiń w roladkę, zepnij wykałaczkami, obtocz w mące i obsmaż na patelni, żeby zrazy się zrumieniły.
Przełóż zrazy do żaroodpornego naczynia, wlej bulion i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30 minut.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
