Niezawodne zrazy ze schabu. Robię do nich pyszne nadzienie z warzyw i mozzarelli. To najlepsze zrazy z piekarnika. Cała rodzina się zajada

Karolina Głogowska
Zrazy ze schabu to pomysł na bardziej urozmaiconą wersję tradycyjnego dania
Zrazy ze schabu to pomysł na bardziej urozmaiconą wersję tradycyjnego dania 123rf/fotek/zdjęcie ilustracyjne
Zrazy ze schabu z mozzarellą i warzywami to pyszny pomysł na tradycyjne danie. Zrobisz je szybko i bez problemu, a taki urozmaicony obiad z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Poznaj najlepszy przepis na zrazy z piekarnika.

W skrócie:

Jeśli lubisz tradycyjne zrazy, koniecznie wypróbuj ten urozmaicony przepis. To zrazy ze schabu, do których dodaję warzywa: paprykę i pieczarki, a także mozzarellę. To także dość nietypowe podejście do zrazów, bo tradycyjnie mięso faszeruje się cebulką, ogórkiem kiszonym, a czasem dodaje się także boczek. Zrazy z mozzarellą są więc nieco lżejszą wersją tego dania, ale równie ciekawą i smakowitą. Po obsmażeniu zrazów nie gotuję ich jak w tradycyjnym przepisie, ale piekę w piekarniku. Dzięki temu obiad robi się prawie sam. Pieczone zrazy ze schabu możesz podać z ziemniakami albo ryżem. Koniecznie zrób do nich pyszną surówkę (polecam tę z kalafiora) albo mizerię.

Zrazy ze schabu z mozzarellą i warzywami - przepis na zrazy z piekarnika

Czas przygotowania: 45 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g schabu,

  • pół szklanki bulionu,

  • czerwona papryka,

  • kilka pieczarek,

  • kulka mozzarelli,

  • pęczek pietruszki,

  • mąka,

  • olej,

  • sól, pieprz.

Jak przygotować zrazy ze schabu?

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni.

  2. Schab pokrój na niezbyt grube plastry, rozbij tłuczkiem, posól i oprósz pieprzem.

  3. Paprykę i pieczarki pokrój, a następnie podsmaż 5 minut na patelni.

  4. Mozzarellę pokrój na paski.

  5. Na każdym plastrze mięsa ułóż 1-2 paski mozzarelli oraz trochę podsmażonych warzyw.

  6. Każdy plaster zawiń w roladkę, zepnij wykałaczkami, obtocz w mące i obsmaż na patelni, żeby zrazy się zrumieniły.

  7. Przełóż zrazy do żaroodpornego naczynia, wlej bulion i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30 minut.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni