Zrazy w sosie. Przepis na to proste i tradycyjne danie mięsne. To smak dzieciństwa.

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Zrazy można przygotować na kilka sposobów.
Zrazy można przygotować na kilka sposobów. Fot. Mariusz Kapala / Gazeta Lubuska
Kawałki mięsa owinięte wokół różnych dodatków - właśnie tak najprościej można by zdefiniować zrazy. Choć to danie lubiane przez wielu, jednak coraz mniej popularne, w szczególności wśród młodszych pokoleń. Wymaga odrobiny wysiłku i czasu, w szczególności przeznaczonego na duszenie mięsa, jest jednak tego warte. Podajemy sprawdzony przepis na pyszne zrazy wołowe w sosie.

W skrócie

Zrazy pochodzą najprawdopodobniej z Polski bądź Litwy, ale obecne są również w menu Ukraińców i Białorusinów, a w nieco innej formie Niemców, Maltańczyków i Francuzów. Danie to miało swój początek w kuchni myśliwskiej i szlacheckiej. Nic dziwnego, w końcu składa się z mięsa, dodaje się tam również leśne grzyby, kiszone ogórki, cebulę i drugi rodzaj, tym razem tłustego mięsa. Można je robić także z mięsa mielonego, którym oblepia się dodatki.

Przepis na zrazy w sosie

Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 2 godziny
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 850 gramów mięsa wołowego (udziec albo rostbef),
  • 3 niewielkie ogórki kiszone,
  • 2 cebule,
  • 150 gramów wędzonego boczku,
  • 100 gramów mąki pszennej + 20 gramów do sosu,
  • 100 mililitrów oleju,
  • 80 gramów musztardy delikatesowej,
  • 4 suszone grzyby,
  • 3 liście laurowe,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu mielonego,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 500 ml wody do sosu + 100 ml wody do zagęszczenia sosu,
  • 110 gramów śmietanki 18%.

Jak zrobić zrazy wołowe?

  1. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Pozostawić na około godzinę.
  2. Mięso pokroić w plastry i rozbić, tak, by kawałki były cienkie i duże.
  3. Każdy z plastrów oprószyć solą i pieprzem, a następnie posmarować cienką warstwą musztardy.
  4. Cebule obrać. Jedną pokroić w małą kostkę i odłożyć na bok. Drugą pokroić w piórka.
  5. Ogórki kiszone pokroić na połówki.
  6. Boczek pokroić w słupki grubości około 1 centymetra.
  7. Na każdym z plastrów mięsa układać po jednym kawałeczku cebuli, boczku i ogórka.
  8. Mięso zawinąć. Aby w trakcie gotowania się nie rozpadło, należy przebić je w kilku miejscach wykałaczkami lub obwiązać białą nicią.
  9. Zrazy obtoczyć w mące.
  10. W dużym garnku rozgrzać olej. Kłaść na niego zrazy i przysmażyć z każdej strony.
  11. Zrazy wyjąć na talerz.
  12. Na olej pozostały w garnku wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Przysmażyć na złoty kolor. W międzyczasie można dolać oleju.
  13. Wlać pół litra wody. Dodać grzyby, ziarenka pieprzu i liście laurowe, a także łyżkę musztardy. Zagotować.
  14. Włożyć ostrożnie zrazy. Dusić pod przykryciem około godziny.
  15. Zrazy ponownie wyjąć. Wyjąć liście laurowe i wyrzucić.
  16. Około 100 mililitrów zimnej wody przelać do osobnego naczynia jak kubek bądź miska. Wsypać dwie łyżki (20 gramów) mąki. Dokładnie wymieszać i przelać do sosu, chwilę gotować.
  17. Do sosu wlać śmietankę i ponownie zagotować. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem według uznania.
  18. Ponownie włożyć zrazy i gotować jeszcze kilka minut. Gotowe.

Jak podawać zrazy?

Zrazy można podawać na kilka sposobów. Idealnie będą komponować się z kaszą gryczaną, pasują także do puree ziemniaczanego, a nawet ryżu. Do obiadu warto zawsze przygotować dodatek warzywny. W tym przypadku mogą to być tarte buraczki lub inna surówka, jak ta z kiszonej kapusty lub pora i marchewki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.