Zrazy w sosie. Przepis na to proste i tradycyjne danie mięsne. To smak dzieciństwa.

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Zrazy można przygotować na kilka sposobów.
Zrazy można przygotować na kilka sposobów. Fot. Mariusz Kapala / Gazeta Lubuska
Kawałki mięsa owinięte wokół różnych dodatków - właśnie tak najprościej można by zdefiniować zrazy. Choć to danie lubiane przez wielu, jednak coraz mniej popularne, w szczególności wśród młodszych pokoleń. Wymaga odrobiny wysiłku i czasu, w szczególności przeznaczonego na duszenie mięsa, jest jednak tego warte. Podajemy sprawdzony przepis na pyszne zrazy wołowe w sosie.

W skrócie

Zrazy pochodzą najprawdopodobniej z Polski bądź Litwy, ale obecne są również w menu Ukraińców i Białorusinów, a w nieco innej formie Niemców, Maltańczyków i Francuzów. Danie to miało swój początek w kuchni myśliwskiej i szlacheckiej. Nic dziwnego, w końcu składa się z mięsa, dodaje się tam również leśne grzyby, kiszone ogórki, cebulę i drugi rodzaj, tym razem tłustego mięsa. Można je robić także z mięsa mielonego, którym oblepia się dodatki.

Przepis na zrazy w sosie

Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 2 godziny
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 850 gramów mięsa wołowego (udziec albo rostbef),
  • 3 niewielkie ogórki kiszone,
  • 2 cebule,
  • 150 gramów wędzonego boczku,
  • 100 gramów mąki pszennej + 20 gramów do sosu,
  • 100 mililitrów oleju,
  • 80 gramów musztardy delikatesowej,
  • 4 suszone grzyby,
  • 3 liście laurowe,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu mielonego,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 500 ml wody do sosu + 100 ml wody do zagęszczenia sosu,
  • 110 gramów śmietanki 18%.

Jak zrobić zrazy wołowe?

  1. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Pozostawić na około godzinę.
  2. Mięso pokroić w plastry i rozbić, tak, by kawałki były cienkie i duże.
  3. Każdy z plastrów oprószyć solą i pieprzem, a następnie posmarować cienką warstwą musztardy.
  4. Cebule obrać. Jedną pokroić w małą kostkę i odłożyć na bok. Drugą pokroić w piórka.
  5. Ogórki kiszone pokroić na połówki.
  6. Boczek pokroić w słupki grubości około 1 centymetra.
  7. Na każdym z plastrów mięsa układać po jednym kawałeczku cebuli, boczku i ogórka.
  8. Mięso zawinąć. Aby w trakcie gotowania się nie rozpadło, należy przebić je w kilku miejscach wykałaczkami lub obwiązać białą nicią.
  9. Zrazy obtoczyć w mące.
  10. W dużym garnku rozgrzać olej. Kłaść na niego zrazy i przysmażyć z każdej strony.
  11. Zrazy wyjąć na talerz.
  12. Na olej pozostały w garnku wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Przysmażyć na złoty kolor. W międzyczasie można dolać oleju.
  13. Wlać pół litra wody. Dodać grzyby, ziarenka pieprzu i liście laurowe, a także łyżkę musztardy. Zagotować.
  14. Włożyć ostrożnie zrazy. Dusić pod przykryciem około godziny.
  15. Zrazy ponownie wyjąć. Wyjąć liście laurowe i wyrzucić.
  16. Około 100 mililitrów zimnej wody przelać do osobnego naczynia jak kubek bądź miska. Wsypać dwie łyżki (20 gramów) mąki. Dokładnie wymieszać i przelać do sosu, chwilę gotować.
  17. Do sosu wlać śmietankę i ponownie zagotować. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem według uznania.
  18. Ponownie włożyć zrazy i gotować jeszcze kilka minut. Gotowe.

Jak podawać zrazy?

Zrazy można podawać na kilka sposobów. Idealnie będą komponować się z kaszą gryczaną, pasują także do puree ziemniaczanego, a nawet ryżu. Do obiadu warto zawsze przygotować dodatek warzywny. W tym przypadku mogą to być tarte buraczki lub inna surówka, jak ta z kiszonej kapusty lub pora i marchewki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera