Wegańskie przepisy na Wielkanoc. Wyśmienita pieczeń z soczewicy. Przepis poleca blogerka Wegan Nerd

Anna Daniluk
Alicja Rokicka podzieliła się z nami przepisem na pieczeń soczewicową z musztardą. Ten przepis uświetni wielkanocny stół.
Alicja Rokicka podzieliła się z nami przepisem na pieczeń soczewicową z musztardą. Ten przepis uświetni wielkanocny stół. Alicja Rokicka/materiały prasowe Wydawnictwo Marginesy
Alicja Rokicka to jedna z popularniejszych blogerek kulinarnych w Polsce, wyspecjalizowanych w kuchni wegańskiej. Z zapałem tworzy blog Wegan Nerd, a także publikuje książki kucharskie inspirujące do gotowania na bazie roślin. W publikacji „Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta” dzieli się specjałami na wielkanocne dania. Sprawdź jej recepturę na przepyszną pieczeń z soczewicy, idealną na Wielkanoc.

Wegańskie dania na Wielkanoc i nie tylko

We wstępie do książki Alicja Rokicka zapewnia, że świąteczny stół weganina lub weganki może tak samo uginać się od pyszności, jak ten tradycyjny. Rezygnacja z mięsa nie sprawia, że jedzenie będzie niedobre i monotonne. Kuchnia polska nie zawsze miała mięso w regionalnych daniach, a wiele z nich może być śmiało jedzona przez wegan. Alicja Rokicka, czyli autorka bloga Wegan Nerd stworzyła przepisy nie tylko na potrawy w wegańskiej wersji, ale też korzystała z polskich składników i podkreślała ich smak rodzimymi przyprawami, np.: majerankiem.

Kliknij w przycisk, aby przejść do galerii

Sprawdź też: Tyle kalorii mają tradycyjne wielkanocne potrawy i produkty

- Polska kuchnia kojarzy mi się również z konkretnymi przyprawami. Zdecydowanie pachnie majerankiem. Używam go bardzo dużo. Do regionalnych przypraw zaliczamy jeszcze suszone jagody jałowca, charakterystyczny aromat liści laurowych i ziela angielskiego. Nie wolno zapominać o polskich grochach i fasolach. Występuje wiele odmian, ale moją ulubioną i bardzo łatwo dostępną jest biała fasola jaś tyczny. Najlepszy to ten wielki, który po namoczeniu ma rozmiar dorodnego bobu. Z fasoli można wyczarować najznakomitsze potrawy, jest tania i bardzo pożywna – przekonuje autorka książki.

Przepis na pieczeń z soczewicy z musztardą

Składniki:

  • 300g suchej zielonej soczewicy
  • 1 cebula lub kawałek pora
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1-2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy* + 2 łyżki do posmarowania
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki mielonego lnu
  • 2 -4 łyżki mąki (obojętnie jaka)
  • kilka łyżek oleju
  • sól

Jak zrobić wegańską pieczeń?

Przygotowanie:

  1. Soczewicę zalej najlepiej osoloną wodą i zostaw na 2h. Wymień wodę i gotuj do miękkości. Niech soczewica będzie miękka, ale niech się nie rozpada. Najlepiej ugotuj soczewicę w dużej ilości wody, pilnuj jej i próbuj. Przenieś na sitko i zostaw do całkowitego odcedzenia.
  2. Cebulę pokrój w kostkę.
  3. Marchewkę obierz i pokrój drobno.
  4. Łodygi selera przekrój na długości na pół i posiekaj drobno.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę oraz liście laurowe.
  6. Smaż 4 minuty i dodaj marchewkę i seler.
  7. Dodaj posiekany drobno czosnek.
  8. Duś aż warzywa zmiękną około 20 minut. Możesz lekko podlać wodą, ale dopilnuj potem by odparowała.
  9. Pod koniec duszenia dodaj wszystkie przyprawy. Przemieszaj i zdejmij z kuchenki.
  10. Wyciągnij liście laurowe.
  11. Przygotuj miskę.
  12. Przenieś do miski soczewicę. Zacznij ją zgniatać rękami lub ubijakiem. Chcemy by się rozpadła. Nie blenduj.
  13. Dodaj warzywa z patelni i dobrze je w mieszaj.
  14. Dodaj musztardę, ocet, len i 2 łyżki mąki i 2 łyżki oleju.
  15. Wszystko wmieszaj. Masa powinna być zwarta, ale nie za sucha. Powinna dać się formować.
  16. Jeśli jest za mokra (to zależy od tego, jak była ugotowana soczewica i czy dobrze ją odcedziłaś/eś) dodaj więcej mąki. Nie przesadź z mąką, bo pieczeni straci na smaku i strukturze.
  17. Jeśli z kolei masa jest bardzo sucha, nie klei się, a rozpada, dodaj 2 łyżki oleju.
  18. Spróbuj i dopraw solą, octem lub daj więcej papryki.
  19. Przygotuj blaszkę. U mnie kwadrat 20x20.
  20. Na dno połóż kawałek papieru do pieczenia. Boki posmaruj olejem lub wegańskim masłem.
  21. Przenieś masę. Wyrównaj.
  22. Wierzch posmaruj musztardą.
  23. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut. Brzegi powinny być rumiane.
  24. Przed krojeniem odczekaj 10 minut.
  25. Podgrzewaj na patelni lub w piekarniku.

Przepis udostępniony dzięki uprzejmości Alicji Rokickiej.

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni