Wegańskie przepisy na Wielkanoc. Wyśmienita pieczeń z soczewicy. Przepis poleca blogerka Wegan Nerd

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Alicja Rokicka podzieliła się z nami przepisem na pieczeń soczewicową z musztardą. Ten przepis uświetni wielkanocny stół.
Alicja Rokicka podzieliła się z nami przepisem na pieczeń soczewicową z musztardą. Ten przepis uświetni wielkanocny stół. Alicja Rokicka/materiały prasowe Wydawnictwo Marginesy
Alicja Rokicka to jedna z popularniejszych blogerek kulinarnych w Polsce, wyspecjalizowanych w kuchni wegańskiej. Z zapałem tworzy blog Wegan Nerd, a także publikuje książki kucharskie inspirujące do gotowania na bazie roślin. W publikacji „Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta” dzieli się specjałami na wielkanocne dania. Sprawdź jej recepturę na przepyszną pieczeń z soczewicy, idealną na Wielkanoc.

Wegańskie dania na Wielkanoc i nie tylko

We wstępie do książki Alicja Rokicka zapewnia, że świąteczny stół weganina lub weganki może tak samo uginać się od pyszności, jak ten tradycyjny. Rezygnacja z mięsa nie sprawia, że jedzenie będzie niedobre i monotonne. Kuchnia polska nie zawsze miała mięso w regionalnych daniach, a wiele z nich może być śmiało jedzona przez wegan. Alicja Rokicka, czyli autorka bloga Wegan Nerd stworzyła przepisy nie tylko na potrawy w wegańskiej wersji, ale też korzystała z polskich składników i podkreślała ich smak rodzimymi przyprawami, np.: majerankiem.

Kliknij w przycisk, aby przejść do galerii

- Polska kuchnia kojarzy mi się również z konkretnymi przyprawami. Zdecydowanie pachnie majerankiem. Używam go bardzo dużo. Do regionalnych przypraw zaliczamy jeszcze suszone jagody jałowca, charakterystyczny aromat liści laurowych i ziela angielskiego. Nie wolno zapominać o polskich grochach i fasolach. Występuje wiele odmian, ale moją ulubioną i bardzo łatwo dostępną jest biała fasola jaś tyczny. Najlepszy to ten wielki, który po namoczeniu ma rozmiar dorodnego bobu. Z fasoli można wyczarować najznakomitsze potrawy, jest tania i bardzo pożywna – przekonuje autorka książki.

Przepis na pieczeń z soczewicy z musztardą

Składniki:

  • 300g suchej zielonej soczewicy
  • 1 cebula lub kawałek pora
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1-2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy* + 2 łyżki do posmarowania
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki mielonego lnu
  • 2 -4 łyżki mąki (obojętnie jaka)
  • kilka łyżek oleju
  • sól

Jak zrobić wegańską pieczeń?

Przygotowanie:

  1. Soczewicę zalej najlepiej osoloną wodą i zostaw na 2h. Wymień wodę i gotuj do miękkości. Niech soczewica będzie miękka, ale niech się nie rozpada. Najlepiej ugotuj soczewicę w dużej ilości wody, pilnuj jej i próbuj. Przenieś na sitko i zostaw do całkowitego odcedzenia.
  2. Cebulę pokrój w kostkę.
  3. Marchewkę obierz i pokrój drobno.
  4. Łodygi selera przekrój na długości na pół i posiekaj drobno.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę oraz liście laurowe.
  6. Smaż 4 minuty i dodaj marchewkę i seler.
  7. Dodaj posiekany drobno czosnek.
  8. Duś aż warzywa zmiękną około 20 minut. Możesz lekko podlać wodą, ale dopilnuj potem by odparowała.
  9. Pod koniec duszenia dodaj wszystkie przyprawy. Przemieszaj i zdejmij z kuchenki.
  10. Wyciągnij liście laurowe.
  11. Przygotuj miskę.
  12. Przenieś do miski soczewicę. Zacznij ją zgniatać rękami lub ubijakiem. Chcemy by się rozpadła. Nie blenduj.
  13. Dodaj warzywa z patelni i dobrze je w mieszaj.
  14. Dodaj musztardę, ocet, len i 2 łyżki mąki i 2 łyżki oleju.
  15. Wszystko wmieszaj. Masa powinna być zwarta, ale nie za sucha. Powinna dać się formować.
  16. Jeśli jest za mokra (to zależy od tego, jak była ugotowana soczewica i czy dobrze ją odcedziłaś/eś) dodaj więcej mąki. Nie przesadź z mąką, bo pieczeni straci na smaku i strukturze.
  17. Jeśli z kolei masa jest bardzo sucha, nie klei się, a rozpada, dodaj 2 łyżki oleju.
  18. Spróbuj i dopraw solą, octem lub daj więcej papryki.
  19. Przygotuj blaszkę. U mnie kwadrat 20x20.
  20. Na dno połóż kawałek papieru do pieczenia. Boki posmaruj olejem lub wegańskim masłem.
  21. Przenieś masę. Wyrównaj.
  22. Wierzch posmaruj musztardą.
  23. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut. Brzegi powinny być rumiane.
  24. Przed krojeniem odczekaj 10 minut.
  25. Podgrzewaj na patelni lub w piekarniku.

Przepis udostępniony dzięki uprzejmości Alicji Rokickiej.

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie