W skrócie:
Co zrobić ze schabu na obiad? Sprawdzony przepis
Mam dla ciebie przepis na gulasz ze schabu. To proste, sycące i niezawodne danie, którego przygotowanie nie sprawia trudności. Pysznie smakuje z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kładzionymi oraz z porcją ulubionej surówki np. z kapusty pekińskiej. Proponuję doprawić gulasz śmietanką, ziołami prowansalskimi i czosnkiem.
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszny obiad ze schabu.
Przepis na gulasz ze schabu z pieczarkami
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Porcja dla 4 osób.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- ok. 600 g schabu,
- 300 g pieczarek,
- 1 cebula,
- pęczek natki pietruszki,
- 200 ml śmietanki 30 procent,
- 200 ml wody lub bulionu,
- 1 czubata łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli + szczypta do posypania mięsa,
- ok. 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 2 łyżki oleju.
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić gulasz ze schabu w śmietanowym sosie?
- Pokrój schab w kostkę, posyp go szczyptą soli, pieprzu oraz 1 czubatą łyżką pąki pszennej. Wymieszaj.
- Oczyść pieczarki i pokrój w plasterki.
- Cebulę obierz i posiekaj w małą kostkę.
- Na patelni podgrzej olej i obsmaż mięso.
- Dodaj cebulę i pieczarki, podsmażaj jeszcze chwilę, aż cebula ładnie się zarumieni.
- Wlej na patelnię wodę lub bulion, dodaj przyprawy i pogotuj całość ok. 40 minut, pod przykryciem, na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
- Dopraw całość śmietanką. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu.
- Pogotuj jeszcze 5 minut.
- Na koniec dodaj natkę pietruszki.
Kulinaria
Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓

Wideo
Na obiad podaj soczysty gulasz ze schabu. Rozsmakuj się w ka...
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: