Na obiad podaj soczysty gulasz ze schabu. Rozsmakuj się w kawałkach mięsa skąpanych w sosie z pieczarkami. Goście będą prosić o więcej

Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj pyszny i pożywny gulasz ze schabu z pieczarkami. Zobacz przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj pyszny i pożywny gulasz ze schabu z pieczarkami. Zobacz przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Gulasz ze schabu i pieczarek w śmietanowym sosie to pyszne i wyraziste w smaku danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jego przygotowanie jest proste i zawsze się udaje. Całość zrobisz na jednej patelni. Sprawdź, jaki jest smaczny i wypróbuj sprawdzony przepis ze schabem.

W skrócie:

Co zrobić ze schabu na obiad? Sprawdzony przepis

Mam dla ciebie przepis na gulasz ze schabu. To proste, sycące i niezawodne danie, którego przygotowanie nie sprawia trudności. Pysznie smakuje z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kładzionymi oraz z porcją ulubionej surówki np. z kapusty pekińskiej. Proponuję doprawić gulasz śmietanką, ziołami prowansalskimi i czosnkiem.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszny obiad ze schabu.

Przepis na gulasz ze schabu z pieczarkami

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Porcja dla 4 osób.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • ok. 600 g schabu,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 200 ml śmietanki 30 procent,
  • 200 ml wody lub bulionu,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli + szczypta do posypania mięsa,
  • ok. 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki oleju.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić gulasz ze schabu w śmietanowym sosie?

  1. Pokrój schab w kostkę, posyp go szczyptą soli, pieprzu oraz 1 czubatą łyżką pąki pszennej. Wymieszaj.
  2. Oczyść pieczarki i pokrój w plasterki.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w małą kostkę.
  4. Na patelni podgrzej olej i obsmaż mięso.
  5. Dodaj cebulę i pieczarki, podsmażaj jeszcze chwilę, aż cebula ładnie się zarumieni.
  6. Wlej na patelnię wodę lub bulion, dodaj przyprawy i pogotuj całość ok. 40 minut, pod przykryciem, na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  7. Dopraw całość śmietanką. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu.
  8. Pogotuj jeszcze 5 minut.
  9. Na koniec dodaj natkę pietruszki.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj pyszny i pożywny gulasz ze schabu z pieczarkami. Zobacz przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Na obiad podaj soczysty gulasz ze schabu. Rozsmakuj się w ka...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni