Smażone kotlety na 9 sposobów. Polecamy sprawdzone przepisy na pyszny obiad z mięsem. Proste dania, którymi najesz się do syta

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Zobacz 9 oryginalnych pomysłów na smażone kotlety na obiad. Pod każdym zdjęciem zamieściliśmy link do dokładnego przepisu. Zdecydowanie warto je wypróbować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz 9 oryginalnych pomysłów na smażone kotlety na obiad. Pod każdym zdjęciem zamieściliśmy link do dokładnego przepisu. Zdecydowanie warto je wypróbować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Jak zrobić najlepsze smażone kotlety? Mamy na to 9 sprawdzonych przepisów. To m.in. kotlety po zbójnicku zapiekane z pysznym farszem, delikatne sznycelki z indyka i rewelacyjne kotlety mielone nadziewane pieczarkami. Wszystkie potrawy zrobisz bez trudu i zjesz z apetytem. Przekonaj się i przygotuj wyśmienity obiad z mięsem dla całej rodziny. Wypróbuj nasze przepisy.

Spis treści

Smażone kotlety na obiad – sprawdzone przepisy

Szukasz pomysłu na obiad? Zebraliśmy w galerii 9 przepisów na smażone kotlety na różne, oryginalne sposoby. Z pewnością znajdziesz swojego faworyta i z naszymi wskazówkami zrobisz takie danie szybko i bez problemu. Pod każdym zdjęciem znajdziesz link do dokładnej listy składników i wskazówek krok po kroku, jak przygotować daną potrawę. Serdecznie polecamy, są wyśmienite!

Polecamy przepisy na:

  1. Kotlety po zbójnicku z pieczarkami i serem
  2. Delikatne kotlety z polędwiczki wieprzowej w jajecznej panierce
  3. Sznycle z indyka
  4. Kotlety szu szu z kurczaka
  5. Kotlety pożarskie
  6. Popisowe kotlety de vollaile
  7. Klasyczne schabowe
  8. Kotlety mielone z indyka
  9. Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami

Na czym smażyć kotlety?

Smak kotletów w dużej mierze zależy od tłuszczu, na którym będą smażone. Ważne, by był dobrze rozgrzany, w przeciwnym razie panierka wchłonie go zbyt dużo i nie będzie chrupiąca. Powinien on sięgać także do 3/4 wysokości mięsa.

Kotlety można usmażyć na:

  • smalcu – mimo że jest on dość kaloryczny, to ma wysoką temperaturę dymienia, co oznacza, że można go bardzo rozgrzać, jest tani, ma także charakterystyczny smak, który bardzo wzbogaca np. kotlety schabowe,
  • masło klarowane – podczas smażenia nie przypala się i nadaje potrawom wyjątkowego smaku, aromatu oraz pięknie przyrumienia,
  • olej tłoczony na zimno – np. olej rzepakowy.

Dobra rada: nie smaż kotletów na oliwie, maśle, ani na margarynie. Mają one niską temperaturę dymienia, potrawa się przypali i nie będzie apetycznie pachnieć.

Najlepsze dodatki do smażonych kotletów. Zdrowe surówki

Smażone kotlety to pomysł na wyśmienity obiad. Możesz podać je z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, a także z frytkami. Dla urozmaicenia przygotuj frytki z batatów. Są one oryginalne i bardzo aromatyczne.

Nie zapominaj także o porcji warzyw. Do wyboru masz wiele przepisów na zdrowe, pyszne, chrupiące i wyraziste surówki. Bardzo popularna i uniwersalna jest surówka z kapusty pekińskiej. Możesz zrobić ją zarówno z majonezem, śmietaną, jogurtem naturalnym jak i sosem winegret. Polecamy także prostą i niemal błyskawiczną surówkę ze świeżego ogórka ze słodko-kwaśnym sosem. To doskonała alternatywa dla klasycznej mizerii. Sprawdzi się doskonale do kotletów mielonych i kotletów drobiowych.

Jeśli lubisz wyraziste smaki, to przygotuj pyszną sałatkę z buraków i papryki. Możesz od razu zrobić jej większą ilość i zawekować w słoikach na zimę. Dzięki temu w każdej chwili zrobisz rewelacyjny obiad.

Czytaj także: Pyszne surówki do obiadu. Raz spróbujesz i z pewnością będziesz robić je częściej

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni