Smażona cukinia w panierce. Pyszny i prosty dodatek do obiadu. Jest chrupiąca i rumiana. Latem robię ją zamiast kotletów

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Smażona cukinia to doskonały dodatek do obiadu. Jest złocista, chrupiąca i świetnie smakuje, a do tego łatwo ją zrobić. Może zastąpić mięso albo stanowić samodzielną przekąskę. Wystarczy przygotować prostą, ziołową panierkę, a potem usmażyć warzywo tak jak tradycyjne kotlety.

W skrócie:

Lipiec to pełnia sezonu na pyszną, młodą cukinię, warto więc jak najczęściej sięgać po to warzywo. Możemy przyrządzać z niego wiele potraw. Najbardziej znane są chyba placki z cukinii, jednak to nie wszystko. Zrobisz z niej pyszne, warzywne leczo, a nawet doskonałe i wilgotne… ciasto czekoladowe. Dziś jednak mam dla ciebie przepis na coś naprawdę prostego, za to bardzo smacznego. To smażona cukinia, którą polecam jako dodatek do obiadu. Panieruję ją w jajku i bułce, zupełnie tak jak kotlety. Smażona cukinia w panierce z powodzeniem zastąpi mięso, ale możesz także podać ją jako osobną przekąskę.

Smażona cukinia w panierce to pyszny dodatek do obiadu
Smażona cukinia w panierce to pyszny dodatek do obiadu Karolina Głogowska

Smażona cukinia – prosty dodatek do obiadu

Czas przygotowania: 20 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 cukinie,

  • 1 jajko,

  • 4 łyżki bułki tartej,

  • łyżeczka ziół prowansalskich,

  • sól, pieprz,

  • olej do smażenia.

Jak zrobić smażoną cukinię w panierce?

  1. Cukinie umyłam i przekroiłam wzdłuż na trzy grube plastry. Każdy plaster przekroiłam na pół i posoliłam.

  2. Do głębokiego talerza wbiłam jajko, dodałam pieprz i zioła. Wymieszałam widelcem.

  3. Do drugiego talerza wsypałam bułkę tartą.

  4. Każdy plaster cukinii moczyłam w jajku, a następnie obtaczałam z obu stron w bułce tartej.

  5. Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam cukinię na złoto z obu stron.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni