Najprostsze leczo warzywne na wiosenny obiad. Biorę młodą cukinię, paprykę i pomidory. Znika raz-dwa, ale najlepiej smakuje dzień po

Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Leczo warzywne to pomysł na niskokaloryczny, ale sycący obiad bez mięsa. Najlepiej smakuje wiosną i latem, przygotowane z młodych warzyw: cukinii i papryki. Jest bardzo proste do zrobienia i gotowe w niecałe pół godziny. Kolorowe leczo warzywne wygląda bardzo zachęcająco, a smakuje jeszcze lepiej.

W skrócie:

Proponuję tobie przepis na mój ulubiony wiosenny i letni obiad. To leczo warzywne, które robię z młodej cukinii, papryki i pomidorów. W ciepłych miesiącach przygotowuję to danie bardzo często, bo jest bardzo proste, lekkie i przepyszne do zrobienia, gotowe w niecałe 30 minut. Dla mnie ma smal lata. Do tego jest kolorowe i pięknie wygląda na talerzu. Aż chce się jeść! Takie leczo warzywne jest dobrym pomysłem na obiad bez mięsa.

Wystarczy ugotować do niego kaszę, ryż lub ziemniaki. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać leczo jako warzywną przystawkę np. do mięsa z grilla czy do ryby. Wybór należy do ciebie. Gotowe leczo warzywne warto posypać posiekaną pietruszką lub koperkiem. Choć danie znika w mig, to muszę szczerze przyznać, że najlepiej smakuje po jednym dniu, kiedy wszystkie warzywa przejdą swoimi aromatami.

Leczo warzywne to pomysł na obiad bez mięsa
Leczo warzywne to pomysł na obiad bez mięsa
Karolina Głogowska

Leczo warzywne – przepis na leczo z cukinii, papryki i pomidorów

Czas przygotowania: 30 minut.

Porcja: 4-6 osób.

Poziom trudności: łatwe.

Składniki:

  • 1 mała cukinia,

  • 2 czerwone papryki,

  • 1 żółtka papryka,

  • 1 cebula,

  • 4 ząbki czosnku,

  • 1 pomidor malinowy,

  • 500 ml przecieru pomidorowego,

  • 200 ml bulionu lub wody,

  • łyżeczka ziół prowansalskich,

  • pęczek koperku lub pietruszki,

  • sól, pieprz,

  • olej.

Jak zrobić leczo warzywne?

  1. Najpierw sparzyłam pomidora, obrałam ze skórki, usunęłam gniazdo nasienne. Pokroiłam pomidora na kawałki.

  2. Młodej cukinii nie trzeba obierać, bo nie ma gorzkiej skórki.

  3. Papryki pokroiłam na mniejsze kawałki.

  4. Cebulę i czosnek posiekałam.

  5. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzałam olej, wrzuciłam warzywa i dusiłam ok. 10 minut.

  6. Następnie dodałam passatę oraz bulion. Wymieszałam.

  7. Gotowałam, aż warzywa zrobiły się al dente. Dodałam przyprawy.

  8. Leczo nałożyłam na talerze i posypałam zieleniną. Podałam z kaszą gryczaną, ale takie leczo warzywne świetnie smakuje także z ryżem lub ziemniakami z wody.

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

P
Pol
Ja gotuję zdecydowanie lepsze, dodaję mięso, kiełbasę, kilja gatunków. To co opisujecie to pacianka dla owiec:-) chłopa tym nie nakarmisz,chyba, że tuska, on łyka wszystko prócz tabletek na schizofrenię, dlatego widzi wojsko na ulicach.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni