Faszerowane cukinie. Pomysł na pyszny i pożywny obiad bez mięsa. Wypróbuj przepis na cukinię faszerowaną warzywami i zapiekaną z serem

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Cukinia faszerowana warzywami to doskonały pomysł na pyszny obiad bez mięsa. Robi się go bardzo szybko i bezproblemowo. Do faszerowania cukinii możesz użyć jej miąższu, pieczarek, pomidorów lub takich warzyw, które masz pod ręką. Wystarczy połączyć je z pomidorowym sosem, nafaszerować cukinie i zapiec z serem. Pyszny i prosty obiad gotowy.

W skrócie:

Masz ochotę na lekki, ale sycący obiad bez mięsa? Proponuję cukinie faszerowane warzywami i kaszą. Zwykle robię je z bardzo zdrową i dobrą dla naszych jelit kaszą jaglaną, ale możesz także użyć kaszy bulgur lub kuskusu. Dzięki kaszy warzywny obiad jest tak samo sycący jak posiłek z mięsem, więc nie musisz się obawiać, że się nie najesz. Jedna średnia faszerowana cukinia spokojnie wystarczy dla jednej osoby. Możesz także wykorzystać dużą cukinię i pokroić ją na mniejsze części. Jeśli masz młodą cukinię, nie musisz jej obierać. Starsze cukinie warto obrać ze skórki, ponieważ może być gorzka i niesmaczna. Do faszerowanej cukinii robię prosty sos warzywny, do którego dodaję wydrążony miąższ – żeby się nie zmarnował, kilka pieczarek, cebulkę i krojone pomidory. Możesz użyć pomidorów z puszki lub świeżych, a jeśli ich nie masz, to nawet samej passaty lub koncentratu pomidorowego. Upieczone cukinie podaję z pysznym dipem czosnkowym własnej roboty.

Karolina Głogowska

Faszerowane cukinie – przepis z kaszą i warzywami

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: 2 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 średnie młode cukinie,

  • pół szklanki kaszy jaglanej, bulgur lub kuskusu,

  • pół szklanki pomidorów krojonych z puszki,

  • 6 pieczarek,

  • pół szalotki,

  • ząbek czosnku,

  • oregano,

  • sól, pieprz,

  • oliwa z oliwek,

  • ser żółty.

Jak zrobić cukinie faszerowane warzywami i kaszą?

  1. Kaszę ugotowałam na sypko.

  2. Cukinie umyłam, przekroiłam wzdłuż, a łyżeczką wydrążyłam środek.

  3. Wydrążony miąższ cukinii posiekałam.

  4. Na patelni podsmażyłam posiekaną szalotkę, czosnek, pieczarki oraz miąższ cukinii. Dodałam krojone pomidory, przyprawy i dusiłam ok. 10 minut.

  5. Sos pomidorowo-warzywny połączyłam z ugotowaną kaszą.

  6. Cukinie ułożyłam na blaszce. Do wydrążonych środków włożyłam farsz. Całość polałam oliwą.

  7. Faszerowane cukinie piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  8. Pod koniec pieczenia na cukiniach położyłam plasterki żółtego sera.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni