W skrócie:
Domowa sałatka ziemniaczana z oliwkami to jedna z ulubionych sałatek Malwiny Bareły. Najbardziej ją docenia za wyrazistość w smaku i lekką pikantność za sprawą marynowanego zielonego pieprzu. Autorka książki „Lunchbox na każdy dzień. Dookoła świata” zachęca, aby podawać ją jako samodzielne danie lub jako dodatek do potraw z grilla. Można ją jeść na ciepło i na zimno, więc sprawdza się także jako lunch na wynos. Danie pochodzi z Madagaskaru, ale składniki kupisz nawet w najbliższym sklepie spożywczym.

Sałatka ziemniaczana z oliwkami – przepis na wynos do pracy
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
450 g obranych ziemniaków typu AB,
40 g czarnych oliwek bez pestek,
1–2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu,
40 g majonezu light,
50 g kwaśnej śmietany 12 procent lub jogurtu greckiego,
1/2 ząbka czosnku,
sól i pieprz do smaku,
2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli lub 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem,
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z oliwkami?
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy, a następnie kroimy w kostkę.
Oliwki kroimy w plasterki, pieprz drobno siekamy.
Majonez łączymy ze śmietaną lub jogurtem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz do smaku.
Powstałym sosem polewamy ziemniaki, dodajemy cebulę i natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
Przed podaniem sałatkę najlepiej schłodzić w lodówce.
W szczelnie zamkniętym pojemniku sałatkę ziemniaczaną z oliwkami można przechowywać do 3 dni.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Przepis z książki „Lunchbox na każdy dzień. Dookoła świata” Malwiny Bareły udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak Koncept.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
