Do pojemnika zapakuj treściwą sałatkę ziemniaczaną z oliwkami. Zrobisz ją w 30 minut. Przepis poleca pomysłowa blogerka

Anna Daniluk
Do pracy na lunch można wziąć sycącą sałatkę ziemniaczaną z oliwkami.
Do pracy na lunch można wziąć sycącą sałatkę ziemniaczaną z oliwkami. Malwina Bareła/Wojciech Sabat
Ziemniaki to produkt, który z przyjemnością można zajadać na całym świecie podany w różny sposób. Na Madagaskarze popularne jest łączenie ziemniaków z oliwkami i zielonym pieprzem. Malwina Bareła, autorka książki „Lunchbox na każdy dzień. Dookoła świata” i bloga „Filozofia Smaku” przedstawia dania idealne do wzięcia na wynos do szkoły lub pracy. Oto przepis na sycącą sałatkę ziemniaczaną z oliwkami.

W skrócie:

Domowa sałatka ziemniaczana z oliwkami to jedna z ulubionych sałatek Malwiny Bareły. Najbardziej ją docenia za wyrazistość w smaku i lekką pikantność za sprawą marynowanego zielonego pieprzu. Autorka książki „Lunchbox na każdy dzień. Dookoła świata” zachęca, aby podawać ją jako samodzielne danie lub jako dodatek do potraw z grilla. Można ją jeść na ciepło i na zimno, więc sprawdza się także jako lunch na wynos. Danie pochodzi z Madagaskaru, ale składniki kupisz nawet w najbliższym sklepie spożywczym.

Okładka książki „Lunchbox na każdy dzień. Dookoła świata”
Przepis na sałatkę ziemniaczaną z oliwkami pochodzi z książki „Lunchbox na każdy dzień. Dookoła świata”.
materiały prasowe wydawnictwo Znak Koncept

Sałatka ziemniaczana z oliwkami – przepis na wynos do pracy

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 450 g obranych ziemniaków typu AB,

  • 40 g czarnych oliwek bez pestek,

  • 1–2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu,

  • 40 g majonezu light,

  • 50 g kwaśnej śmietany 12 procent lub jogurtu greckiego,

  • 1/2 ząbka czosnku,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli lub 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem,

  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki.

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z oliwkami?

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy, a następnie kroimy w kostkę.

  2. Oliwki kroimy w plasterki, pieprz drobno siekamy.

  3. Majonez łączymy ze śmietaną lub jogurtem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz do smaku.

  4. Powstałym sosem polewamy ziemniaki, dodajemy cebulę i natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.

  5. Przed podaniem sałatkę najlepiej schłodzić w lodówce.

  6. W szczelnie zamkniętym pojemniku sałatkę ziemniaczaną z oliwkami można przechowywać do 3 dni.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Przepis z książki „Lunchbox na każdy dzień. Dookoła świata” Malwiny Bareły udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak Koncept.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni