Sałatka Waldorf to imprezowy hit. Proste składniki, mało pracy, a efekt wyśmienity. Zaskocz swoich gości wykwintną sałatką

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Do sałatki Waldorf można dodać pieczoną pierś z kurczaka, seler naciowy zamiast korzeniowego oraz rodzynki zamiast winogron
Do sałatki Waldorf można dodać pieczoną pierś z kurczaka, seler naciowy zamiast korzeniowego oraz rodzynki zamiast winogron Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Orzechy, jabłka, seler i pyszny sos to podstawa słynnej sałatki Waldorf, którą często jada się na bankietach. Jest bardzo prosta do przygotowania, ale za każdym razem zachwyca smakiem. To strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o najlepsze sałatki na imprezę.

W skrócie

Sałatkę Waldorf podawano na balach i bankietach

Przepis na sałatkę Waldorf jest bardzo stary, pochodzi jeszcze z XIX wieku, a dokładnie z 1896 roku. Po raz pierwszy przygotowano ją z okazji balu charytatywnego, który urządzono w słynnym i prestiżowym hotelu Waldorf Astoria w Nowym Jorku. To właśnie na cześć hotelu sałatka otrzymała nazwę waldorfskiej.

Często podaje się ją na wykwintnych przyjęciach i bankietach, mimo że jej składniki nie są wyszukane. Podstawę stanowią jabłka, orzechy oraz winogrona, ale ten skład często bywa modyfikowany. Jest więc wersja sałatki Waldorf z selerem korzeniowym lub naciowym, z rodzynkami zamiast winogron, a nawet z serem pleśniowym. Do sałatki dodaje się sos majonezowy, który można odchudzić jogurtem i podkręcić musztardą. Sałatka Waldorf smakuje wyśmienicie i będzie doskonałą przystawką na każdej imprezie.

Sałatka Waldorf – doskonała przekąska na imprezę

Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • ulubiona sałata (u mnie szpinak),
  • jabłko,
  • orzechy włoskie,
  • pieczona pierś z kurczaka,
  • ciemne winogrona,
  • korzeń selera,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka musztardy miodowej,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Jak przygotować słynną sałatkę waldorfską?

  1. Najpierw przygotowałam sos do sałatki: majonez, jogurt, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz utarłam w miseczce na gładką masę.
  2. W dużej misce umieściłam liście szpinaku.
  3. Jabłko pokroiłam na cienkie plasterki, które przekroiłam na pół.
  4. Korzeń selera obrałam i pokroiłam na paski, winogrona przekroiłam na pół, orzechy posiekałam. Pierś z kurczaka pokroiłam na kawałki.
  5. Wszystko wrzuciłam do miski ze szpinakiem, zalałam przygotowanym wcześniej sosem i wymieszałam.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.