Sałatka Waldorf to imprezowy przysmak. Proste składniki i mało pracy, a efekt doskonały. Elegancka sałatka zachwyci gości

Karolina Głogowska
Do sałatki Waldorf można dodać pieczoną pierś z kurczaka, seler naciowy zamiast korzeniowego oraz rodzynki zamiast winogron.
Do sałatki Waldorf można dodać pieczoną pierś z kurczaka, seler naciowy zamiast korzeniowego oraz rodzynki zamiast winogron. Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Orzechy, jabłka, seler i pyszny sos to podstawa słynnej sałatki Waldorf, którą często serwuje się na bankietach. Chociaż jest bardzo prosta do przygotowania, to za każdym razem zachwyca smakiem. To strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o najlepsze sałatki na imprezę.

W skrócie

Sałatkę Waldorf podawano na balach i bankietach

Przepis na sałatkę Waldorf jest bardzo stary, pochodzi jeszcze z XIX wieku, a dokładnie z 1896 roku. Po raz pierwszy przygotowano ją z okazji balu charytatywnego, który urządzono w słynnym i prestiżowym hotelu Waldorf Astoria w Nowym Jorku. To właśnie na cześć hotelu sałatka otrzymała nazwę waldorfskiej.

Często podaje się ją na wykwintnych przyjęciach i bankietach, mimo że jej składniki nie są wyszukane. Podstawę stanowią jabłka, orzechy oraz winogrona, ale ten skład często bywa modyfikowany. Jest więc wersja sałatki Waldorf z selerem korzeniowym lub naciowym, z rodzynkami zamiast winogron, a nawet z serem pleśniowym. Do sałatki dodaje się sos majonezowy, który można odchudzić jogurtem i podkręcić musztardą. Sałatka Waldorf smakuje wyśmienicie i będzie doskonałą przystawką na każdej imprezie.

Sałatka Waldorf – doskonała przekąska na imprezę

Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • ulubiona sałata (u mnie szpinak),
  • jabłko,
  • orzechy włoskie,
  • pieczona pierś z kurczaka,
  • ciemne winogrona,
  • korzeń selera,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka musztardy miodowej,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Jak przygotować słynną sałatkę waldorfską?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotowałam sos do sałatki: majonez, jogurt, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz utarłam w miseczce na gładką masę.
  2. W dużej misce umieściłam liście szpinaku.
  3. Jabłko pokroiłam na cienkie plasterki, które przekroiłam na pół.
  4. Korzeń selera obrałam i pokroiłam na paski, winogrona przekroiłam na pół, orzechy posiekałam. Pierś z kurczaka pokroiłam na kawałki.
  5. Wszystko wrzuciłam do miski ze szpinakiem, zalałam przygotowanym wcześniej sosem i wymieszałam.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

I
Iza
No i zrobiłam 10 kg jak radzicie i leży.....
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni