Spis treści
Sałatki na imprezę - niezawodne przepisy
Sałatka na imprezę to danie, które zawsze się sprawdzi. Możesz przygotować ją w dużej salaterce lub zrobić porcje dla każdego z gości na oddzielnych talerzykach. Świetnie smakują sałatki majonezowe, podane np. do dań z grilla lub lekkie sałatki z sosem winegret serwowane z bagietką lub czosnkowymi grzankami.
Podpowiadamy kilka przepisów na sałatki, które sprawdzą się idealnie na imieniny, urodziny, święta czy po prostu spotkanie ze znajomymi.
Sałatki na imprezę:
Mamy dla ciebie przepis na prawdziwy hit - sałatkę "łabędzi puch". To delikatna, warstwowa sałatka, która pięknie wygląda i pysznie smakuje. Proponujemy przygotować porcje za pomocą specjalnej obręczy, ale jeśli jej nie masz to nic straconego. Wystarczy ułożyć sałatkę warstwami w szklaneczkach lub połączyć całość w dużej szklanej salaterce.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować delikatną sałatkę łabędzi puch
Przepis na sałatkę "łabędzi puch"
(porcja dla 6 osób, czas przygotowania: ok. 30 minut)

Składniki:
- 200 g szynki z kurczaka,
- 290 g marynowanej cebulki perłowej białej lub żółtej,
- 100 g żółtego sera,
- 6 ugotowanych ziemniaków, średniej wielkości,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- pół kapusty pekińskiej średniej wielkości,
- majonez,
- szczypta soli i pieprzu.
Jak zrobić sałatkę "łabędzi puch"?
- Przygotowanie sałatki zacznij od pokrojenia wszystkich składników, do oddzielnych miseczek, by wygodnie było Ci nakładać warstwy sałatki na talerz.
- Szynkę i ser pokrój w drobną kostkę.
- Cebulki przekrój na połówki.
- Ugotowane i przestudzone jajka obierz. Do jednej miseczki przełóż żółtka, a do drugiej białka.
- Zetrzyj żółtka i białka na tarce na małych oczkach lub drobno posiekaj.
- Kapustę pekińską umyj i osusz. Następnie posiekaj ją na małe kawałki.
- Ugotowane i przestudzone ziemniaki zetrzyj na tarce na jarzynowych oczkach lub pokrój w drobną kostkę.
- Zacznij przygotowanie porcji sałatki. Możesz pomóc sobie specjalną obręczą. Kolejne warstwy sałatki będziesz smarować niewielką ilością majonezu, dlatego przygotuj sobie małą łyżeczkę lub silikonowy pędzelek.
- Najpierw posmaruj majonezem talerzyk, w miejscu gdzie będziesz wykładać sałatkę.
- Następnie kładź kolejno: ziemniaki, majonez, cebulkę, wędlinę, majonez, białko, szczypta soli, szczypta pieprzu, majonez, ser, żółtko, majonez, kapusta pekińska.
- Przygotuj tak wszystkie porcje sałatki.