Rozgrzewająca i zdrowa pigwa do herbaty. Poznaj prosty przepis na pigwę w syropie. Podnosi odporność i pysznie smakuje

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pigwa do herbaty jest już gotowa. Przechowuj ją w zacienionym miejscu. Możesz także urozmaicać jej smak, np. dodając korzenne przyprawy. Jeśli owoce uznasz za mało kwaśne, dodaj także sok z cytryny.
Pigwa do herbaty jest już gotowa. Przechowuj ją w zacienionym miejscu. Możesz także urozmaicać jej smak, np. dodając korzenne przyprawy. Jeśli owoce uznasz za mało kwaśne, dodaj także sok z cytryny. Getty Images/ 5PH
Pigwa do herbaty to pyszny i zdrowy dodatek, który przyjemnie rozgrzeje w jesienne dni. Pełne witaminy C, lekko kwaśne owoce pomagają w walce z przeziębieniem czy grypą, a właściwie przygotowane smakują wyśmienicie. Przekonaj się i wypróbuj najlepszy przepis na pigwę w syropie.

W skrócie:

Pigwa w syropie – najlepszy dodatek do zimowej herbaty

Szukasz pomysłu na zimowe przetwory? Mam dla ciebie przepis na pigwę do herbaty. To prawdziwy słodko-kwaśny smakołyk, którego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga wiele pracy. Cała trudność polega jedynie na pokrojeniu owoców, które są dość twarde. Gotuje się je w cukrowym syropie, który można dowolnie urozmaicić, np. laską cynamonu czy goździkami. Proponuję dodać tylko 300 g cukru na 1 kg owoców, bo nie lubię bardzo słodkiej herbaty, ale jeśli wolisz, to możesz podwoić jego ilość.

Zobacz w galerii, jak zrobić pigwę do herbaty.

Przepis na pigwę do herbaty

czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja na: 3-4 małe słoiki
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 kg pigwy (waga po oczyszczeniu),
  • 300 g cukru,
  • ok. 1 l wody.
  • opcjonalnie: goździki, laska cynamonu, kardamon.

Jak zrobić pigwę w syropie do herbaty?

  1. Umyj i osusz owoce pigwy.
  2. Pokrój je na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.
  3. Przełóż owoce do garnka i zasyp cukrem. Odstaw na godzinę.
  4. Gdy pigwa puści sok, wstaw garnek na mały ogień.
  5. Wlej wodę do 2/3 wysokości owoców. Jeśli chcesz, to możesz dodać laskę cynamonu lub kilka goździków (po ugotowaniu rozłóż korzenne przyprawy po równo do słoików)
  6. Gotuj całość na małym ogniu przez ok. 15 minut.
  7. Gorącą pigwę razem z syropem przełóż do czystych słoików i zakręć.
  8. Odstaw słoiki do góry dnem do wystudzenia.
  9. Przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu. Smacznego!

Dlaczego warto jeść pigwę? Właściwości i kalorie

Pigwa to bardzo zdrowy i niskokaloryczny owoc – w 100 g świeżych owoców jest tylko 57 kcal. Wśród jej cennych właściwości można wymienić m.in. działanie przeciwzapalne, wspomaganie odporności, poprawę apetytu, pobudzanie metabolizmu i obniżenie poziomu glukozy we krwi.

Pigwa kojarzona jest z wysoką zawartością witaminy C, co znajduje potwierdzenie w wartości odżywczej tego owocu. W 100 g zapewnia ok. 15 mg kwasu askorbinowego, a także 40 UI witaminy A. Jak w przypadku wszystkich warzyw i owoców, również pigwa zasobna jest w potas i zawiera go 197 mg (na 100 g) - czytamy w artykule na Stronie Zdrowia.

Z pigwą często mylony bywa pigwowiec japoński – krzew o małych, twardych owocach w kształcie jabłka. Są one również jadalne i zdrowe, ale bardziej kwaśne i cierpkie w smaku.

Polecamy również przepis na sok z pigwy i nalewkę z pigwy.

Pigwa do herbaty jest już gotowa. Przechowuj ją w zacienionym miejscu. Możesz także urozmaicać jej smak, np. dodając korzenne przyprawy. Jeśli owoce uznasz za mało kwaśne, dodaj także sok z cytryny.

Rozgrzewająca i zdrowa pigwa do herbaty. Poznaj prosty przep...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jaylah Elsa
[ JOIN US ] I am making a good salary from home $16580-$47065/ Dollors week , which is amazing under a year ago I was jobless in a horrible economy. (w 72y) I thank God every day I was blessed with these instructions and now it’s my duty to pay it forward and share it with Everyone,

Here is I started.…………> W­w­w.S­m­a­r­t­C­a­r­e­e­r­1.c­o­m
A
Aretha Murphy
[ JOIN US ] I am making a good salary from home $16580-$47065/ Dollors week , which is amazing under a year ago I was jobless in a horrible economy. ( r72w) I thank God every day I was blessed with these instructions and now it’s my duty to pay it forward and share it with Everyone,

Here is I started.…………> W­w­w.S­m­a­r­t­C­a­r­e­e­r­1.c­o­m
A
Anita
Pamiętam jak się za dzieciaka samemu taki sok do herbaty robiło i jesienią popijało. Ciekawe jak by smakowało z herbatą masala chai od basilur bo ona już w sobie ma rozgrzewające przyprawy
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni