W skrócie
Konfitura z pigwy nie wymaga wielu składników. Wystarczą owoce pokrojone w kostkę, cukier i woda. Szczególnie polecany jest dżem z pigwy i pomarańczy, który można dodawać do rozgrzewających napojów lub naleśników. Polecamy też zrobić dżem z pigwy i jabłek na jesień. Zobacz przepis na ten przysmak.
Dżem z pigwy – prosty przepis do słoika
Liczba porcji: ok. 8 słoików po 230 g
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy,
- 300 g cukru,
- 70 ml wody.
Jak zrobić dżem z pigwy?
Przygotowanie:
- Pigwę należy umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
- Tak przygotowane owoce trzeba wrzucić do garnka o grubym dnie i gotować na małym ogniu.
- Do garnka należy wlać ok. 30 ml wody i całość gotować, aż będzie miękka. Wtedy do pigwy należy wsypać cukier, by ta puściła dużo soku, który z czasem zacznie gęstnieć.
- Dżem z pigwy należy od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką, aby się nie przypalił.
- Gorący dżem z pigwy należy przełożyć do wymytych, osuszonych i wyparzonych słoików.
- Na koniec dżem z pigwy należy mocno zakręcić i pasteryzować.
Tak przygotowaną konfiturą z pigwy można wypełnić domową spiżarnię lub ofiarować w prezencie.
Przyprawy do przetworów z pigwy
Domowe przetwory z pigwy świetnie smakują przyprawione cynamonem, kardamonem, wanilią lub gałką muszkatołową. Warto stosować składniki takie jak używane w przetworach z jabłek lub gruszek.
Co zrobić z pigwy?
Pigwa to doskonały owoc do przygotowania rozgrzewającej nalewki. To trunek zdecydowanie dla osób dorosłych. Wszyscy mogą rozsmakować się w domowym soku z pigwy, który będzie szczególnie przydatny w czasie wzmożonych przeziębień.
Właściwości zdrowotne pigwy
Pigwa jest owocem pochodzącym z Azji. W Polsce ceni się ją za wysoką zawartość witaminy C i orzeźwiający kwaśny smak. Jednak warto wiedzieć, że pigwa jest także źródłem witaminy A i potasu. 100 gramach jej owoców to około 57 kalorii. Przetwory z pigwy polecane są szczególnie w czasie grypy, przeziębienia i w okresie obniżonej odporności.
Jak odróżnić pigwę od pigwowca?
Pigwa bywa mylona z pigwowcem. Te druga roślina jest krzakiem i wydaje małe okrągłe owoce. Najłatwiej zapamiętać, że pigwa stanowi owoc drzewa i przypomina wyglądem twardą gruszkę (są też odmiany podobne do pokaźnych jabłek). Jest przy tym większa i twardsza od pigwowca.
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?