W skrócie
Agencja Reuters podała, że 28 czerwca 2022 roku dziennikarze i urzędnicy z całego świata zobaczyli „rosyjską sałatkę” w restauracyjnym menu. Nazwa wzbudziła kontrowersje i została uznana za nietakt. Szczególnie w obliczu inwazji rosyjskiej w Ukrainie. Dziennikarze zauważyli danie w karcie, czekając na przybycie prezydenta Stanów Zjednoczonych Ameryki Joe Bidena.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć różne sałatki z warzywami i majonezem
„Rosyjska sałatka na szczycie NATO? Jestem trochę zaskoczony tym wyborem potrawy” - powiedział dziennikarz Iñaki López w rozmowie z hiszpańskimi mediami La Sexta.
Reuters donosi, że mimo napiętnowanej nazwy sałatka wyprzedała się w mgnieniu oka.
Sałatka rosyjska w Hiszpanii
„Rosyjska sałatka” znana jest w Portugalii i Hiszpanii od wielu lat. Znany szef kuchni Jose Andres, twórca World Central Kitchen, zmienił nazwę sałatki rosyjskiej (Ensaladilla Rusa) na „sałatkę ukraińską”. Podobne zabiegi zauważyliśmy w polskich garmażerkach, kiedy pierogi ruskie zyskiwały nazwę pierogów ukraińskich lub opisywano je jako pierogi z serem i ziemniakami.
Po 1905, a potem 1917 roku, wypędzeni z ojczyzny rosyjscy arystokraci spopularyzowali to danie w zachodniej Europie – do tej pory w każdej niemal hiszpańskiej, portugalskiej, a nawet włoskiej garmażerii znaleźć można ensalada rusa czy też insalata russa – pisała blogerka.
Przepis na sałatkę jarzynową
Natalia Mętrak – Ruda na blogu „Przeszłość od kuchni” pisała o sałatce Oliver, która była pierwowzorem sałatki rosyjskiej. Danie wymyślił Lucien Oliver i serwował ją w restauracji Hermitage w Moskwie. Danie składało się z wyszukanych składników. Najstarszy drukowany przepis pochodzi z marca 1894 roku, a najpopularniejsza receptura z 1897 roku. Według przepisu Pelagii Aleksandrow – Ignatieff w skład rosyjskiej sałatki wchodziło:
- 1/2 jarząbka,
- 1 korniszon,
- 2 ziemniaki,
- 3-4 liście sałaty,
- 3 duże ogony raków,
- łyżeczka kaparów,
- 3-5 oliwek,
- 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę galarety mięsnej,
- 1 1/2 łyżki majonezu.
Sałatka Oliver a czasy komunizmu
Przez lata skład sałatki Oliver zmieniał się z wykwintnego na prosty. W Związku Radzieckim drogie składniki zamieniano na te tanie i łatwo dostępne. W sałatce pojawiła się kiełbasa i dodawano zielony groszek, najczęściej z puszki. Przy robieniu sałatki jarzynowej sięgano po ugotowaną marchewkę, a w Polsce dodawano pokrojone w kostkę jabłko i ogórki kiszone.
Sałatka Oliver w Polsce
W Polsce pokłosie tej historii widoczne jest w przepisie na sałatkę jarzynową, którą tradycyjnie przygotowuje się na Boże Narodzenie, Wielkanoc lub spotkania rodzinne. Oto nasze propozycje na sałatki jarzynowe znane w kuchni polskiej:
Źródło:
- Russian Salad on the menu at NATO summit cafe in Madrid raises eyebrows - Agencja Reuters
- Sałatka jarzynowa (Olivier) - Przeszłość od kuchni
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?