Bułki bez drożdży. Przepis na bułeczki z proszkiem do pieczenia. Sekretem jest użycie chińskiej metody przygotowania mąki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Przepis na bułeczki bez drożdży to idealny wypiek na śniadanie. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć składniki bułek.
Przepis na bułeczki bez drożdży to idealny wypiek na śniadanie. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć składniki bułek. Anna Daniluk
Szybkie bułki bez drożdży, które zrobisz w 30 minut to prawdziwy przysmak na śniadanie. Tajemnicą idealnej struktury bułek jest chińska metoda tangzhong. Dzięki niej bułeczki są wilgotne i mają delikatną strukturę. Zobacz przepis na bułeczki z czarnuszką na śniadanie.

W skrócie

Tangzhong to pasta przygotowana z mąki pszennej i mleka. W Chinach wykorzystuje się ją do pieczenia chlebów, bułek i ciast drożdżowych. Dzięki niej bułki są bardziej puszyste, wypieki delikatniejsze w smaku i dłużej pozostają świeże. Podobną metodę mają też Japończycy w postaci yudane. Różnica polega na tym, że mąka jest zalewana gorącym mlekiem bez gotowania. Dzięki tej technice bułki bez drożdży będą smakować jak z piekarni. Zobacz przepis na szybkie bułeczki na śniadanie.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć przepis na bułeczki bez drożdży

Bułeczki bez drożdży – przepis na śniadanie

Liczba porcji: 8-9 sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut + 5 minut na tangzhong + 20 minut studzenia pasty.
Stopień trudności: średni.

Składniki na tangzhong:

  • 25 g mąki pszennej tortowej typ 500,
  • 130 g mleka.

Składniki na bułeczki:

  • 275 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 g soli,
  • 2 jajka,
  • 50 g ciepłego mleka,
  • 40 g masło,
  • 10 g cukru.

Do posmarowania:

Jak zrobić bułeczki bez drożdży?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy zrobić tangzhong. Do garnka o grubym dnie należy wlać mleko i wsypać mąkę pszenną.
  2. Następnie trzeba podgrzewać, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta pasta.
  3. Tangzhong trzeba przełożyć do szklanki i odstawić na 30 minut to wystudzenia.
  4. W czasie, gdy stygnie tangzhong, należy rozpuścić masło w mleku i odstawić do wystudzenia.
  5. Gdy pasta z mleka i mąki będzie już mieć temperaturę pokojową, można przystąpić do mieszania składników.
  6. Suche składniki należy przesiać do wysokiej szklanej miski.
  7. Następnie należy dodać wystudzoną pastę tangzhong, masło z mlekiem i rozkłócone dwa jajka.
  8. Ze składników należy dokładnie zagnieść zwarte ciasto.
  9. Kolejnym krokiem jest uformowanie podłużnego wałka i podzielenie ciasta na 8-9 części.
  10. Bułeczki należy położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką.
  11. Bułeczki bez drożdży należy piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190° Celsjusza (z termoobiegiem).
  12. Gotowe bułeczki bez drożdży będą miały złoto-brązowy kolor.

Zobacz także: Przepis na bajgle

Przepis na bułeczki — sposób podania

Bułki bez drożdży można podawać na słodko i na słono. Świetnie smakują z domową konfiturą malinową, dżemem wiśniowym lub powidłami śliwkowymi. W wersji wytrawnej można zrobić tradycyjne kanapki z dobrej jakości serem i szynką. Ponadto warto pamiętać o pastach np.: awanturce lub klasycznej paście z twarogu i ze szczypiorkiem.

Przepis na bułeczki bez drożdży to idealny wypiek na śniadanie. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć składniki bułek.

Bułki bez drożdży. Przepis na bułeczki z proszkiem do piecze...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

kup najtaniej

Amica

Amica KML 4011

643,32 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie