Bułki bez drożdży. Przepis na bułeczki z proszkiem do pieczenia. Sekretem jest użycie chińskiej metody przygotowania mąki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Przepis na bułeczki bez drożdży to idealny wypiek na śniadanie. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć składniki bułek.
Przepis na bułeczki bez drożdży to idealny wypiek na śniadanie. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć składniki bułek. Anna Daniluk
Szybkie bułki bez drożdży, które zrobisz w 30 minut to prawdziwy przysmak na śniadanie. Tajemnicą idealnej struktury bułek jest chińska metoda tangzhong. Dzięki niej bułeczki są wilgotne i mają delikatną strukturę. Zobacz przepis na bułeczki z czarnuszką na śniadanie.

W skrócie

Tangzhong to pasta przygotowana z mąki pszennej i mleka. W Chinach wykorzystuje się ją do pieczenia chlebów, bułek i ciast drożdżowych. Dzięki niej bułki są bardziej puszyste, wypieki delikatniejsze w smaku i dłużej pozostają świeże. Podobną metodę mają też Japończycy w postaci yudane. Różnica polega na tym, że mąka jest zalewana gorącym mlekiem bez gotowania. Dzięki tej technice bułki bez drożdży będą smakować jak z piekarni. Zobacz przepis na szybkie bułeczki na śniadanie.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć przepis na bułeczki bez drożdży

Bułeczki bez drożdży – przepis na śniadanie

Liczba porcji: 8-9 sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut + 5 minut na tangzhong + 20 minut studzenia pasty.
Stopień trudności: średni.

Składniki na tangzhong:

  • 25 g mąki pszennej tortowej typ 500,
  • 130 g mleka.

Składniki na bułeczki:

  • 275 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 g soli,
  • 2 jajka,
  • 50 g ciepłego mleka,
  • 40 g masło,
  • 10 g cukru.

Do posmarowania:

Jak zrobić bułeczki bez drożdży?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy zrobić tangzhong. Do garnka o grubym dnie należy wlać mleko i wsypać mąkę pszenną.
  2. Następnie trzeba podgrzewać, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta pasta.
  3. Tangzhong trzeba przełożyć do szklanki i odstawić na 30 minut to wystudzenia.
  4. W czasie, gdy stygnie tangzhong, należy rozpuścić masło w mleku i odstawić do wystudzenia.
  5. Gdy pasta z mleka i mąki będzie już mieć temperaturę pokojową, można przystąpić do mieszania składników.
  6. Suche składniki należy przesiać do wysokiej szklanej miski.
  7. Następnie należy dodać wystudzoną pastę tangzhong, masło z mlekiem i rozkłócone dwa jajka.
  8. Ze składników należy dokładnie zagnieść zwarte ciasto.
  9. Kolejnym krokiem jest uformowanie podłużnego wałka i podzielenie ciasta na 8-9 części.
  10. Bułeczki należy położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką.
  11. Bułeczki bez drożdży należy piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190° Celsjusza (z termoobiegiem).
  12. Gotowe bułeczki bez drożdży będą miały złoto-brązowy kolor.

Zobacz także: Przepis na bajgle

Przepis na bułeczki — sposób podania

Bułki bez drożdży można podawać na słodko i na słono. Świetnie smakują z domową konfiturą malinową, dżemem wiśniowym lub powidłami śliwkowymi. W wersji wytrawnej można zrobić tradycyjne kanapki z dobrej jakości serem i szynką. Ponadto warto pamiętać o pastach np.: awanturce lub klasycznej paście z twarogu i ze szczypiorkiem.

Przepis na bułeczki bez drożdży to idealny wypiek na śniadanie. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć składniki bułek.

Bułki bez drożdży. Przepis na bułeczki z proszkiem do piecze...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!