Pyszne domowe lody, którym trudno się oprzeć. Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na orzeźwiające lody na lato. Zrobisz je bez trudu

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Słodki przysmak na lato! Zobacz 9 przepisów na domowe lody, które zachwycą cię smakiem. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Słodki przysmak na lato! Zobacz 9 przepisów na domowe lody, które zachwycą cię smakiem. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Polecamy 9 przepisów na najlepsze domowe lody. To m.in. błyskawiczne lody brzoskwiniowe na jogurcie oraz tradycyjne lody na żółtkach, które smakują jak popularny dawniej kogel-mogel. W naszym zestawieniu z pewnością znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie. Przekonaj się i wypróbuj przepisy na orzeźwiający deser na lato.

Spis treści

Domowe lody - najlepszy deser na lato

Przygotuj pyszny deser na lato. Zebraliśmy dla ciebie 9 najlepszych przepisów na wyśmienite domowe lody. Z naszymi poradami zrobisz je bez trudu. Pod każdym zdjęciem w galerii znajdziesz link do dokładnych wskazówek krok po kroku, jak je przygotować. Gwarantujemy, że posmakują każdemu. Są rewelacyjne!

Polecane przepisy na lody:

  1. Lody jogurtowo-brzoskwiniowe
  2. Lody jagodowe
  3. Lody truskawkowe
  4. Lody czekoladowe
  5. Lody stracciatella
  6. Tradycyjne lody na żółtkach
  7. Włoskie lody gelato
  8. Lody z nerkowców
  9. Lody jogurtowe jak babeczki

Jak szybko zrobić dobre lody?

Lody to dla wielu ulubiony letni przysmak. Przygotowane samodzielnie będą znacznie zdrowsze, smaczniejsze i odpowiednio słodkie. By je zrobić, do wyboru mamy szereg przepisów.

Szybkie i dobre lody zrobimy, miksując rozgniecione owoce z jogurtem naturalnym lub smakowym. Taką mieszankę trzeba przelać do pojemnika na mrożonki lub specjalnych foremek na lody i schować do zamrażarki. Po kilku godzinach możemy cieszyć się pysznym i orzeźwiającym deserem.

Do jogurtowo-owocowych lodów świetnie sprawdzą się np.:

  • truskawki,
  • maliny,
  • wiśnie,
  • banany
  • brzoskwinie.

Jak sprawić, by lody nie były twarde?

Domowe lody smakują wyśmienicie. Są one jednak bardziej twarde od tych kupowanych w sklepie i przed podaniem trzeba chwilę odczekać, by nałożyć je do pucharków czy miseczek. Możemy tego uniknąć, dodając do masy lodowej odrobinę alkoholu. Zapobiegnie on całkowitemu zmrożeniu lodów. Sprawdzi się tu ajerkoniak, likier, rum czy wódka. Pamiętajmy jednak, że zmieni to smak naszego deseru.

Na strukturę lodów wpływa także częste mieszanie w czasie mrożenia. Możemy użyć specjalnej maszynki do lodów, która sama dba o odpowiednie napowietrzenie i zamrażanie masy. Jeśli jednak nie posiadamy takiego sprzętu, warto wyjąć co jakiś czas masę z zamrażalnika i ją zmiksować lub wymieszać widelcem — na 6 godzin mrożenia, trzeba wymieszać lody minimum 3 razy.

Bardzo dobre i wyjątkowo kremowe w smaku są lody przygotowane z mleka skondensowanego słodzonego. Są one idealne po zamrożeniu i nie wymagają maszynki.

Czytaj także: Zdrowe lody na deser. Praktyczne porady Katarzyny Bosackiej i psychodietetyczki Marty Adamiuk. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę

Zimne ciasto na lato. Zaskocz swoich gości

Chcesz zaskoczyć gości pysznym letnim deserem na zimno? Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi. Jednym z najlepszych według nas i najsmaczniejszych ciast bez pieczenia jest kremówka na herbatnikach. Po schłodzeniu smakuje jak aksamitne śmietankowe lody. Zrobisz ją szybko i bez trudu. Ważne, by dobrze zmiksować masę.

Świetnym pomysłem na zimne ciasto na lato są słodkości z galaretką. Gorąco polecamy pysznego jogurtowca — to łatwy do zrobienia przysmak z jogurtu naturalnego, owocowych galaretek i słodkich biszkopcików. Możesz zrobić go w okrągłej formie i podać jako tort.

Popularne mrożone desery to np.:

  • Baked Alaska — to deser z biszkoptu, lodów i opalanej palnikiem bezy włoskiej lub szwajcarskiej,
  • lody smażone — pyszne kulki z lodów, otoczone w słodkiej panierce i usmażone w głębokim oleju,
  • semifreddo — jeden z najbardziej popularnych mrożonych deserów, przygotowywany w formie ciasta z żółtek, cukru i śmietany z dodatkiem owoców i bakali.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni