Pyszne dania jednogarnkowe do odgrzewania. Poznaj przepisy na obiad dla rodziny. Nie trać czasu i stwórz posiłki na kilka dni

Anna Daniluk
Domowe dania jednogarnkowe to pożywne posiłki, które można zrobić z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce w czystym słoiku. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć 9 pysznych propozycji obiadowych.
Domowe dania jednogarnkowe to pożywne posiłki, które można zrobić z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce w czystym słoiku. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć 9 pysznych propozycji obiadowych. Katarzyna Puczyńska
Dania jednogarnkowe to znakomity pomysł na obiady dla całej rodziny. W ten sposób można przemycić składniki nielubiane przez dzieci, np. mięso lub konkretne rodzaje warzyw. Można zrobić zawiesisty sos z dodatkiem kaszy lub makaronu albo stworzyć rozgrzewające curry. Podpowiadamy, jakie dania jednogarnkowe można ugotować z wyprzedzeniem.

W skrócie

Dania jednogarnkowe to świetny sposób na zaplanowanie obiadu, gdy jesteśmy zapracowani. Można pasteryzować lub mrozić. W lodówce te dania warto przechowywać w czystych słoikach lub pojemnikach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Większość posiłków można spożyć do trzech dni od ich przygotowania. Zebraliśmy dania, które idealnie nadają się do wcześniejszego ugotowania. W niektórych poza garnkiem będzie też potrzebna patelnia do obsmażenia części składników.

W galerii zebraliśmy najciekawsze dania jednogarnkowe, które zaoszczędzą czas i świetnie smakują

Curry i gulasze

Indyjskie curry i gulasze na bazie warzyw i roślin strączkowych można zaplanować w domowym menu. Na przykład potrawą, która świetnie smakuje na drugi dzień po ugotowaniu, jest curry z dynią i kurczakiem. Kolejnego dnia przyprawy nabiorą intensywności. Jednak warto mieć na uwadze, że curry bez mięsa może wytrzymać w lodówce jeszcze dłużej. Do curry z dyni warto też dodać porcję ciecierzycy, która stanie się dodatkowym źródłem białka. Ponadto warto też zamknąć w słoiku porcję chili con carne lub domowego leczo.

Dobry bulion to podstawa dania jednogarnkowego

Domowy bulion warzywny lub rosół to podstawa wielu zup krem i kremowych sosów. Aromatyczny wywar przyda się także do zrobienia risotto, a także bigosu na obiad. Rosół można także zamrozić w kostkach do lodu i dzięki temu mieć pod ręką odpowiednią porcję bazy do jednogarnkowych dań. Mając pod ręką rosół, można szybko zrobić treściwą potrawkę z kurczaka.

Zupy na każdą okazję

Ponadto można zrobić wiele tradycyjnych polskich zup, które dobrze smakują odgrzane, np.: zupa ogórkowa, krupnik i zupa gulaszowa. Dodatek ziemniaków, kaszy lub makaronu tworzy gęste i sycące danie. Warto pamiętać, że gotowanie makaronu bezpośrednio w zupie dodatkowo ją zagęszcza.

Dania jednogarnkowe z ryżu

Daniem do zrobienia w jednym garnku z pewnością jest risotto. Wystarczy cierpliwie mieszać je łyżką i dodawać bulion wraz z wybranymi produktami. Znakomicie smakuje zaraz po przygotowaniu, jednak można zjeść je na drugi dzień i przed podaniem rozprowadzić w nim gorący bulion. Ważne, aby porcja odgrzewana nie zawierała parmezanu, który może się szybko przypalić. W Polsce coraz popularniejsze jest kaszotto wzorowane na włoskim daniu. Zamiast ryżu wykorzystuje się kaszę pęczak, kaszę jęczmienną, kaszę jaglaną lub kaszę gryczaną. Takie danie znakomicie smakuje z sosem grzybowym.

Domowe dania jednogarnkowe to pożywne posiłki, które można zrobić z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce w czystym słoiku. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć 9 pysznych propozycji obiadowych.

Pyszne dania jednogarnkowe do odgrzewania. Poznaj przepisy n...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni