W skrócie
Dania jednogarnkowe to świetny sposób na zaplanowanie obiadu, gdy jesteśmy zapracowani. Można pasteryzować lub mrozić. W lodówce te dania warto przechowywać w czystych słoikach lub pojemnikach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Większość posiłków można spożyć do trzech dni od ich przygotowania. Zebraliśmy dania, które idealnie nadają się do wcześniejszego ugotowania. W niektórych poza garnkiem będzie też potrzebna patelnia do obsmażenia części składników.
W galerii zebraliśmy najciekawsze dania jednogarnkowe, które zaoszczędzą czas i świetnie smakują
Curry i gulasze
Indyjskie curry i gulasze na bazie warzyw i roślin strączkowych można zaplanować w domowym menu. Na przykład potrawą, która świetnie smakuje na drugi dzień po ugotowaniu, jest curry z dynią i kurczakiem. Kolejnego dnia przyprawy nabiorą intensywności. Jednak warto mieć na uwadze, że curry bez mięsa może wytrzymać w lodówce jeszcze dłużej. Do curry z dyni warto też dodać porcję ciecierzycy, która stanie się dodatkowym źródłem białka. Ponadto warto też zamknąć w słoiku porcję chili con carne lub domowego leczo.
Dobry bulion to podstawa dania jednogarnkowego
Domowy bulion warzywny lub rosół to podstawa wielu zup krem i kremowych sosów. Aromatyczny wywar przyda się także do zrobienia risotto, a także bigosu na obiad. Rosół można także zamrozić w kostkach do lodu i dzięki temu mieć pod ręką odpowiednią porcję bazy do jednogarnkowych dań. Mając pod ręką rosół, można szybko zrobić treściwą potrawkę z kurczaka.
Zupy na każdą okazję
Ponadto można zrobić wiele tradycyjnych polskich zup, które dobrze smakują odgrzane, np.: zupa ogórkowa, krupnik i zupa gulaszowa. Dodatek ziemniaków, kaszy lub makaronu tworzy gęste i sycące danie. Warto pamiętać, że gotowanie makaronu bezpośrednio w zupie dodatkowo ją zagęszcza.
Dania jednogarnkowe z ryżu
Daniem do zrobienia w jednym garnku z pewnością jest risotto. Wystarczy cierpliwie mieszać je łyżką i dodawać bulion wraz z wybranymi produktami. Znakomicie smakuje zaraz po przygotowaniu, jednak można zjeść je na drugi dzień i przed podaniem rozprowadzić w nim gorący bulion. Ważne, aby porcja odgrzewana nie zawierała parmezanu, który może się szybko przypalić. W Polsce coraz popularniejsze jest kaszotto wzorowane na włoskim daniu. Zamiast ryżu wykorzystuje się kaszę pęczak, kaszę jęczmienną, kaszę jaglaną lub kaszę gryczaną. Takie danie znakomicie smakuje z sosem grzybowym.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Marka tefal w najlepszych cenach
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?