Najlepsze rozgrzewające dania na imprezy karnawałowe 2025. Nie tylko zapiekanki wiodą prym. Z tymi potrawami nabierzesz energii

Anna Daniluk
Rozgrzewające dania na imprezy karnawałowe można podawać ze składników, które znajdują się w lodówce i w spiżarni.
Rozgrzewające dania na imprezy karnawałowe można podawać ze składników, które znajdują się w lodówce i w spiżarni. Katarzyna Puczyńska
Poszukujesz przepisów na ciepłe potrawy na karnawał, które sprawdzą się podczas zabaw do rana? Mam dla ciebie kilka propozycji. W imprezowym menu warto uwzględnić tradycyjne flaki wołowe oraz różnorodne gulasze, a dla wegan zaplanować np. flaczki z boczniaka. Polecam najlepsze przepisy na sycące karnawałowe potrawy. Będzie szybko, prosto, a przede wszystkim pysznie!

W skrócie

Dania na imprezy karnawałowe według wielu osób powinny być tłuste, treściwe i sycące. Część osób planuje pożywny jadłospis, aby móc zaproponować gościom symboliczny kieliszek wina i nie pozostawić nikogo z groźbą kaca. Inni chcą, aby goście mieli siłę do zabawy na domowej potańcówce. Każde z tych dań z pewnością zda egzamin na spotkaniu w gronie rodziny i znajomych.

Dania na gorąco na karnawał – fasola w sosie pomidorowym

Szykując dania na ciepło, warto sięgać po składniki o wysokiej zawartości białka. Zachęcamy do korzystania z fasoli, ciecierzycy i soczewicy. Z nich można zrobić sycącą fasolkę po bretońsku z podsmażoną kiełbasą albo gęsty krem z soczewicy. Fasolę można też dodać do grochówki zamiast grochu lub użyć jako składnik do barszczu czerwonego.

Tradycyjne flaki

W Polsce wciąż kultywuje się tradycje świętowania imienin i urodzin. W okresie karnawału szczególnie chętnie podawane są tradycyjne flaki wołowe hojnie doprawiane majerankiem. W wersji wegetariańskiej zachęcamy do wypróbowania flaczków z boczniaków. Struktura grzybów niemal do złudzenia przypomina wygląd dania z podrobów.

Tradycyjne flaki po warszawsku to danie często podawane na imieninach.
Tradycyjne flaki po warszawsku to danie często podawane na imieninach. 123rf.com/udra

Zapiekanki na karnawał

Jako gorący poczęstunek dla gości na karnawał warto zaserwować zapiekanki. Można je zrobić ze składników, które akurat ma się w spiżarni i w lodówce. Szczególnie polecamy zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem albo słynną amerykańską zapiekankę makaronową mac & cheese. Jeżeli nie przepadacie za żółtym serem, to dobrym rozwiązaniem będzie zrobienie zapiekanki z kaszy gryczanej i twarogu. Danie na imprezę na ciepło, w smaku przypominać będzie farsz znany z pierogów po lubelsku.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

P
Pol
Najlepiej rozgrzewa patrzenie, jak ktoś tuskowi mówi prawdę prosto w oczy:-) można przy tym jeść i pić co się chce:-)
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni