W skrócie
Dania na imprezy karnawałowe według wielu osób powinny być tłuste, treściwe i sycące. Część osób planuje pożywny jadłospis, aby móc zaproponować gościom symboliczny kieliszek wina i nie pozostawić nikogo z groźbą kaca. Inni chcą, aby goście mieli siłę do zabawy na domowej potańcówce. Każde z tych dań z pewnością zda egzamin na spotkaniu w gronie rodziny i znajomych.
Dania na gorąco na karnawał – fasola w sosie pomidorowym
Szykując dania na ciepło, warto sięgać po składniki o wysokiej zawartości białka. Zachęcamy do korzystania z fasoli, ciecierzycy i soczewicy. Z nich można zrobić sycącą fasolkę po bretońsku z podsmażoną kiełbasą albo gęsty krem z soczewicy. Fasolę można też dodać do grochówki zamiast grochu lub użyć jako składnik do barszczu czerwonego.
Tradycyjne flaki
W Polsce wciąż kultywuje się tradycje świętowania imienin i urodzin. W okresie karnawału szczególnie chętnie podawane są tradycyjne flaki wołowe hojnie doprawiane majerankiem. W wersji wegetariańskiej zachęcamy do wypróbowania flaczków z boczniaków. Struktura grzybów niemal do złudzenia przypomina wygląd dania z podrobów.

Zapiekanki na karnawał
Jako gorący poczęstunek dla gości na karnawał warto zaserwować zapiekanki. Można je zrobić ze składników, które akurat ma się w spiżarni i w lodówce. Szczególnie polecamy zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem albo słynną amerykańską zapiekankę makaronową mac & cheese. Jeżeli nie przepadacie za żółtym serem, to dobrym rozwiązaniem będzie zrobienie zapiekanki z kaszy gryczanej i twarogu. Danie na imprezę na ciepło, w smaku przypominać będzie farsz znany z pierogów po lubelsku.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: