Pyszna zapiekanka z kalafiorem w kremowym sosie serowym. Wypróbuj przepis na kalafiora w nowym wydaniu. To danie zachwyci nawet dzieci

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa zapiekanka z kalafiorem i serem to świetna propozycja na urozmaicenie tradycyjnego obiadu.
Domowa zapiekanka z kalafiorem i serem to świetna propozycja na urozmaicenie tradycyjnego obiadu. Getty Images/Anna_Shepulova/zdjęcie ilustracyjne
Zapiekanka z kalafiorem to inne podejście do przygotowania dobrze znanego warzywa. Kalafior pieczony lub smażony będzie miał intensywniejszy, lekko słodki smak. W połączeniu z kremowym sosem na bazie startych serów stanie się sycącym daniem obiadowym. Wypróbuj przepis na smakowitą zapiekankę z kalafiorem.

W skrócie

Zapiekanka z kalafiorem świetnie smakuje nie tylko z sosem serowym. Można także zrobić sos grzybowy lub klasyczny sos beszamelowy. Jeśli chcecie, aby danie było jeszcze bardziej sycące, to zachęcamy do zestawienia go z ugotowanym makaronem pełnoziarnistym. Taki kalafior wymieszany z makaronem al dente zalany wybranym sosem będzie znakomitym daniem dla całej rodziny lub na imprezę w gronie przyjaciół.

Zapiekanka z kalafiorem – przepis na rodzinny obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 duża główka kalafiora,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku.

Na sos serowy:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki startego sera żółtego (najlepiej mieszanka np. cheddar i gouda),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku.

Jak zrobić dobrą zapiekankę z kalafiorem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozgrzałam piekarnik do 200°C i w międzyczasie pokroiłam kalafiora na małe różyczki i posiekałam czosnek.
  2. Na dużej patelni rozgrzałam olej rzepakowy, dodałam posiekany czosnek i smażyłam przez około minutę.
  3. Następnie dodałam różyczki kalafiora, posoliłam, doprawiłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem i przyprawiłam suszonym tymiankiem.
  4. Kalafiora smażyłam przez około 5-7 minut, aż będzie lekko zrumieniony.
  5. W garnku o grubym dnie rozgrzałam masło na średnim ogniu. Następnie dosypałam przesianą mąkę i mieszałam przez 2-3 minuty, aż powstanie gładka zasmażka.
  6. Stopniowo dolewałam mleko i mieszałam, aby uniknąć grudek.
  7. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodałam starty ser i mieszała aż do całkowitego roztopienia się sera.
  8. Na koniec sos serowy doprawiłam szczyptą soli, gałkę muszkatołową i pieprzem do smaku.
  9. W naczyniu żaroodpornym nadającym się do zapiekania włożyłam podsmażonego kalafiora i polałam go przygotowanym wcześniej sosem serowym.
  10. Zapiekankę z kalafiorem włożyłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam przez około 20-25 minut, aż zapiekanka nabierze złocistego koloru.
  11. Po upieczeniu zapiekankę z kalafiorem odstawiłam do wystudzenia. Przed podaniem można ją posypać posiekanym świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni