W skrócie
Zapiekanka z kalafiorem świetnie smakuje nie tylko z sosem serowym. Można także zrobić sos grzybowy lub klasyczny sos beszamelowy. Jeśli chcecie, aby danie było jeszcze bardziej sycące, to zachęcamy do zestawienia go z ugotowanym makaronem pełnoziarnistym. Taki kalafior wymieszany z makaronem al dente zalany wybranym sosem będzie znakomitym daniem dla całej rodziny lub na imprezę w gronie przyjaciół.
Zapiekanka z kalafiorem – przepis na rodzinny obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 duża główka kalafiora,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku.
Na sos serowy:
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka,
- 2 szklanki startego sera żółtego (najlepiej mieszanka np. cheddar i gouda),
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
Jak zrobić dobrą zapiekankę z kalafiorem?
Sposób przygotowania:
- Na początku rozgrzałam piekarnik do 200°C i w międzyczasie pokroiłam kalafiora na małe różyczki i posiekałam czosnek.
- Na dużej patelni rozgrzałam olej rzepakowy, dodałam posiekany czosnek i smażyłam przez około minutę.
- Następnie dodałam różyczki kalafiora, posoliłam, doprawiłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem i przyprawiłam suszonym tymiankiem.
- Kalafiora smażyłam przez około 5-7 minut, aż będzie lekko zrumieniony.
- W garnku o grubym dnie rozgrzałam masło na średnim ogniu. Następnie dosypałam przesianą mąkę i mieszałam przez 2-3 minuty, aż powstanie gładka zasmażka.
- Stopniowo dolewałam mleko i mieszałam, aby uniknąć grudek.
- Gdy sos zacznie gęstnieć, dodałam starty ser i mieszała aż do całkowitego roztopienia się sera.
- Na koniec sos serowy doprawiłam szczyptą soli, gałkę muszkatołową i pieprzem do smaku.
- W naczyniu żaroodpornym nadającym się do zapiekania włożyłam podsmażonego kalafiora i polałam go przygotowanym wcześniej sosem serowym.
- Zapiekankę z kalafiorem włożyłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam przez około 20-25 minut, aż zapiekanka nabierze złocistego koloru.
- Po upieczeniu zapiekankę z kalafiorem odstawiłam do wystudzenia. Przed podaniem można ją posypać posiekanym świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie

Hummus z suszonymi pomidorami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?