Hiszpańskie ciasto Trzech Króli to tradycyjny wypiek z kremem na 6 stycznia. Puszyste Roscón de Reyes pachnie rumem i pomarańczami

Karolina Głogowska
Kandyzowane owoce oraz migdały sprawiają, że ciasto Trzech Króli wspaniale wygląda i smakuje.
Kandyzowane owoce oraz migdały sprawiają, że ciasto Trzech Króli wspaniale wygląda i smakuje. Feepik
Roscón de Reyes to tradycyjne ciasto z Hiszpanii, przygotowywane na Święto Trzech Króli. Jest lekkie i słodkie dzięki kandyzowanym owocom, a jego aromat to mieszanka rumu i pomarańczy. Można je również nadziać kremem lub masą marcepanową. Wypróbuj tradycyjny przepis.

W skrócie

Święto Trzech Króli w wielu kulturach jest obchodzone co najmniej tak samo hucznie, jak Boże Narodzenie. Tak samo było dawniej w niektórych regionach Polski, kiedy to wigilię 6 stycznia nazywano „szczodrym wieczorem” i wypiekano wówczas tradycyjne danie, nazywane szczodrakami.

We Francji, Włoszech czy Hiszpanii to właśnie 6 stycznia dzieci otrzymują prezenty, na pamiątkę podarków, które Trzej Mędrcy przynieśli nowo narodzonemu Jezusowi. Tego dnia odbywają się także liczne parady, orszaki czy koncerty. Huczne świętowanie nie obejdzie się bez wyjątkowych przysmaków, przygotowywanych specjalnie na tę okazję.

We Francji na Święto Trzech Króli piecze się galette de rois, a w Hiszpanii roscon de reyes. Choć oba wypieki różnią się od siebie, to obie nazwy można przełożyć w wolnym tłumaczeniu na „ciasto Trzech Króli”. Do ciasta wkłada się migdał bądź figurkę, a tradycja głosi, że szczęśliwy znalazca zostanie obdarzony obfitością w nowym roku.

Roscon de reyes – przepis na hiszpańskie ciasto Trzech Króli

  • 400 g mąki pszennej,
  • 20 g drożdży,
  • 100 g masła,
  • 3 jajka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ¼ szklanki mleka,
  • łyżka aromatu rumowego,
  • łyżka aromatu pomarańczowego,
  • szczypta soli,
  • płatki migdałów,
  • owoce kandyzowane.

Jak przygotować roscon de reyes?

  1. Podgrzałam lekko mleko, rozpuściłam w nim drożdże z odrobiną soli i odstawiłam na pół godziny.
  2. Do miski wsypałam mąkę, dodałam cukier, dwa jajka, drożdżowy zaczyn i aromaty.
  3. Wyrabiałam ciasto przez 10 minut, a następnie dodałam roztopione masło.
  4. Uformowałam kulę, po czym odstawiłam ciasto na dwie godziny.
  5. Po tym czasie ponownie wyrobiłam ciasto, a na koniec uformowałam z niego roladę, którą umieściłam w wysmarowanej tłuszczem formie.
  6. Posmarowałam ciasto rozmieszanym jajkiem i ułożyłam na nim kandyzowane owoce oraz migdały. Zostawiłam na kolejne pół godziny.
  7. Po tym czasie wstawiłam ciasto do piekarnika i piekłam 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  8. Opcjonalnie, po upieczeniu, roscon de reyes można przekroić i przełożyć kremem z mascarpone.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni