Galette des rois to tradycyjne ciasto na święto Trzech Króli. Polecamy sprawdzony przepis Davida Gaboriauda

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Galette des Rois to wypiek przygotowany z dwóch płatów ciasta francuskiego, masy migdałowej, masła, cukru i ciemnego rumu bądź wanilii. Jednak jego najważniejszym elementem jest porcelanowa figurka lub cały migdał migdał.
Galette des Rois to wypiek przygotowany z dwóch płatów ciasta francuskiego, masy migdałowej, masła, cukru i ciemnego rumu bądź wanilii. Jednak jego najważniejszym elementem jest porcelanowa figurka lub cały migdał migdał. AB Photography/Getty Images
Objawienie Pańskie, zwane potocznie świętem Trzech Króli, jest uroczystością obchodzoną 6 stycznia w kościele chrześcijańskim. Hucznie obchodzi się je we Francji. Szóstego stycznia podaje się tam galette des rois. Ten tradycyjny wypiek to placek z ciasta francuskiego przełożony masą migdałową, w środku którego chowa się porcelanową figurkę fève, groch lub migdał. Temu, kto je znajdzie, wróży się bogactwo. Sprawdź przepis na ciasto galette des rois od mistrza kuchni Davida Gaboriauda.

W skrócie

Chcesz poznać sekret udanego ciasta francuskiego do galette des rois? David Gaboriaud podkreśla, że liczy się przede wszystkim wykorzystanie dobrej jakości składników. – Polecam również schłodzić gotowe galette około godzinę przed włożeniem do piekarnika, wtedy ciasto francuskie się ładnie listkuje – dodaje David.

Galette des rois – przepis od Davida Gaboriauda

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30-35 minut

Składniki na ciasto:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania ciasta
  • figurka z ceramiki lub 1 migdał

Składniki na krem migdałowy:

  • 80 g masła o temperaturze pokojowej
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 100 g zmielonych płatków migdałowych
  • szczypta soli
  • płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki amaretto lub rumu

Przygotowanie:
Ubij miękkie masło z cukrem. Dodaj zmielone płatki migdałów, mąkę i szczyptę soli. Następnie dodaj jajko i amaretto lub rum. Wymieszaj. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i włóż do lodówki.
Wytnij dwa kółka z ciasta francuskiego o średnicy około 21 cm. Na blaszce przełożonej papierem do pieczenia połóż jedno kółko. Szprycuj kremem zaczynając od środka, zostaw około 3 cm czystych brzegów. Wbij w krem ceramiczną figurkę lub migdał. Przykryj drugim kółkiem ciasta francuskiego i przyciśnij mocno boki. Nożykiem zrób małą dziurkę pośrodku ciasta. Tępą stroną noża, narysuj linie zaczynając od środka ciasta. Posmaruj górną część placka roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Serwuj z wytrawnym cydrem lub ulubionymi bąbelkami.

Ciasto na święto Trzech Króli, czyli czym jest Galette des rois?

Galette des rois w północnych regionach Francji, przyrządza się na bazie ciasta francuskiego. Można je wykonać samodzielnie, jednak trzeba pamiętać, że jest to pracochłonne. Aby ułatwić sobie zadanie, warto sięgnąć po gotowe ciasto mające w składzie masło zamiast tłuszczu palmowego. Na południu Francji w dniu Epifanii, czyli Objawienia Pańskiego podawane są brioche des rois, czyli bułeczki drożdżowe z rodzynkami, połączone ze sobą, aromatyzowane skórką pomarańczową lub cytrynową. Po wyrośnięciu mają przypominać kształtem koronę.

Tradycyjne ciasto i bułeczki pieczone na 6 stycznia

Tradycja wypiekania ciasta na święto Trzech Króli sięga XIV wieku. Poza bułeczkami brioche des rois można też spotkać na południu Francji gâteau des rois. Jest to ciasto drożdżowe uformowane w wieniec przypominający koronę, faszerowane kandyzowanymi owocami. Ciekawostką jest, że na wschodzie kraju przyrządza się galette z ciasta parzonego (tak jak ptysie lub eklerki).

David Gaboriaud lubi galette z kremem migdałowym

David Gaboriaud, szef kuchni i autor książki „Coś francuskiego”, jest Francuzem mieszkającym w Polsce od 15 lat. Jego mama jest Polką. Ona przekazywała mu zamiłowanie do kultury i kuchni polskiej. Zdradził nam, jaki jest jego ulubiony sposób na galette des rois.

– To klasyczne galette z kremem migdałowym, chociaż lubię również przygotować krem na bazie zmielonych orzechów laskowych i kawałków gorzkiej czekolady. Najlepiej smakuje w towarzystwie rodziny lub przyjaciół, z zachowaniem tradycji użycia ceramicznej figurki w cieście. Osoba, która trafia na kawałek z figurką, staje się symbolicznym królem lub królową dnia.

Tradycja galette des rois

Z tym ciastem powiązanych jest kilka obrzędów. Wewnątrz umieszczano niegdyś wspomnianą już porcelanową figurkę, przedstawiającą króla lub Jezuska. Współcześnie deser podawany jest z figurkami do kolekcjonowania i nie mają już charakteru religijnego. Wkłada się figurki przedstawiające bohaterów z bajek, filmów lub postacie ze świata mody. W mniej zamożnych gospodarstwach sięgano dawniej po całego migdała, groch lub bób.

Osobie, która znalazła dodatek, wróżono dobrobyt na cały nowy rok. Znalazca był określany królem lub królową dnia i dostawał koronę z papieru, która miała wyróżnić go spośród innych gości. Ciasto zazwyczaj było dzielone na wszystkich domowników, jednak jeden z kawałków powinien być zostawiony dla niespodziewanego gościa. Taką porcję określano nawet mianem part du pauvre, co miało podkreślać ubóstwo częstowanego przybysza. Aktualnie galette des rois podawane jest w szkołach, w firmach, a nawet serwowane jest u prezydenta w Pałacu Elizejskim.

Przepis udostępniony dzięki uprzejmości Davida Gaboriaud.

Poznaj przepisy sławnych kucharzy

kup najtaniej

ceneo

Chleb

41,30 zł

kup najtaniej

ceneo

Zielone koktajle. 365 przepisów

19,88 zł

kup najtaniej

ceneo

Dieta w insulinooporności

22,28 zł

kup najtaniej

ceneo

Domowy wypiek chleba

19,57 zł

kup najtaniej

ceneo

Chleb bezglutenowy i inne wypieki

24,17 zł

kup najtaniej

ceneo

Ateny do zjedzenia

39,85 zł

kup najtaniej

ceneo

Sztuka gotowania

26,25 zł

kup najtaniej

ceneo

Zdrowo w 15 minut

32,25 zł

kup najtaniej

ceneo

Jaglany detoks. Przepisy - Marek Zaremba

27,09 zł

kup najtaniej

ceneo

Kulinarna Wiola. Najlepsze przepisy

19,57 zł

kup najtaniej

ceneo

Dziewczyny z wypiekami

42,29 zł

kup najtaniej

ceneo

Uniwersalna książka kucharska

56,31 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie