Szczodraki dla kolędników. Przepis na polski przysmak od Pawła Suchenka. Dawniej pieczono je na święto Trzech Króli

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Zwyczaj rozdawania szczodraków na 6 stycznia miał przynieść osobie obdarowanej pomyślność.
Zwyczaj rozdawania szczodraków na 6 stycznia miał przynieść osobie obdarowanej pomyślność. materiały prasowe restauracji Nova Wola w Warszawie
W Hiszpanii i we Francji 6 stycznia przyrządza się galettes de rois. W Polsce do czasów PRL-u znana była tradycja wypiekania szczodraków, czyli drożdżowych pierożków nadziewanych kapustą lub mięsem. Zobacz przepis na tradycyjne szczodraki polecane przez Pawła Suchenka, szefa kuchni restauracji Nova Wola w Warszawie.

W skrócie

W Polsce z okazji święta Trzech Króli przypadającego 6 stycznia wypiekano szczodraki. W naszym kraju do lat 50. XX wieku ten dzień wiązał się z poczęstunkami, drobnymi prezentami oraz odwiedzinami najbliższych znajomych i rodziny. Uroczystość Objawienia Pańskiego oficjalnie kończyła okres Bożego Narodzenia i dwunastodniowy okres rozpoczynających Wigilię Godów (kiedy to należało odpoczywać, nie pracować). W tym czasie można było spodziewać się wizyty kolędników, którzy przebrani byli za mędrca, anioła i turonia.

Szczodraki – przepis na polski wypiek

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 100 g drożdży,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 250 g masła,
  • kminek,
  • mak,
  • sezam.

Składniki na farsz:

  • 500 g białej kapusty,
  • 3 kwaśne jabłka,
  • 2 łyżki masła,
  • pół szklanki wody,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek,
  • liść laurowy,
  • migdał lub figurka na szczęście.

Jak zrobić szczodraki?

Przygotowanie:

  1. Robimy zaczyn drożdżowy – drożdże rozrabiamy w lekko ciepłym mleku, z łyżką mąki i cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (na powierzchni powinny być widoczne bąble).
  2. W międzyczasie mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, śmietanę, żółtko, jajko i sól. Zagniatamy delikatnie i dodajemy zaczyn drożdżowy.
  3. Całość zagniatamy w elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na kilka godzin, do wyrośnięcia.
  4. Szatkujemy kapustę, płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Rozgrzewamy masło w garnku i dodajemy kapustę oraz odrobinę wody i liść laurowy dla smaku.
  5. Jabłka starte na dużych oczkach dodajemy również do kapusty, następnie przyprawiamy całość solą, pieprzem, majerankiem, dodajemy pozostałą wodę i dusimy kilka minut.
  6. Odstawiamy do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy cienko na blacie podsypanym mąką.
  7. Wykrawamy dowolny kształt – może być bułeczka, może być pierożek czy rogalik.
  8. Nadziewamy farszem, sklejamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby do jednego szczodraka dodać niespodziankę.
  9. Przed pieczeniem szczodraki smarujemy miksturą z jajka i kilku łyżeczek mleka. Piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut – aż będą wyrośnięte i złociste.

Poczęstunek dla kolędników

Odwiedzających domy kolędników częstowano szczodrakami. Mogły mieć kształt rogalików, preceli lub pierożkami z ciasta drożdżowego. Niekiedy przygotowywane były z ciasta kruchego. Wypieki faszerowano serem, cebulą, kaszą manną albo mięsem. Według podań ludowych farsz uzależniony był od tego, czy rok był pomyślny, czy nie, ale każdy region miał swoją wersję tej drożdżówki.

Szczodraki na obfity rok

Szczodraki symbolizowały zgodnie z nazwą szczodrość i wróżyły szczęście, obfitość, dobrobyt, i zdrowie. Inspirując się francuskim zwyczajem związanym z ciastem galettes de rois, do jednego szczodraka zawsze wkładało się niespodziankę, głównie migdał. Ten, kto na niego trafił, zostawał królem lub królową dnia. (Zamiennie używało się też fasoli.)

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie