Pulchne i delikatne jak chmurka naleśniki z jabłkami. Prosty przepis na śniadanie lub deser. Znamy sekret udanych naleśników

Pyszne i cieniutkie naleśniki z jabłkami. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Pyszne i cieniutkie naleśniki z jabłkami. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Domowe naleśniki z jabłkami to dla wielu z nas przysmak z dzieciństwa. Przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Poradzi sobie z nimi nawet niewprawny kucharz. Ważne są odpowiednie proporcje składników oraz jeden dodatek, który nada im wyjątkową puszystość i lekkość. Sprawdź, jak je zrobić krok po kroku. Wypróbuj przepis na naleśniki z jabłkami.

W skrócie

Domowe naleśniki. Przysmak z dzieciństwa

Naleśniki to cieniutkie, okrągłe placki, przygotowywane z mąki, mleka i jajek. Smaży się je na niewielkiej ilości oleju roślinnego lub masła. Można podawać je na ciepło lub na zimno i przełożyć zarówno słodkim nadzieniem, jak i wytrawnym. Mam dla ciebie przepis na pyszne, pachnące cynamonem naleśniki z jabłkami. To prawdziwy smak dzieciństwa. Proponuję dodać do ciasta wodę gazowaną, która sprawi, że naleśniki będą bardziej napowietrzone i tym samym bardziej delikatne w smaku.

Przepis na naleśniki z jabłkami

czas przygotowania: ok. 40 minut
duża porcja: ok. 20 naleśników
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 500 ml mleka,
  • 500 ml wody (dobrze sprawdzi się woda gazowana),
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 5 jabłek,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • cukier puder do dekoracji.

Jak zrobić naleśniki z jabłkami krok po kroku?

Przygotowanie:

  1. Przygotuj ciasto na naleśniki: jajka utrzyj mikserem z cukrem, solą i wanilią, dodaj mleko, wodę i mąkę. Zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na ok. 15 min.
  2. Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Przełóż do garnka, dodaj sok z cytryny i duś pod przykryciem kilka minut, aż się rozpuszczą. Na koniec dodaj cynamon i jeśli lubisz słodkości, to możesz dodać do jabłek trochę cukru.
  3. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju i za pomocą ręcznika papierowego dokładnie rozsmaruj po patelni. Zostaw natłuszczony ręcznik papierowy i w czasie smażenia naleśników, w razie potrzeby, natłuszczaj patelnię.
  4. Usmaż naleśniki: wlej chochelkę ciasta naleśnikowego na rozgrzaną patelnię i dokładnie rozprowadź. Smaż na złoty kolor z obu stron.
  5. Podaj naleśniki przełożone jabłkami i oprószone cukrem pudrem.
Pyszne i cieniutkie naleśniki z jabłkami. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Pulchne i delikatne jak chmurka naleśniki z jabłkami. Prosty...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni