Spis treści
Klasyczny placek z owocami – najlepszy przepis
Szukasz pomysłu na łatwe ciasto owocowe? Polecam niezawodny przepis na placek z jabłkami, który zawsze się udaje. To wilgotne, pachnące wanilią i cynamonem ciasto zniknie do ostatniego okruszka. By nie martwić się opadającymi na dno owocami, możesz tak jak ja położyć kawałki jabłek na dnie blaszki, zalać ciastem, a po upieczeniu obrócić wypiek. Dzięki temu twoje owoce znajdą się na wierzchu placka. To bardzo proste.
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszny placek z jabłkami.
Przepis na placek z jabłkami
czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenia
porcja na tortową blaszkę
poziom trudności: łatwy
[b]Składniki:
- 5 jajek,
- 250 g margaryny lub masła,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka esencji waniliowej lub 16 g cukru waniliowego,
- 2 duże kwaśne jabłka,
- cukier puder i cynamon do dekoracji.
Jak zrobić dobry placek z jabłkami na deser?
- W garnuszku rozpuściłam margarynę.
- Jabłka umyłam, obrałam i pokroiłam na grube plastry. Poukładałam je na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jajka ubiłam z cukrem przez ok. 2 minuty.
- Dodałam do jajek roztopioną margarynę, wanilię, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Gdy całość się połączyła, wylałam ciasto na jabłka.
- Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piekłam 45 minut. Sprawdzałam patyczkiem, czy placek jest gotowy – jeśli po wbiciu w ciasto wykałaczki lub patyczka do szaszłyków będzie on czysty, a nie – oblepiony ciastem, to znak, że czas wyjąć blaszkę z piekarnika.
- Wystudzone ciasto przekręciłam do góry nogami, by jabłka znalazły się na wierzchu wypieku.
- Przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem i odrobiną cynamonu. Placek z jabłkami gotowy. Smacznego!
Sposoby na udane ciasto
Dla wielu osób pieczenie ciast wydaje się trudne i pracochłonne. Często nasze oczekiwania są zbyt duże i nie jesteśmy zadowoleni z końcowego efektu. Warto jednak czasem odpuścić stres związany z wypiekaniem i po prostu się tym dobrze bawić.
By zrobić dobre ciasto wystarczy:
- używać tylko świeżych, nieprzeterminowanych składników,
- nie pomijać składników w przepisie – jeśli ciasto wymaga proszku do pieczenia lub sody, to trzeba ją dodać,
- trzymać się podanych w przepisie proporcji,
- bawić się i nie przejmować, gdy coś nie pójdzie po naszej myśli.
Jeśli zależy ci na pięknym wyglądzie ciast, zawsze warto podać je ze świeżymi owocami. Wiśnie, maliny czy porzeczki potrafią ozdobić każdy wypiek.
Własnoręcznie przygotowane smakołyki mogą dać nam wiele satysfakcji i z pewnością będą tańsze i zdrowsze niż kupowane w sklepach słodycze. Szczególnie polecamy klasyczną szarlotkę na kruchym cieście lub szarlotkę z budyniem.
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!