Przekąski na narty. Zobacz sprawdzone przepisy na potrawy, które możesz zabrać do plecaka

Katarzyna Puczyńska
Wybierasz się na ferie zimowe? Podpowiadamy, co do jedzenia warto zabrać do plecaka. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Wybierasz się na ferie zimowe? Podpowiadamy, co do jedzenia warto zabrać do plecaka. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Ferie zimowe 2022 w pełni. Wybierasz się na wycieczkę lub na narty? Nie zapomnij zabrać ze sobą pysznych i energetycznych przekąsek. Proponujemy przygotować m.in. kanapki z pastą z białej fasoli oraz maślane ciasteczka z bakaliami. Zobacz nasze przepisy na przekąski, które możesz zabrać do plecaka na ferie zimowe.

Przekąski na narty

Okres ferii zimowych 2022 w pełni. Jeśli wybierasz się na stok nie zapomnij zabrać ze sobą przekąsek, które dodadzą Ci energii i zaspokoją głód. Przy ich wyborze warto kierować się kilkoma zasadami: powinny być lekkie, mało objętościowe, łatwe do transportu i trwałe.

Nie warto zabierać jedzenia, które może nam się rozlać lub rozsypać w plecaku. By przenieść jedzenie bezpiecznie, a także wygodnie je zjeść zaopatrzmy się w specjalne lunchboxy czy plastikowe pojemniki do żywności.

Na stok warto zabrać małe przekąski, które zaspokoją pierwszy głód i dodadzą nam sił. Może to być np.

  • czekolada, najlepiej taka z dużą zawartością kakao
  • suszone owoce
  • orzechy
  • banany
  • jabłka

Nie zapomnijmy o napojach. Warto mieć przy sobie małą butelkę wody. Świetnie sprawdzi się także termos z ciepłą herbatą czy kawą. Energii doda nam także kakao lub gorąca czekolada.

Gorącą czekoladę przygotujesz zagotowując ok 200 ml słodkiej śmietanki 30%. W jeszcze ciepłej rozpuść 100 g dobrej czekolady ( z dużą zawartością kakao). Dodatkowo możesz doprawić napój odrobiną cynamonu lub chili.

Mamy dla Ciebie przepisy na pyszne i łatwe do wykonania przekąski, które możesz zapakować w papier śniadaniowy lub włożyć do lunchboxa i zabrać do plecaka.

Zobacz w galerii, jakie przekąski możesz przygotować w domu i zabrać na narty

Przepis na kanapki z pastą z fasoli

(porcja dla 4 osób, czas przygotowania 15 min.)

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli lub 1,5 szklanki ugotowanej fasoli
  • 2 duże cebule
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/4 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku
  • ogórek kiszony
  • chleb np. razowy ze słonecznikiem
  1. Cebulę i jabłko posiekaj w kostkę.
  2. Najpierw na oleju podsmaż cebulę z przyprawami tzn. z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Po chwili dodaj jabłko i smaż całość co jakiś czas mieszając, aż cebula nabierze złotego koloru.
  3. Odstaw do wystygnięcia i powyjmuj przyprawy.
  4. Fasolę odcedź i wsyp do wysokiego naczynia.
  5. Dodaj sos sojowy, majeranek, sól i pieprz i miksuj stopniowo dolewając wodę.
  6. Następnie dodaj połowę podsmażonych jabłek z cebulką i ponownie miksuj, a drugą połowę wmieszaj już łyżką (kawałki cebulki i jabłka mają być wyczuwalne).
  7. Kromki chleba smaruj porcją pasty. Można oddać także ogórek kiszony. Kanapki zawiń w papier śniadaniowy lub włóż do pudełka.

Przepis na ciastka maślane z bakaliami

( porcja na 28 ciasteczek, czas przygotowania: 1,5 godziny)

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • opcjonalnie: rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe
  1. Mąkę przesiej na stolnicę i posiekaj z zimnym masłem.
  2. Dodaj żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Możesz dodać teraz bakalie np. garść rodzynek i posiekanych orzechów.
  3. Całość zagnieć i włóż do lodówki na ok. godzinę.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na około pięć milimetrów grubości i wytnij kółka. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 20 minut w 180 stopniach.

Przejdź do galerii i zobacz, jakie inne przekąski, które możesz zabrać na narty. Kliknij w zdjęcie!

Wybierasz się na ferie zimowe? Podpowiadamy, co do jedzenia warto zabrać do plecaka. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Przekąski na narty. Zobacz sprawdzone przepisy na potrawy, k...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni