Przekąski na narty
Okres ferii zimowych 2022 w pełni. Jeśli wybierasz się na stok nie zapomnij zabrać ze sobą przekąsek, które dodadzą Ci energii i zaspokoją głód. Przy ich wyborze warto kierować się kilkoma zasadami: powinny być lekkie, mało objętościowe, łatwe do transportu i trwałe.
Nie warto zabierać jedzenia, które może nam się rozlać lub rozsypać w plecaku. By przenieść jedzenie bezpiecznie, a także wygodnie je zjeść zaopatrzmy się w specjalne lunchboxy czy plastikowe pojemniki do żywności.
Na stok warto zabrać małe przekąski, które zaspokoją pierwszy głód i dodadzą nam sił. Może to być np.
- czekolada, najlepiej taka z dużą zawartością kakao
- suszone owoce
- orzechy
- banany
- jabłka
Nie zapomnijmy o napojach. Warto mieć przy sobie małą butelkę wody. Świetnie sprawdzi się także termos z ciepłą herbatą czy kawą. Energii doda nam także kakao lub gorąca czekolada.
Gorącą czekoladę przygotujesz zagotowując ok 200 ml słodkiej śmietanki 30%. W jeszcze ciepłej rozpuść 100 g dobrej czekolady ( z dużą zawartością kakao). Dodatkowo możesz doprawić napój odrobiną cynamonu lub chili.
Mamy dla Ciebie przepisy na pyszne i łatwe do wykonania przekąski, które możesz zapakować w papier śniadaniowy lub włożyć do lunchboxa i zabrać do plecaka.
Zobacz w galerii, jakie przekąski możesz przygotować w domu i zabrać na narty
Przepis na kanapki z pastą z fasoli
(porcja dla 4 osób, czas przygotowania 15 min.)
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli lub 1,5 szklanki ugotowanej fasoli
- 2 duże cebule
- 1 kwaśne jabłko
- 2 liście laurowe
- 1 ziele angielskie
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/4 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
- ogórek kiszony
- chleb np. razowy ze słonecznikiem
- Cebulę i jabłko posiekaj w kostkę.
- Najpierw na oleju podsmaż cebulę z przyprawami tzn. z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Po chwili dodaj jabłko i smaż całość co jakiś czas mieszając, aż cebula nabierze złotego koloru.
- Odstaw do wystygnięcia i powyjmuj przyprawy.
- Fasolę odcedź i wsyp do wysokiego naczynia.
- Dodaj sos sojowy, majeranek, sól i pieprz i miksuj stopniowo dolewając wodę.
- Następnie dodaj połowę podsmażonych jabłek z cebulką i ponownie miksuj, a drugą połowę wmieszaj już łyżką (kawałki cebulki i jabłka mają być wyczuwalne).
- Kromki chleba smaruj porcją pasty. Można oddać także ogórek kiszony. Kanapki zawiń w papier śniadaniowy lub włóż do pudełka.
Przepis na ciastka maślane z bakaliami
( porcja na 28 ciasteczek, czas przygotowania: 1,5 godziny)
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 żółtek
- opcjonalnie: rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe
- Mąkę przesiej na stolnicę i posiekaj z zimnym masłem.
- Dodaj żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Możesz dodać teraz bakalie np. garść rodzynek i posiekanych orzechów.
- Całość zagnieć i włóż do lodówki na ok. godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na około pięć milimetrów grubości i wytnij kółka. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 20 minut w 180 stopniach.
Przejdź do galerii i zobacz, jakie inne przekąski, które możesz zabrać na narty. Kliknij w zdjęcie!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?