1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Wybierasz się na ferie zimowe? Podpowiadamy, co do jedzenia...
fot. Katarzyna Puczyńska

Wybierasz się na ferie zimowe? Podpowiadamy, co do jedzenia warto zabrać do plecaka. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

2 z 14
Kanapki z pastą z białej fasoli ( tzw. wegetariański smalec)...
fot. Katarzyna Puczyńska

Kanapki z pastą z białej fasoli ( tzw. wegetariański smalec) to pyszna przekąska, która doda nam energii i zaspokoi każdy głód. Dodatkowo jest bardzo zdrowa. Zobacz przepi:
Składniki:
1 puszka białej fasoli lub 1,5 szklanki ugotowanej fasoli,
- 2 duże cebule,
- 1 kwaśne jabłko,
- 2 liście laurowe,
- 1 ziele angielskie,
- 1 goździk,
- 0,5 łyżeczki majeranku,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 1/4 szklanki wody,
- sól i pieprz do smaku

Jak przygotować wegetariański smalec?
Cebulę i jabłko siekamy w kostkę. Najpierw na oleju podsmażamy cebulę z przyprawami tzn. z zielem angielskim, goździkiem i liśćmi laurowymi. Po chwili dodajemy jabłko. Całość smażymy co jakiś czas mieszając, aż cebula nabierze złotego koloru ( patrz zdjęcie w galerii). Odstawiamy do wystygnięcia i wyjmujemy przyprawy.
Fasolę odcedzamy i wsypujemy do wysokiego naczynia. Dodajemy sos sojowy, majeranek, sól i pieprz i miksujemy stopniowo dolewając wodę. Następnie dodajemy połowę podsmażonych jabłek z cebulką i ponownie miksujemy, a drugą połowę należy wmieszać już łyżką (kawałki cebulki i jabłka mają być wyczuwalne).

3 z 14
Energetyczne batoniki z kajmakiem, czekoladą i orzechami....
fot. Katarzyna Puczyńska

Energetyczne batoniki z kajmakiem, czekoladą i orzechami. Taką przekąskę warto przygotować dzień wcześniej. Każdy batonik można zawinąć w papier śniadaniowy i zabrać do plecaka. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij w link: TUTAJ

4 z 14
Maślane ciasteczka posmakują każdemu. Jeśli chcesz, by były...
fot. Katarzyna Puczyńska

Maślane ciasteczka posmakują każdemu. Jeśli chcesz, by były jeszcze bardziej pożywne możesz dodać do nich ulubione bakalie. Zobacz przepis:
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 żółtek,
- opakowanie cukru waniliowego.

Przygotowanie
Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Całość zagniatamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy na około pięć milimetrów grubości i wycinamy kółka. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 20 minut w 180 stopniach.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ekspresowe kluski ze szpinakiem. Po 20 minutach będziesz się nim zajadać

HIT DNIA
Ekspresowe kluski ze szpinakiem. Po 20 minutach będziesz się nim zajadać

Najlepsza szarlotka tatrzańska. Twoi goście zjedzą ją do ostatniego okruszka

Najlepsza szarlotka tatrzańska. Twoi goście zjedzą ją do ostatniego okruszka

Przekorne ciasto popapraniec zawsze się udaje. Sprawdź przepis na niezawodny wypiek

Przekorne ciasto popapraniec zawsze się udaje. Sprawdź przepis na niezawodny wypiek

Zobacz również

Dodaj go do sałatki albo deseru. Zobacz, jak łatwo obrać owoc granatu

Dodaj go do sałatki albo deseru. Zobacz, jak łatwo obrać owoc granatu

Mistrzowie Smaków 2024. Laureatów nagrodzono podczas gali na Targach POLAGRA

Mistrzowie Smaków 2024. Laureatów nagrodzono podczas gali na Targach POLAGRA