Prosta fasolka szparagowa z bułką tartą na obiad. Wypróbuj przepis na lato. Smak podkreśli tradycyjna okrasa

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Ugotowana fasolka szparagowa tradycyjnie polewana jest podsmażoną na maśle bułką tartą.
Ugotowana fasolka szparagowa tradycyjnie polewana jest podsmażoną na maśle bułką tartą. 123rf.com/ulyanakhorunzha/zdjęcie ilustracyjne
Fasolka szparagowa to pyszne i niskokaloryczne warzywo strączkowe po które warto sięgać w letnim jadłospisie. Wedle uznania można sięgać po żółtą lub zieloną odmianę. Przypominamy banalny przepis na fasolkę szparagową polaną bułką tartą z masłem. Po prostu palce lizać!

W skrócie

Gotowana fasolka szparagowa to prosty i zdrowy obiad na lato. Fasolka dobrze smakuje połączona z różnymi warzywami. Aby dodać pikanterii do podsmażonej bułki tartej, można dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek albo podsmażyć cebulkę. Podpowiadamy przepis na tradycyjne danie z ugotowanej fasolki szparagowej.

Fasolka szparagowa z bułką tartą – przepis na lato

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Do polania:

  • 50 g masła,
  • 25 g bułki tartej,
  • szczypta soli.

Jak zrobić fasolkę szparagową z bułką tartą?

Przygotowanie:

  1. Fasolkę szparagową należy oczyścić ze zdrewniałych włókien, poobcinać końcówki i opłukać.
  2. Wodę należy zagotować i gdy będzie wrzeć można ją posolić.
  3. Fasolkę szparagową należy gotować we wrzątku przez około 15 minut.
  4. W tym czasie należy na patelni rozpuścić masło i wsypać bułkę tartą. Należy ją podsmażyć do momentu, aż się zarumieni.
  5. Ugotowaną fasolkę szparagową przed podaniem należy polać bułką tartą z masłem. Danie najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu.

Fasolka szparagowa bez masła

Tradycyjna fasolka szparagowa z bułką tartą może być przygotowana także w wersji wegańskiej, czyli bez dodatku masła. Wystarczy bułkę tartą podsmażyć na oleju i doprawić płatkami drożdżowymi, które nadadzą wyrazistego smaku umami. Bułkę tartą można także podsmażyć z pesto bazyliowym, zblendowanymi suszonymi pomidorami lub rozkruszonymi migdałami. Warto wiedzieć, że ugotowana fasolka szparagowa z bułką tartą ma 90 kalorii w 100 gramach. A to sprawia, że chętnie sięgają po nią osoby ceniące zdrowe odżywianie.

Dodatki do fasolki szparagowej

Do zasmażki nadającej smaku fasolce szparagowej można dodawać różnego rodzaju orzechy. Świetnie sprawdzą się posiekane orzechy włoskie, orzechy laskowe, podprażone płatki migdałów. W wersji eksperymentalnej można nawet dodać orzeszki piniowe. Gdy cenicie przepisy na każdą kieszeń do bułki tartej, można dodać zmielone pestki dyni lub słonecznika.

Mamy nadzieję, że ten przepis przywoła wspomnienia i zjecie pyszne danie na lato.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni