Wielkanocna pieczeń rzymska z jajkiem na obiad. Zrób ją według tego przepisu, a sukces kulinarny gwarantowany. Po prostu najlepsza!

Pyszna i aromatyczna pieczeń rzymska z jajkiem to doskonałe danie na Wielkanoc. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszna i aromatyczna pieczeń rzymska z jajkiem to doskonałe danie na Wielkanoc. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na wielkanocny obiad? Proponuję przepis na pyszną pieczeń rzymską z jajkiem. To sycąca i wyrazista potrawa, którą można podać zarówno na ciepło, jak i pokroić na plasterki i podać, jako zimną przekąskę. Przekonaj się, jak świetnie smakuje i wypróbuj przepis na pieczeń rzymską z jajkiem.

W skrócie:

Pieczeń rzymska z jajkiem to danie z mięsa mielonego, zapiekane razem z jajkami ugotowanymi na twardo. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na taki przysmak. Jego wyrazisty smak to zasługa tradycyjnej mieszanki przypraw, zawierającej m.in. majeranek, czosnek i natkę pietruszki. Pieczeń możesz podać na ciepło, do ziemniaków i surówki np. z kapusty pekińskiej, a także po schłodzeniu pokroić na cienkie plastry i podać na kanapki lub jako przekąskę.

Zobacz w galerii, jak przygotować pieczeń rzymską z jajkiem.

Przepis na pieczeń rzymską z jajkiem

Czas przygotowania: ok. 2 godziny.
Liczba porcji: na blaszkę keksową.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • 2 bułeczki pszenne,
  • 3 jajka surowe,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • 0,5 łyżeczki czosnku,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 100 ml wody,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 7 jajek ugotowany na twardo.

Jak zrobić pieczeń rzymską z jajkiem?

Sposób przygotowania:

  1. Bułeczki namocz w wodzie.
  2. Karkówkę pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce.
  3. Zmiel w maszynce także namoczone i odsączone z wody bułki.
  4. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na małej ilości oleju. Chwilę przestudź.
  5. Do zmielonego mięsa i bułki dodaj podsmażoną cebulkę, przyprawy, wodę i jajka.
  6. Wymieszaj dokładnie mięso, najłatwiej zrobić to ugniatając je rękami.
  7. Wyłóż blaszkę keksową papierem do pieczenia.
  8. Przełóż do blaszki połowę mięsa i dokładnie wygładź.
  9. Ułóż pośrodku blaszki jajka ugotowane na twardo i przykryj pozostałym mięsem. Wygładź.
  10. Piecz pieczeń ok. 1 godzinę i 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Pyszna i aromatyczna pieczeń rzymska z jajkiem to doskonałe danie na Wielkanoc. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Wielkanocna pieczeń rzymska z jajkiem na obiad. Zrób ją wedł...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni