Placuszki twarogowe z jabłkiem – pyszne połączenie sernika i jabłecznika. Najlepszy przepis na delikatne placki na śniadanie lub na deser

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Zobacz, jak przygotować pyszne i delikatne placuszki twarogowe z jabłkami. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz, jak przygotować pyszne i delikatne placuszki twarogowe z jabłkami. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Placuszki twarogowe z jabłkami to mój ulubiony przysmak na śniadanie. Ich smak łączy w sobie dwa pyszne ciasta, czyli sernik i jabłecznik. Placuszki są tak delikatne, smaczne i kusząco pachnące cynamonem, że z powodzeniem można podać je także na deser. Warto od razu zrobić podwójną porcję. Wypróbuj przepis na smażone placki z serem i jabłkami.

W skrócie:

Deser z jabłkami. Szybkie smażone placuszki

Mam dla ciebie prosty przepis na placuszki twarogowe z jabłkiem. To wyśmienite połączenie smaków, niczym małe serniczki i jabłecznik w jednym. Placki są delikatne, w sam raz słodkie i wilgotne. Ich przygotowanie nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom. Ja podaję je na śniadanie, ale sprawdzą się także na deser czy kolację. Do przepisu warto sięgnąć po twaróg półtłusty. Ser z wiaderka będzie zdecydowanie za rzadki. Serdecznie polecam!

Przepis na placuszki twarogowe

czas przygotowania: ok. 20 minut + smażenie placuszków
porcja na: 16 placuszków
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 250 g sera twarogowego półtłustego,
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka),
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub esencji waniliowej,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 50 g cukru pudru (do białek),
  • 1 kwaśne jabłko,
  • olej do smażenia,
  • do posypania: cynamon i cukier puder.

Jak zrobić placki z serem i jabłkami?

Przygotowanie:

  1. Ser twarogowy przełóż do miski.
  2. Dodaj żółtka i wanilię, rozgnieć całość widelcem.
  3. Przesiej mąkę do masy serowej i wymieszaj łyżką.
  4. Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
  5. Dodaj jabłko do masy serowej. Wymieszaj.
  6. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę.
  7. Dodaj ubite białka do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
  8. Rozgrzej olej na patelni. Ustaw mały płomień.
  9. Kładź po łyżce ciasta na rozgrzany olej i delikatnie wygładź, formując kształt placuszka.
  10. Smaż po ok. 3 minuty z każdej strony.
  11. Usmażone placuszki przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  12. Podawaj na ciepło, posypane cynamonem i cukrem pudrem. Smacznego!
Zobacz, jak przygotować pyszne i delikatne placuszki twarogowe z jabłkami. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Placuszki twarogowe z jabłkiem – pyszne połączenie sernika i...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!