Spis treści
Pizza Margherita na cieście francuskim – przepis
Pizza margherita na cieście francuskim z prostym sosem pomidorowym, serem mozzarella i świeżą bazylią jest łatwa w przygotowaniu i z pewnością stanie się ulubioną pizzą, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu lub cierpliwości. Jest doskonała jako lekki obiad, ciepła lub przekąska w ciągu dnia. Dodatkowo świetnie smakuje również na zimno.

czas przygotowania: ok. 30 minut (+ ok. 40 minut rozmrażania)
porcja na: 4 osoby jako przekąska lub 2 jako danie
poziom trudności:łatwy
Pizza margherita na francuskim cieście – składniki:
- 1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów lub 2 świeże pomidory
- 1 kulka mozzarelli
- kilka świeżych liści bazylii
- sól
Zobacz też: Sekret doskonałego ciasta na pizzę. Prosty przepis na domowy wypiek. Zobacz sposób na prawdziwy majstersztyk
Jak zrobić pizzę margheritę na francuskim cieście?
Przygotowanie:
- Rozmróź ciasto francuskie w temperaturze pokojowej (ok. 30-40 minut lub do momentu, gdy będzie można je łatwo rozwinąć).
- Przygotuj sos pomidorowy do pizzy. Pomidory z puszki zmiksuj w robocie kuchennym lub za pomocą blendera. Dodaj 0,5 łyżki oliwy z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli.
- Piekarnik rozgrzej do 200 st.
- Rozwiń ciasto francuskie i przekrój wzdłuż na dwie połówki. Ułóż je jedna na drugiej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuj widelcem.
- Ciasto posmaruj sosem. Jeżeli używasz świeżych pomidorów, ciasto posmaruj oliwą, a pomidory pokrój i połóż na mozzarelli.
- Na wierzchu ułóż plastry sera mozzarella, pozostawiając około 3 cm wolnego miejsca wokół krawędzi.
- Tak przygotowaną pizzę na cieście francuskim włóż do lodówki na ok. 7 do 10 minut.
- Pizzę na cieście francuskim piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 12 do 15 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
- Wyjmij pizzę z piekarnika, ułóż na niej listki bazylii i pokrój w kwadraty. Smakuje i na ciepło, i na zimno. Smacznego!
W jakiej temperaturze piec pizzę na cieście francuskim? Kilka wskazówek do pizzy na cieście francuskim
Robiąc pizzę na cieście francuskim, warto pamiętać o kilku rzeczach. Przestrzegaj ich, a będziesz się cieszyć niepowtarzalnym smakiem delikatnego ciasta i pysznych składników.
Wskazówki do pizzy na cieście francuskim:
- Ciasto francuskie należy piec w temperaturze od 200 do 220 stopni.
- Nie przeładowuj ciasta francuskiego dodatkami. Jeśli będzie zbytnio obciążone, może nie wyrosnąć prawidłowo.
- Ciasto francuskie najlepsze jest na zimno. Jeżeli podczas przygotowania za bardzo się rozgrzeje, włóż je z powrotem do zamrażarki na około 5 minut lub do lodówki na około 10-15 minut.
- Chociaż rozdrobniona mozzarella jest wygodniejsza użyciu, wybierz świeżą mozzarellę i samodzielnie pokrój w plastry. Taki ser lepiej się topi.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Hummus z suszonymi pomidorami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?